Kasia Bosacka wzięła do ręki kiełbaski na grilla. Nie zostawiła na producentach suchej nitki

Które kiełbaski na grilla są najlepsze? Sprawdzić to postanowiła Katarzyna Bosacka. Porównała składy niektórych produktów i niestety, jej ocena nie była zbyt wysoka. Całkowicie skrytykowała producentów. Większość kiełbas nie nadaje się do spożycia, a co dopiero na ruszt.

ObrazekKiełbaski na grilla komentuje Katarzyna Bosacka (Adobe, Instagram)
Paulina Hermann

Katarzyna Bosacka od lat ocenia składy produktów i wyjaśnia, które z nich są najzdrowsze. Tym razem na tapetę wzięła kiełbaski na grilla. Sprawdziła kilka rodzajów i wybrała tę, która wydaje się być najbardziej odpowiednia.

Kiełbaski na grilla mają okropny skład. Bosacka krytykuje producentów

Zdaniem dziennikarki najlepiej wybrać białą kiełbasę. Dlaczego? Ma mniej niebezpiecznych i szkodliwych dla zdrowia substancji.

- W dodatku można znaleźć taką, która nie ma w sobie dwóch konserwantów: E250 i E251, czyli azotanu i azotynu sodu - mówi Kasia Bosacka.

Niestety, w tradycyjnej kiełbasie takie składniki się znajdują. Kiedy zaczniemy ją podgrzewać, konserwanty spowodują, że mięso zacznie wytwarzać nitrozoaminy. Są to substancje rakotwórcze. Im częściej jemy taką kiełbasę (lub peklowane mięsa), tym bardziej te składniki na nas działają.

- Jeśli macie ochotę na kiełbaskę, grillujcie tę białą - przekonuje Bosacka.

Jej filmik spotkał się ze sporym odzewem użytkowników Instagrama. W komentarzach czytamy:

"Ważne, aby wiedzieć, co nas truje", "Biorę obie, tyle, że nie ze sklepu", "Pytanie, co dać na ruszt, jeśli nie lubi się białej kiełbasy. Dwa, nie popadajmy w skrajności, bo byśmy w ogóle niczego nie jedli".

Jak nie dać się szkodliwym związkom?

Najlepiej byłoby całkowicie zrezygnować z produktów, na których widzimy E250 i E251. Jeśli już chcemy kupić tradycyjne kiełbaski na grilla, musimy pamiętać o kilku zasadach. Te małe rzeczy uchronią nas przed działaniem nitrozoamin:

  • w trakcie jedzenia kiełbasy powinniśmy też spożywać warzywa, które mają w sobie błonnik i przeciwutleniacze - te składniki unieczynnią szkodliwe związki,
  • nie przechowujmy warzyw w folii, bo w ten sposób azotany przekształcą się w niebezpieczne azotyny,
  • przygotowujmy wędliny ze świeżego mięsa lub kupujmy je od sprawdzonych sprzedawców,
  • starajmy się unikać mięsa peklowanego azotanem sodu.
Obrazek
Kiełbaski na grilla (Pexels)
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo