Posłuchaj dietetyka. Pomidory z tym dodatkiem to antyrakowy mocarz

Pomidory to produkt, który niewątpliwie powinniśmy często spożywać. Jest zdrowy, zawiera wiele składników odżywczych, w tym likopen. Dietetyk tłumaczy, dlaczego warto łączyć go z pewnym dodatkiem. Dzięki temu uchronimy się na przykład przed rozwojem komórek nowotworowych.

Dietetyk poleca jeść pomidory z pewnym dodatkiemDietetyk poleca jeść pomidory z pewnym dodatkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, YouTube
Paulina Hermann

Pomidory są przede wszystkim źródłem potasu, który chroni przed skurczami mięśni, drętwieniem i mrowieniem kończyn, problemami z koncentracją oraz przewlekłym uczuciem zmęczenia. Niedobór potasu zwiększa także prawdopodobieństwo wystąpienia nadciśnienia tętniczego. Kolejnym ważnym składnikiem jest likopen, który ma silne właściwości przeciwutleniające. Związek ten rozpuszcza się w tłuszczach, co jest niezwykle istotne podczas spożywania pomidorów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Skrzydełka teriyaki. Dzięki temu przepisowi na nowo zakochałam się w mięsnych kąskach

Pomidory są polecane osobom, które chcą zadbać o swoje serce i naczynia krwionośne. Warzywa te działają przeciwmiażdżycowo i zapobiegają zwapnieniu żył i tętnic. Mało tego, spożycie likopenu chroni nas przed udarem mózgu, a także szkodliwym działaniem wolnych rodników, które przyczyniają się przede wszystkim do starzenia się organizmu i chorób neurodegeneracyjnych.

Pomidory z tymi dodatkami to prozdrowotna bomba

Pomidory są najlepsze w wersji przetworzonej, w formie sosu, keczupu, przecieru pomidorowego lub soku. W takim wydaniu są bardziej wartościowe, gdyż zawierają więcej przyswajalnego przez ludzki organizm likopenu. Wysoka temperatura nie wpływa na poziom potasu, więc nie musimy się bać, że będzie go mniej.

Pomidory z tym dodatkiem są najzdrowsze
Pomidory z tym dodatkiem są najzdrowsze © Pixabay

A z czym łączyć pomidory? Dietetyk wskazuje na:

  • oliwę - dzięki niej likopen będzie lepiej się wchłaniał, co sprawi, że bardziej skorzystamy z jego właściwości; oliwa wykazuje efekt przeciwmiażdżycowy, a także zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry, zmniejsza również ryzyko stłuszczenia wątroby i rozwoju cukrzycy typu 2,
  • czosnek i cebulę - obydwa składniki wspierają zdrowie serca, obniżając przede wszystkim poziom trójglicerydów i złego cholesterolu; czosnek dodatkowo wspiera odporność i sprawdza się podczas różnych infekcji,
  • makrelę atlantycką - ryby wzmacniają efekty przeciwstarzeniowe, a spożywanie ich wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu krążenia; dodatkowo zmniejszają prawdopodobieństwo zachorowania na RZS i depresję.

Pomidory w takim połączeniu chronią Cię przed chorobami

Wybrane dla Ciebie

Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców