Pokazała, jak robi obiad na Halloween. Nie każdy miałby odwagę tego spróbować

Halloween to czas, kiedy na stołach królują straszne i nietypowe przekąski. Jedna z pasjonatek gotowania podzieliła się pomysłem na naprawdę nietypowy obiad – łapy kurczaka serwowane niczym wyjęte z horroru. Choć dla niektórych mogą wydawać się przerażające, smakują świetnie i z pewnością przyciągną uwagę na halloweenowym spotkaniu. Oto przepis na ten odważny i mroczny posiłek.

Pokazała, jak zrobić obiad na HalloweenPokazała, jak zrobić obiad na Halloween
Źródło zdjęć: © TikTok | @marchewa92

Halloween to doskonała okazja, by zaserwować coś nietypowego i zaskoczyć gości niezwykłymi daniami. Łapy z kurczaka, które po odpowiednim przygotowaniu prezentują się niczym przysmak rodem z filmów grozy, mogą być idealnym wyborem. Gotowane w aromatycznym bulionie, a następnie smażone na chrupko, podane z keczupem z pewnością wzbudzą emocje i ciekawość.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Upiornie pyszne skrzydełka Draculi. Na halloweenowej imprezie zrobią furorę

Swoim przepisem na halloweenowy obiad podzieliła się tiktokerka, znana w sieci jako @marchewa92. W swoim ostatnim filmiku pokazała, jak przyrządza kurze łapki. Pod nagraniem szybko zaroiło się od komentarzy. Część internatów przyznało, że to ich przysmak, ale sporo komentujących stwierdziło, że nie mieliby odwagi spróbować takiego dania.

Jeśli ty jesteś otwarty na nowe smaki, wypróbuj przepis tiktokerki na kurze łapki. Dzisiaj jest świetna okazja!

Przepis na smażone łapy kurczaka

Jeśli szukasz pomysłu na niebanalne halloweenowe danie, łapy kurczaka w panierce mogą być strzałem w dziesiątkę. To przepis dla odważnych, którzy nie boją się kulinarnych wyzwań i chcą podać coś, co wzbudzi emocje.

Składniki:

  • 6 łap kurczaka,
  • 1 por,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 2 marchewki,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do głębokiego smażenia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • keczup do podania.

Przygotowanie:

  1. W garnku z osoloną wodą gotuj łapy z kurczaka przez 20 minut, a następnie dodaj pora, pietruszkę i marchewkę.
  2. Gotuj przez kolejne 10 minut, po czym wyjmij łapy i osusz je.
  3. Każdą z łap obtocz w bułce tartej, aby stworzyć chrupiącą panierkę, i smaż na rozgrzanym oleju na głębokiej patelni do uzyskania złotobrązowego koloru.
  4. Podawaj na gorąco z keczupem, który nadaje mu dodatkowego, "krwawego" akcentu.

Dlaczego warto spróbować tego halloweenowego przysmaku?

Łapy z kurczaka to wyjątkowy i dość rzadko spotykany składnik w polskiej kuchni, ale w wielu krajach, zwłaszcza w Azji, stanowią smaczne i pożywne danie. Są bogate w kolagen, który wspiera zdrowie stawów, skóry oraz paznokci, co czyni je zdrową alternatywą dla tradycyjnych przekąsek. Kurze łapki to też świetny sposób na wykorzystanie wszystkich części drobiu, wpisujący się w ideę "zero waste" i szanowanie żywności.

Chrupiąca panierka sprawia, że ich konsystencja staje się ciekawa – miękka w środku i złocista na zewnątrz. Serwowane z keczupem dodają świątecznego, krwawego akcentu na Halloween. Tego typu dania to nie tylko odwaga w kuchni, lecz także okazja do poznania nowych smaków, co może być ciekawym doświadczeniem kulinarnym dla wszystkich miłośników eksperymentów.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie