Polędwiczka w boczku. Zrób w niedzielę, a nawet teściowa się zachwyci

Soczysta polędwiczka wieprzowa pieczona w boczku to przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Idealny na uroczyste i specjalne okazje.

Polędwiczka wieprzowa w boczku- PysznościPolędwiczka wieprzowa w boczku- Pyszności
Ewa

Idealnie soczysta polędwiczka, pieczona wraz z plasterkami boczku to mój sprawdzony patent na wyjątkowy obiad. Przypadała do gustu nawet mojej teściowej, która sama jest mistrzynią gotowania. Mięso skrywa w sobie wyjątkowo prosty i smaczny farsz z pieczarek, cebulki i natki pietruszki. Upieczona polędwiczka świetnie prezentuje się na talerzu i sprawdzi się w roli uroczystego posiłku. Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zaserwować ją również na co dzień. Twoja rodzina z pewnością pokocha to danie od pierwszego kęsa.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Polędwiczka wieprzowa w boczku

Składniki:

Farsz

  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 300 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Reszta składników

  • 1 polędwiczka wieprzowa,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 2 łyżeczki ziołowego czosnku,
  • 1 łyżeczka kopru włoskiego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 40 g sera żółtego,
  • 6-7 plastrów boczku.

Glazura

  • 1/3 szklanki miodu,
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej,
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego.

Frytki

  • 6 dużych ziemniaków,
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego,
  • 1.5 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka ziołowego czosnku,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

1. Na patelni rozgrzewam oliwę lub olej i wrzucam pokrojoną w pióra cebulę. Dodaję też plasterki pieczarek i podsmażam całość. Gdy zbrązowieje, dorzucam posiekaną natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę c

Podsmażone pieczarki- Pyszności
Podsmażone pieczarki- Pyszności

2. Polędwiczkę rozkrajam wzdłuż tworząc sakiewkę. Polewam mięso oliwą z oliwek i przyprawiam słodką papryką, solą, pieprzem, czosnkiem ziołowym, suszonym koperkiem. Dobrze nacieram przyprawami mięso.

Polędwiczka wieprzowa z przyprawami- Pyszności
Polędwiczka wieprzowa z przyprawami- Pyszności

3. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i układam plasterki wędzonego boczku, jeden przy drugim. Na boczku układam kawałek mięsa. Do środka polędwiczki dodaję starty ser żółty i podsmażone pieczarki. Zawijam mięso w boczek.

Polędwiczka wieprzowa- Pyszności
Polędwiczka wieprzowa- Pyszności

4. Ziemniaki kroję w ósemki i przekładam do miski. Dodaję olej roślinny, sól, słodką paprykę i czosnek ziołowy. Dokładnie mieszam.

5. Frytki układam na blaszce obok mięsa. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza. Piekę przez 40 minut.

Polędwiczka wieprzowa- Pyszności
Polędwiczka wieprzowa- Pyszności

6. Przygotowuję glazurę. Miód mieszam z musztardą francuską, przecierem pomidorowym oraz solą i pieprzem. Powstałą mieszanką smaruję upieczone mięso. Ponownie wstawiam mięso do piekarnika i podpiekam, aż całość się zarumieni.

Polędwiczka wieprzowa- Pyszności
Polędwiczka wieprzowa- Pyszności

7. Upieczone mięso z ziemniakami. Podaję na ciepło wraz z ulubioną surówką, krojąc mięso na porcje.

Polędwiczka w boczku- Pyszności
Polędwiczka w boczku- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej