Polędwiczka w boczku. Zrób w niedzielę, a nawet teściowa się zachwyci
Soczysta polędwiczka wieprzowa pieczona w boczku to przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Idealny na uroczyste i specjalne okazje.
29.07.2023 | aktual.: 29.07.2023 12:30
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Idealnie soczysta polędwiczka, pieczona wraz z plasterkami boczku to mój sprawdzony patent na wyjątkowy obiad. Przypadała do gustu nawet mojej teściowej, która sama jest mistrzynią gotowania. Mięso skrywa w sobie wyjątkowo prosty i smaczny farsz z pieczarek, cebulki i natki pietruszki. Upieczona polędwiczka świetnie prezentuje się na talerzu i sprawdzi się w roli uroczystego posiłku. Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zaserwować ją również na co dzień. Twoja rodzina z pewnością pokocha to danie od pierwszego kęsa.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Zobacz także
Polędwiczka wieprzowa w boczku
Składniki:
Farsz
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- 300 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Reszta składników
- 1 polędwiczka wieprzowa,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 2 łyżeczki ziołowego czosnku,
- 1 łyżeczka kopru włoskiego,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 40 g sera żółtego,
- 6-7 plastrów boczku.
Glazura
- 1/3 szklanki miodu,
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej,
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego.
Frytki
- 6 dużych ziemniaków,
- 1/4 szklanki oleju roślinnego,
- 1.5 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka ziołowego czosnku,
- 1 łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzewam oliwę lub olej i wrzucam pokrojoną w pióra cebulę. Dodaję też plasterki pieczarek i podsmażam całość. Gdy zbrązowieje, dorzucam posiekaną natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę c
2. Polędwiczkę rozkrajam wzdłuż tworząc sakiewkę. Polewam mięso oliwą z oliwek i przyprawiam słodką papryką, solą, pieprzem, czosnkiem ziołowym, suszonym koperkiem. Dobrze nacieram przyprawami mięso.
3. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i układam plasterki wędzonego boczku, jeden przy drugim. Na boczku układam kawałek mięsa. Do środka polędwiczki dodaję starty ser żółty i podsmażone pieczarki. Zawijam mięso w boczek.
4. Ziemniaki kroję w ósemki i przekładam do miski. Dodaję olej roślinny, sól, słodką paprykę i czosnek ziołowy. Dokładnie mieszam.