Popcorn zrobisz w mikrofalówce. Nawet jeśli kupiłeś ziarna kukurydzy luzem
Popcorn, czyli prażona kukurydza to dla wielu z nas najlepsza przekąska do oglądania filmu. Przyjemnie chrupie, jest odpowiednio słona i ma niepowtarzalny smak. W dodatku jej przygotowanie jest banalnie proste.
30.10.2024 14:54
Planujesz wieczór filmowy w domowym zaciszu i nie wyobrażasz sobie seansu bez chrupiącego popcornu? Bez problemu przygotujesz tę przekąskę samodzielnie, a efekt będzie porównywalny do kinowego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Prażenie ziaren kukurydzy na patelni
Popcorn to prażone ziarna kukurydzy, do których można dodać sól i masło. Zdecydowanie mniej popularna jest wersja tej przekąski na słodko. Choć kojarzy się głównie z kinem, równie dobrze można go przyrządzić w domu. Do przygotowania popcornu na patelni potrzebujesz tylko ziaren kukurydzy i oleju oraz soli. Wystarczy dobrze rozgrzać olej na patelni, a potem wysypać na nią ziarna kukurydzy, przykryć pokrywką i podgrzewać na dość dużej mocy palnika.
Popcorn na słodko
Kiedy ziarna się nagrzeją, zaczną pękać, popcorn będzie gotowy. W tym momencie mocno trzymaj pokrywkę, ponieważ popcorn będzie wypełniać przestrzeń patelni. Po uprażeniu wszystkich ziaren przełóż popcorn do miski i posyp solą. Opcjonalnie można dodać łyżkę masła. Na słodko, popcorn można polać domowym karmelem. Jak go zrobić? Wysyp 100 gramów cukru na rozgrzaną patelnię. Po kilku minutach, gdy cukier zacznie się karmelizować, zmniejsz ogień i energicznie mieszaj. Dodaj łyżkę śmietany lub mascarpone, ponownie zamieszaj i polej popcorn.
Popcorn w mikrofalówce
Popcorn można przygotować także w mikrofalówce. Nie musisz kupować specjalnego popcornu do tego urządzenia. Możesz zdecydować się na ziarna kukurydzy luzem i dokupić woreczki strunowe przystosowane do mikrofalówki. Takie woreczki są wielokrotnego użytku, co pozwala oszczędzić pieniądze i zmniejszyć ilość odpadów. Zamiast woreczków można wykorzystać rękaw do pieczenia. Ziarna wsyp do woreczka lub rękawa i szczelnie zamknij. Umieść go w mikrofalówce na kilka minut. Gdy wszystkie ziarenka eksplodują, można szykować miskę na popcorn.