WAŻNE
TERAZ

Tusk po posiedzeniu w BBN. "Każdy, kto odważy się zaatakować Polskę"

Polacy jedzą dwa razy więcej mięsa niż powinni. Dietetycy i ekolodzy biją na alarm

Coraz częściej słyszymy o ograniczaniu mięsa w diecie. Nie tylko mówią o tym dietetycy, ale również ekolodzy. Wiele osób zaczyna rezygnować z tego produktu. Niestety większość polaków wciąż spożywa go stanowczo za dużo.

ObrazekPolacy jedzą za dużo mięsa, dietetycy nie mają złudzeń - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Spożywanie mięsa w Polsce

Obrazek
Mięso - Pyszności; Foto: Canva.com

Według danych GUS coraz więcej osób odchodzi od spożywania mięsa. Jednak dotyczy to wciąż małego procentu obywateli. Niestety większość z nas nadal nie potrafi wyobrazić sobie życia bez tego produktu. W konsekwencji spożywamy go w ogromnych ilościach, które znacząco przekraczają normy.

Okazuje się, że według Światowej Organizacji Zdrowia zalecane jest spożycie 750g mięsa tygodniowo. W takim razie, w ciągu roku powinniśmy zjeść maksymalnie 39 kg tego produktu. Niestety statystyczny Polak zjada aż 70 kg mięsa rocznie. Jest to wyjątkowo dużo w porównaniu do zaleceń WHO.

Dlaczego warto ograniczać mięso?

Obrazek
Mięso - Pyszności; Foto: Canva.com
  • Spożywanie dużej ilości mięsa negatywnie wpływa na nasze zdrowie

Światowa Organizacja zdrowia podkreśliła, że spożywanie wędlin oraz mięsa czerwonego prowadzi do raka trzustki, prostaty i jelita grubego. Oprócz tego, w wyniku nadmiaru tych produktów w naszej diecie, dostarczamy naszemu organizmowi wyjątkowo dużych ilości soli oraz nasyconych kwasów tłuszczowych. W konsekwencji wpływa to negatywnie na nasze zdrowie.

  • Przemysł mięsny napędza kryzys klimatyczny

Drugim ważnym argumentem za ograniczaniem spożywania produktów mięsnych jest dbanie o naszą planetę. Produkcja mięsa generuje wyjątkowo dużo CO2. Oprócz tego coraz więcej lasów wycinanych jest pod uprawę zwierząt. W konsekwencji przemysł mięsny degraduje środowisko naturalne i napędza kryzys klimatyczny.

  • Mięso to ogromne cierpienie zwierząt

Masowa produkcja związana jest z ogromnym cierpieniem zwierząt. Hodowane one są w bardzo złych warunkach higienicznych. Poza tym zwierzęta utrzymywane są na coraz mniejszych powierzchniach. W konsekwencji jakości ich życia jest dramatyczna.

Dla tych trzech ważnych powodów- warto ograniczyć spożycie mięsa. Nie tylko zadbamy o nasze zdrowie, ale również będziemy mieć lepszy wpływ na naszą planetę.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować wegetariańskie ryżowe babeczki krok po kroku. Danie świetnie sprawdzi się jako przystawka lub pyszny, lekki obiad. 

Wybrane dla Ciebie

Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę