Pokazała, jak jej mąż próbuje polskich dań z grilla. Mina Amerykanina mówi sama za siebie
Co kraj, to obyczaj i co kraj, to inne dania z grilla. Poza kilkoma uniwersalnymi specjałami popularnymi i w Europie, i w Stanach Zjednoczonych istnieją rarytasy, które tylko prawdziwy Polak wrzuciłby na ruszt. Potrawy, które na nas nie robią wrażenia, u obcokrajowców mogą wywołać szczere zdziwienie. Tak było w przypadku pewnego Amerykanina, którego żona postanowiła urządzić grilla po polsku.
10.07.2023 | aktual.: 10.07.2023 20:20
"TheNelsons" to kanał obecny m.in. na TikToku oraz YouTube, stworzony przez międzynarodową parę. Niedawno opublikowane wideo ukazuje, jak Polka serwuje mężowi pochodzącemu z Ameryki polskie specjały z grilla. Ten zaś oceniał potrawy w skali od 1 do 10. Jeden z przysmaków zdobył prawie cały komplet punktów. Inny zaś ledwo przeszedł mężczyźnie przez gardło.
Zobacz także
Amerykanin ocenia polskie dania z grilla
Tiktokerzy Wiki i Woosa prowadzą wspólnie media społecznościowe, gdzie pokazują obserwującym różnice kulturowe, z którymi mierzą się na co dzień jako międzynarodowa para. Wiki jest Polką, natomiast jej mąż - Woosa pochodzi z Ameryki. Jedno z udostępnionych przez parę nagrań przedstawia, jak kobieta urządza wybrankowi grilla po polsku.
Kobieta na samym początku podała partnerowi pełny kufel piwa. Następnie Woosa testował pieczoną karkówkę marynowaną w piwie i przyprawach. W skali do 10 przysmak został oceniony na 7,5. Na stole pojawił się również chleb oraz grillowana kiełbasa, która zdobyła 9 punktów od Amerykanina. Jednak prawdziwym wyzwaniem dla mężczyzny okazała się kaszanka.
Wiki szczegółowo opisała mężowi, z czego zrobiony jest polski przysmak. Po minie mężczyzny widać, że nie pali się do spróbowania kaszanki z grilla. Dał się jednak przekonać i niewielką porcję, wymieszaną z musztardą i keczupem oraz przegryzioną chlebem, ocenił na 3 punkty. Dodał jednak, że nie smakuje tak źle, jak mogłoby się wydawać.
Kaszanka. Polsko-niepolski specjał
Kaszanka, mimo że kojarzona z polską tradycją kulinarną, pochodzi z Niemiec. Co region, co kraj to inny przepis na kaszankę, jednak baza pozostaje niezmienna - mowa oczywiście o krwi wieprzowej. To kontrowersyjny składnik, który u wielu osób wzbudza obrzydzenie. Ponadto, w składzie kaszanki znajdziemy kaszę, podroby oraz aromatyczne przyprawy. Już w połowie XVII wieku zaczęto przygotowywać ten specjał, i mimo niechęci wielu, nadal gości na naszych stołach.