Polacy ignorują wartościową i chudą rybę. Smakuje jak dorsz
Ryby w diecie Polaków goszczą zdecydowanie za rzadko. Warto to zmienić, tym bardziej że w sklepach znaleźć można wiele smacznych gatunków. Poza powszechnie znanym dorszem czy łososiem warto wybrać rybę, która zdecydowanie zasługuje na większą popularność. Jest smaczna, zdrowa i mało tłusta, dzięki czemu świetnie uzupełni zbilansowaną dietę.
01.11.2024 10:02
Grenadier to gatunek ryby, który, choć coraz częściej dostępny w sklepach w Polsce, nadal bywa przez wielu ignorowany. Głównym powodem może być jego nietypowy wygląd, przypominający dużą kijankę. Nie warto jednak oceniać książki po okładce, bo to jedna z najlepszych ryb, jaką możemy wybrać na obiad.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Postaw na ryby
Ryby to bogate źródło wysokiej jakości białka, zdrowych tłuszczów (a zwłaszcza kwasów omega-3), witamin ( na przykład A,D, E, B12) i minerałów, takich jak jod. Według zaleceń dietetyków warto spożywać ryby przynajmniej 2 razy w tygodniu.
Kwasy omega-3 omagają obniżyć poziom trójglicerydów, podwyższyć poziom "dobrego" cholesterolu HDL i zmniejszyć ryzyko chorób serca. Są niezbędne do prawidłowego rozwoju mózgu.
Grenadier - niedoceniany przysmak
Smak grenadiera jest łagodny i delikatny, przypominający nieco dorsza. Jest doskonałym źródłem białka, niezbędnego do budowy i regeneracji tkanek. To ryba chuda, więc ma w sobie mniej kwasów omega-3 niż tłuste gatunki, ale wciąż jest bardzo zdrowym i smacznym urozmaiceniem diety i źródłem tychże kwasów. Zawiera szereg witamin i minerałów, takich jak witamina B12, selen, fosfor czy potas. Na dodatek znaleźć ją można w atrakcyjnej cenie.
Ma białe mięso o delikatnym, lekko słodkim smaku, które znakomicie pasuje do sosów i dodatków. Może być przygotowywany na różne sposoby, takie jak smażenie, pieczenie czy grillowanie. Pokrojonego grenadiera możesz dodać do sałatek, np. z ziemniakami, jajkiem i majonezem lub do sałatek warzywnych.
Prosty przepis na grenadiera
Pokrój filety grenadiera na porcje, skrop oliwą, dopraw solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, dodaj ulubione warzywa (np. pomidory, cukinię, paprykę) i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 20-25 minut. To najprostszy sposób, by cieszyć się smakiem bez większego wysiłku.
Grenadier pacyficzny, choć jest prawdziwą skarbnicą wartości odżywczych i ma wyjątkowy smak, wciąż pozostaje nieco niedoceniany w polskich kuchniach. Warto jednak zmienić to i odkryć jego potencjał.