Kasia Bosacka wzięła do ręki kiełbaski na grilla. Nie zostawiła na producentach suchej nitki
Które kiełbaski na grilla są najlepsze? Sprawdzić to postanowiła Katarzyna Bosacka. Porównała składy niektórych produktów i niestety, jej ocena nie była zbyt wysoka. Całkowicie skrytykowała producentów. Większość kiełbas nie nadaje się do spożycia, a co dopiero na ruszt.
05.07.2023 13:35
Katarzyna Bosacka od lat ocenia składy produktów i wyjaśnia, które z nich są najzdrowsze. Tym razem na tapetę wzięła kiełbaski na grilla. Sprawdziła kilka rodzajów i wybrała tę, która wydaje się być najbardziej odpowiednia.
Kiełbaski na grilla mają okropny skład. Bosacka krytykuje producentów
Zdaniem dziennikarki najlepiej wybrać białą kiełbasę. Dlaczego? Ma mniej niebezpiecznych i szkodliwych dla zdrowia substancji.
Niestety, w tradycyjnej kiełbasie takie składniki się znajdują. Kiedy zaczniemy ją podgrzewać, konserwanty spowodują, że mięso zacznie wytwarzać nitrozoaminy. Są to substancje rakotwórcze. Im częściej jemy taką kiełbasę (lub peklowane mięsa), tym bardziej te składniki na nas działają.
Jej filmik spotkał się ze sporym odzewem użytkowników Instagrama. W komentarzach czytamy:
"Ważne, aby wiedzieć, co nas truje", "Biorę obie, tyle, że nie ze sklepu", "Pytanie, co dać na ruszt, jeśli nie lubi się białej kiełbasy. Dwa, nie popadajmy w skrajności, bo byśmy w ogóle niczego nie jedli".
Jak nie dać się szkodliwym związkom?
Najlepiej byłoby całkowicie zrezygnować z produktów, na których widzimy E250 i E251. Jeśli już chcemy kupić tradycyjne kiełbaski na grilla, musimy pamiętać o kilku zasadach. Te małe rzeczy uchronią nas przed działaniem nitrozoamin:
- w trakcie jedzenia kiełbasy powinniśmy też spożywać warzywa, które mają w sobie błonnik i przeciwutleniacze - te składniki unieczynnią szkodliwe związki,
- nie przechowujmy warzyw w folii, bo w ten sposób azotany przekształcą się w niebezpieczne azotyny,
- przygotowujmy wędliny ze świeżego mięsa lub kupujmy je od sprawdzonych sprzedawców,
- starajmy się unikać mięsa peklowanego azotanem sodu.