U niektórych kurzy się na półce. Nie wiedzą, że kolekcjonerzy płacą majątek

Ceramika wraca w ostatnich latach do łask i coraz więcej osób zwraca uwagę nie tylko na to, co je, ale również na to, na jakich naczyniach serwuje posiłki. Kierując się sentymentem, zaglądamy do babcinych kredensów, przykrytych nieco warstwą kurzu. Okazuje się, że znaleźć tam można prawdziwe perełki.

Polska porcelana zachwyca wzornictwemPolska porcelana zachwyca wzornictwem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | agatchen
Ewa Malinowska

Dawniej wiele osób z pobłażaniem patrzyło na kolekcję porcelany za szklanką witryną w domach babć. Porcelana z czasów PRL ma jednak wartość nie tylko sentymentalną - kolekcjonerzy za niektóre egzemplarze gotowi są zapłacić fortunę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ketchup z cukinii bije na głowę pomidorowy. Przygotuj zapas na zimę

Porcelana z czasów PRL

W czasach, gdy niemal wszystko było towarem luksusowym, porcelana stawała się jeszcze większym rarytasem. Kolekcje wypuszczano w małych partiach, przez co były trudno dostępne a ilość ograniczona. Część dumnych posiadaczy miała szczęście kupić je samodzielnie, inni dostawali je w prezentach ślubnych. Szkoda było używać delikatnych talerzyków, filiżanek i miseczek do codziennych posiłków, więc trzymano je na specjalne okazje.

Zestaw porcelany "Dorota" z czasów PRL-u jest obecnie sporo wart
Zestaw porcelany "Dorota" z czasów PRL-u jest obecnie sporo wart © NAC | NAC

Jak to często bywało w domach, takich okazji za dużo nie było, a piękne malowana porcelana lądowała na długie, długie lata za szybką kredensu. Warto jednak przyjrzeć się jej dokładnie, bo może okazać się bardzo cenna.

Ta zastawa to gratka dla kolekcjonerów

Produkcja porcelany w Polsce ma swoje korzenie w końcu XVIII wieku, jednak to właśnie okres PRL-u (1945-1989) przyniósł jej największy rozkwit. Wzory z fabryki w Ćmielowie, Chodzieży, Wałbrzychu oraz Łubianie kojarzy wielu Polaków, nie tylko wychowanych w tamtych czasach.

Cena porcelany z czasów PRL na rynku kolekcjonerskim to prawdziwa loteria, bo nie każdy talerzyk wart jest fortunę. Wszystko zależy od jego stanu, rzadkości wykonania czy prestiżu producenta. Niektóre unikatowe sztuki mogą osiągać zawrotne ceny, sięgające nawet kilku tysięcy złotych. To może być nie tylko miła niespodzianka, ale również okazja do zbudowania wartościowej kolekcji czy też sposób na zarobienie pieniędzy, jeśli nie chcesz trzymać ich w szafce.

Jakie zestawy są dużo warte? Zerknij, czy w szafce nie skrywa się serwis kawowy Karolina, Goplana z Ćmielowa, serwis obiadowy Karolina WAWEL ze złoceniami czy inne piękne, doskonale zachowane kolekcje. Trzeba czasem trochę poszperać, ale znaleźć można prawdziwe perełki.

Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką