PoradyPosłuchaj dietetyka. Pomidory z tym dodatkiem to antyrakowy mocarz

Posłuchaj dietetyka. Pomidory z tym dodatkiem to antyrakowy mocarz

Dietetyk poleca jeść pomidory z pewnym dodatkiem
Dietetyk poleca jeść pomidory z pewnym dodatkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, YouTube
18.11.2023 09:22

Pomidory to produkt, który niewątpliwie powinniśmy często spożywać. Jest zdrowy, zawiera wiele składników odżywczych, w tym likopen. Dietetyk tłumaczy, dlaczego warto łączyć go z pewnym dodatkiem. Dzięki temu uchronimy się na przykład przed rozwojem komórek nowotworowych.

Pomidory są przede wszystkim źródłem potasu, który chroni przed skurczami mięśni, drętwieniem i mrowieniem kończyn, problemami z koncentracją oraz przewlekłym uczuciem zmęczenia. Niedobór potasu zwiększa także prawdopodobieństwo wystąpienia nadciśnienia tętniczego. Kolejnym ważnym składnikiem jest likopen, który ma silne właściwości przeciwutleniające. Związek ten rozpuszcza się w tłuszczach, co jest niezwykle istotne podczas spożywania pomidorów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pomidory są polecane osobom, które chcą zadbać o swoje serce i naczynia krwionośne. Warzywa te działają przeciwmiażdżycowo i zapobiegają zwapnieniu żył i tętnic. Mało tego, spożycie likopenu chroni nas przed udarem mózgu, a także szkodliwym działaniem wolnych rodników, które przyczyniają się przede wszystkim do starzenia się organizmu i chorób neurodegeneracyjnych.

Pomidory z tymi dodatkami to prozdrowotna bomba

Pomidory są najlepsze w wersji przetworzonej, w formie sosu, keczupu, przecieru pomidorowego lub soku. W takim wydaniu są bardziej wartościowe, gdyż zawierają więcej przyswajalnego przez ludzki organizm likopenu. Wysoka temperatura nie wpływa na poziom potasu, więc nie musimy się bać, że będzie go mniej.

Pomidory z tym dodatkiem są najzdrowsze
Pomidory z tym dodatkiem są najzdrowsze© Pixabay

A z czym łączyć pomidory? Dietetyk wskazuje na:

  • oliwę - dzięki niej likopen będzie lepiej się wchłaniał, co sprawi, że bardziej skorzystamy z jego właściwości; oliwa wykazuje efekt przeciwmiażdżycowy, a także zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry, zmniejsza również ryzyko stłuszczenia wątroby i rozwoju cukrzycy typu 2,
  • czosnek i cebulę - obydwa składniki wspierają zdrowie serca, obniżając przede wszystkim poziom trójglicerydów i złego cholesterolu; czosnek dodatkowo wspiera odporność i sprawdza się podczas różnych infekcji,
  • makrelę atlantycką - ryby wzmacniają efekty przeciwstarzeniowe, a spożywanie ich wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu krążenia; dodatkowo zmniejszają prawdopodobieństwo zachorowania na RZS i depresję.

Pomidory w takim połączeniu chronią Cię przed chorobami

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także