WAŻNE
TERAZ

Bezzałogowiec PGZ spadł w Inowrocławiu. Potwierdziła nam to policja

Polacy ignorują wartościową i chudą rybę. Smakuje jak dorsz

Ryby w diecie Polaków goszczą zdecydowanie za rzadko. Warto to zmienić, tym bardziej że w sklepach znaleźć można wiele smacznych gatunków. Poza powszechnie znanym dorszem czy łososiem warto wybrać rybę, która zdecydowanie zasługuje na większą popularność. Jest smaczna, zdrowa i mało tłusta, dzięki czemu świetnie uzupełni zbilansowaną dietę.

GrenadierGrenadier
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Grenadier to gatunek ryby, który, choć coraz częściej dostępny w sklepach w Polsce, nadal bywa przez wielu ignorowany. Głównym powodem może być jego nietypowy wygląd, przypominający dużą kijankę. Nie warto jednak oceniać książki po okładce, bo to jedna z najlepszych ryb, jaką możemy wybrać na obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Robi się je szybko, znikną jeszcze szybciej. Pizzowe przekąski to hit każdej imprezy

Postaw na ryby

Ryby to bogate źródło wysokiej jakości białka, zdrowych tłuszczów (a zwłaszcza kwasów omega-3), witamin ( na przykład A,D, E, B12) i minerałów, takich jak jod. Według zaleceń dietetyków warto spożywać ryby przynajmniej 2 razy w tygodniu.

Kwasy omega-3 omagają obniżyć poziom trójglicerydów, podwyższyć poziom "dobrego" cholesterolu HDL i zmniejszyć ryzyko chorób serca. Są niezbędne do prawidłowego rozwoju mózgu.

Grenadier - niedoceniany przysmak

Smak grenadiera jest łagodny i delikatny, przypominający nieco dorsza. Jest doskonałym źródłem białka, niezbędnego do budowy i regeneracji tkanek. To ryba chuda, więc ma w sobie mniej kwasów omega-3 niż tłuste gatunki, ale wciąż jest bardzo zdrowym i smacznym urozmaiceniem diety i źródłem tychże kwasów. Zawiera szereg witamin i minerałów, takich jak witamina B12, selen, fosfor czy potas. Na dodatek znaleźć ją można w atrakcyjnej cenie.

Filet z grenadiera - Pyszności
Filet z grenadiera - Pyszności © Canva | vladimir-mironov

Ma białe mięso o delikatnym, lekko słodkim smaku, które znakomicie pasuje do sosów i dodatków. Może być przygotowywany na różne sposoby, takie jak smażenie, pieczenie czy grillowanie. Pokrojonego grenadiera możesz dodać do sałatek, np. z ziemniakami, jajkiem i majonezem lub do sałatek warzywnych.

Prosty przepis na grenadiera

Pokrój filety grenadiera na porcje, skrop oliwą, dopraw solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, dodaj ulubione warzywa (np. pomidory, cukinię, paprykę) i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 20-25 minut. To najprostszy sposób, by cieszyć się smakiem bez większego wysiłku.

Grenadier pacyficzny, choć jest prawdziwą skarbnicą wartości odżywczych i ma wyjątkowy smak, wciąż pozostaje nieco niedoceniany w polskich kuchniach. Warto jednak zmienić to i odkryć jego potencjał.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo