Polacy ignorują wartościową i chudą rybę. Smakuje jak dorsz

Ryby w diecie Polaków goszczą zdecydowanie za rzadko. Warto to zmienić, tym bardziej że w sklepach znaleźć można wiele smacznych gatunków. Poza powszechnie znanym dorszem czy łososiem warto wybrać rybę, która zdecydowanie zasługuje na większą popularność. Jest smaczna, zdrowa i mało tłusta, dzięki czemu świetnie uzupełni zbilansowaną dietę.

GrenadierGrenadier
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Grenadier to gatunek ryby, który, choć coraz częściej dostępny w sklepach w Polsce, nadal bywa przez wielu ignorowany. Głównym powodem może być jego nietypowy wygląd, przypominający dużą kijankę. Nie warto jednak oceniać książki po okładce, bo to jedna z najlepszych ryb, jaką możemy wybrać na obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Robi się je szybko, znikną jeszcze szybciej. Pizzowe przekąski to hit każdej imprezy

Postaw na ryby

Ryby to bogate źródło wysokiej jakości białka, zdrowych tłuszczów (a zwłaszcza kwasów omega-3), witamin ( na przykład A,D, E, B12) i minerałów, takich jak jod. Według zaleceń dietetyków warto spożywać ryby przynajmniej 2 razy w tygodniu.

Kwasy omega-3 omagają obniżyć poziom trójglicerydów, podwyższyć poziom "dobrego" cholesterolu HDL i zmniejszyć ryzyko chorób serca. Są niezbędne do prawidłowego rozwoju mózgu.

Grenadier - niedoceniany przysmak

Smak grenadiera jest łagodny i delikatny, przypominający nieco dorsza. Jest doskonałym źródłem białka, niezbędnego do budowy i regeneracji tkanek. To ryba chuda, więc ma w sobie mniej kwasów omega-3 niż tłuste gatunki, ale wciąż jest bardzo zdrowym i smacznym urozmaiceniem diety i źródłem tychże kwasów. Zawiera szereg witamin i minerałów, takich jak witamina B12, selen, fosfor czy potas. Na dodatek znaleźć ją można w atrakcyjnej cenie.

Filet z grenadiera - Pyszności
Filet z grenadiera - Pyszności © Canva | vladimir-mironov

Ma białe mięso o delikatnym, lekko słodkim smaku, które znakomicie pasuje do sosów i dodatków. Może być przygotowywany na różne sposoby, takie jak smażenie, pieczenie czy grillowanie. Pokrojonego grenadiera możesz dodać do sałatek, np. z ziemniakami, jajkiem i majonezem lub do sałatek warzywnych.

Prosty przepis na grenadiera

Pokrój filety grenadiera na porcje, skrop oliwą, dopraw solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, dodaj ulubione warzywa (np. pomidory, cukinię, paprykę) i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 20-25 minut. To najprostszy sposób, by cieszyć się smakiem bez większego wysiłku.

Grenadier pacyficzny, choć jest prawdziwą skarbnicą wartości odżywczych i ma wyjątkowy smak, wciąż pozostaje nieco niedoceniany w polskich kuchniach. Warto jednak zmienić to i odkryć jego potencjał.

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇