PrzepisPolędwiczka w boczku. Zrób w niedzielę, a nawet teściowa się zachwyci

Polędwiczka w boczku. Zrób w niedzielę, a nawet teściowa się zachwyci

Soczysta polędwiczka wieprzowa pieczona w boczku to przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Idealny na uroczyste i specjalne okazje.

Polędwiczka wieprzowa w boczku- Pyszności
Polędwiczka wieprzowa w boczku- Pyszności
Ewa

29.07.2023 | aktual.: 29.07.2023 12:30

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Idealnie soczysta polędwiczka, pieczona wraz z plasterkami boczku to mój sprawdzony patent na wyjątkowy obiad. Przypadała do gustu nawet mojej teściowej, która sama jest mistrzynią gotowania. Mięso skrywa w sobie wyjątkowo prosty i smaczny farsz z pieczarek, cebulki i natki pietruszki. Upieczona polędwiczka świetnie prezentuje się na talerzu i sprawdzi się w roli uroczystego posiłku. Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zaserwować ją również na co dzień. Twoja rodzina z pewnością pokocha to danie od pierwszego kęsa.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Polędwiczka wieprzowa w boczku

Składniki:

Farsz

  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 300 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Reszta składników

  • 1 polędwiczka wieprzowa,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 2 łyżeczki ziołowego czosnku,
  • 1 łyżeczka kopru włoskiego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 40 g sera żółtego,
  • 6-7 plastrów boczku.

Glazura

  • 1/3 szklanki miodu,
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej,
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego.

Frytki

  • 6 dużych ziemniaków,
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego,
  • 1.5 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka ziołowego czosnku,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

1. Na patelni rozgrzewam oliwę lub olej i wrzucam pokrojoną w pióra cebulę. Dodaję też plasterki pieczarek i podsmażam całość. Gdy zbrązowieje, dorzucam posiekaną natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę c

Podsmażone pieczarki- Pyszności
Podsmażone pieczarki- Pyszności

2. Polędwiczkę rozkrajam wzdłuż tworząc sakiewkę. Polewam mięso oliwą z oliwek i przyprawiam słodką papryką, solą, pieprzem, czosnkiem ziołowym, suszonym koperkiem. Dobrze nacieram przyprawami mięso.

Polędwiczka wieprzowa z przyprawami- Pyszności
Polędwiczka wieprzowa z przyprawami- Pyszności

3. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i układam plasterki wędzonego boczku, jeden przy drugim. Na boczku układam kawałek mięsa. Do środka polędwiczki dodaję starty ser żółty i podsmażone pieczarki. Zawijam mięso w boczek.

Polędwiczka wieprzowa- Pyszności
Polędwiczka wieprzowa- Pyszności

4. Ziemniaki kroję w ósemki i przekładam do miski. Dodaję olej roślinny, sól, słodką paprykę i czosnek ziołowy. Dokładnie mieszam.

5. Frytki układam na blaszce obok mięsa. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza. Piekę przez 40 minut.

Polędwiczka wieprzowa- Pyszności
Polędwiczka wieprzowa- Pyszności

6. Przygotowuję glazurę. Miód mieszam z musztardą francuską, przecierem pomidorowym oraz solą i pieprzem. Powstałą mieszanką smaruję upieczone mięso. Ponownie wstawiam mięso do piekarnika i podpiekam, aż całość się zarumieni.

Polędwiczka wieprzowa- Pyszności
Polędwiczka wieprzowa- Pyszności

7. Upieczone mięso z ziemniakami. Podaję na ciepło wraz z ulubioną surówką, krojąc mięso na porcje.

Polędwiczka w boczku- Pyszności
Polędwiczka w boczku- Pyszności