Kasia Bosacka wzięła do ręki kiełbaski na grilla. Nie zostawiła na producentach suchej nitki

Które kiełbaski na grilla są najlepsze? Sprawdzić to postanowiła Katarzyna Bosacka. Porównała składy niektórych produktów i niestety, jej ocena nie była zbyt wysoka. Całkowicie skrytykowała producentów. Większość kiełbas nie nadaje się do spożycia, a co dopiero na ruszt.

ObrazekKiełbaski na grilla komentuje Katarzyna Bosacka (Adobe, Instagram)
Paulina Hermann

Katarzyna Bosacka od lat ocenia składy produktów i wyjaśnia, które z nich są najzdrowsze. Tym razem na tapetę wzięła kiełbaski na grilla. Sprawdziła kilka rodzajów i wybrała tę, która wydaje się być najbardziej odpowiednia.

Kiełbaski na grilla mają okropny skład. Bosacka krytykuje producentów

Zdaniem dziennikarki najlepiej wybrać białą kiełbasę. Dlaczego? Ma mniej niebezpiecznych i szkodliwych dla zdrowia substancji.

- W dodatku można znaleźć taką, która nie ma w sobie dwóch konserwantów: E250 i E251, czyli azotanu i azotynu sodu - mówi Kasia Bosacka.

Niestety, w tradycyjnej kiełbasie takie składniki się znajdują. Kiedy zaczniemy ją podgrzewać, konserwanty spowodują, że mięso zacznie wytwarzać nitrozoaminy. Są to substancje rakotwórcze. Im częściej jemy taką kiełbasę (lub peklowane mięsa), tym bardziej te składniki na nas działają.

- Jeśli macie ochotę na kiełbaskę, grillujcie tę białą - przekonuje Bosacka.

Jej filmik spotkał się ze sporym odzewem użytkowników Instagrama. W komentarzach czytamy:

"Ważne, aby wiedzieć, co nas truje", "Biorę obie, tyle, że nie ze sklepu", "Pytanie, co dać na ruszt, jeśli nie lubi się białej kiełbasy. Dwa, nie popadajmy w skrajności, bo byśmy w ogóle niczego nie jedli".

Jak nie dać się szkodliwym związkom?

Najlepiej byłoby całkowicie zrezygnować z produktów, na których widzimy E250 i E251. Jeśli już chcemy kupić tradycyjne kiełbaski na grilla, musimy pamiętać o kilku zasadach. Te małe rzeczy uchronią nas przed działaniem nitrozoamin:

  • w trakcie jedzenia kiełbasy powinniśmy też spożywać warzywa, które mają w sobie błonnik i przeciwutleniacze - te składniki unieczynnią szkodliwe związki,
  • nie przechowujmy warzyw w folii, bo w ten sposób azotany przekształcą się w niebezpieczne azotyny,
  • przygotowujmy wędliny ze świeżego mięsa lub kupujmy je od sprawdzonych sprzedawców,
  • starajmy się unikać mięsa peklowanego azotanem sodu.
Obrazek
Kiełbaski na grilla (Pexels)
Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇