NewsyPopularne sosy wycofane ze sklepów. Wydano pilny komunikat

Popularne sosy wycofane ze sklepów. Wydano pilny komunikat

Firma Nestlé Polska S.A. dobrowolnie wycofała ze sklepów 3 partie swoich produktów, a o przyczynach podjęcia tej decyzji poinformowała Główny Inspektorat Sanitarny. Chodzi o popularne sosy, w których składzie Nestlé wykryło coś niespodziewanego.

Główny Inspektorat Sanitarny został poinformowany o nieprawidłowościach w 3 sosach
Główny Inspektorat Sanitarny został poinformowany o nieprawidłowościach w 3 sosach
Źródło zdjęć: © Adobe, Facebook | Główny Inspektorat Sanitarny, JCM

05.07.2024 07:06

4 lipca 2024 roku na portalu Głównego Inspektoratu Sanitarnego pojawiła się informacja o decyzji firmy Nestlé o wycofaniu z półek sklepowych 3 partii sosów: bolońskiego, pomidorowego oraz amerykańskiego BBQ. Produkty marki WINIARY zostały zgłoszone do Głównego Inspektoratu Sanitarnego jako stwarzające potencjalne zagrożenie dla osób z celiakią. W sosach odnaleziono bowiem gluten.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dobrowolne wycofanie produktów

Jak czytamy na portalu gov.pl, gluten niespodziewanie został wykryty w tych trzech produktach marki WINIARY:

WINIARY Sos Boloński 500 g:

  • Nr partii 240423B/1, data minimalnej trwałości 04.2026
  • Nr partii 240423C/1, data minimalnej trwałości 04.2026

WINIARY Sos pomidorowy do Spaghetti 500 g:

  • Nr partii 240422A/1, data minimalnej trwałości 04.2026
  • Nr partii 240422B/1, data minimalnej trwałości 04.2026

WINIARY Sos amerykański BBQ z syropem z palonego cukru 348 g

  • Nr partii 240420A/1, data minimalnej trwałości 04.2025
  • Nr partii 240421A/1, data minimalnej trwałości 04.2025

Producentem wskazanych produktów jest Nestlé Polska S.A. ul. Domaniewska 32 02-672 Warszawa. Klienci, którzy kupili powyższe artykuły, proszeni są o kontakt z Serwisem Konsumenta poprzez dwa kanały komunikacji: telefon 800 16 16 66 lub e-mail: cs@pl.nestle.com.

W sosach odnaleziono ślady glutenu
W sosach odnaleziono ślady glutenu© gov.pl | Główny Inspektorat Sanitarny

Gluten w sosach

Pilny komunikat firmy Nestlé wynika z tego, że na opakowaniach wskazanych sosów nie ma informacji o występowaniu glutenu w składzie. Jest to potencjalnie niebezpieczna sytuacja dla osób z nietolerancją tego białka roślinnego i celiakią. Skutki spożycia przez nich takich sosów mogą się objawiać m.in. poprzez:

  • pojawienie się migrenowych bólów głowy,
  • wzdęcia,
  • silne bóle brzucha,
  • mdłości, zaburzenia widzenia
  • nietypowe zmiany skórne.

W takich sytuacjach lekarze zalecają przede wszystkim odpoczynek, a także picie dużych ilości wody i zjedzenie kiszonek.

Wybrane dla Ciebie