Ekspertka pokazała, jak należy jeść pomidory. Wiele osób wciąż popełnia błąd

Pomidory to bez wątpienia bardzo zdrowy produkt. Najczęściej dodajemy go do sałatek i robimy z nim kanapki. Jesteśmy przekonani, że powinniśmy go spożywać w wersji surowej, jak inne warzywa lub owoce. Okazuje się, że to mylne przeświadczenie. Katarzyna Bosacka dokładnie wyjaśnia całą sprawę.

Katarzyna Bosacka radzi, w jakiej formie jeść pomidoryKatarzyna Bosacka radzi, w jakiej formie jeść pomidory
Źródło zdjęć: © Instagram | katarzynabosacka
Paulina Hermann

Pomidory najlepiej jeść w formie przetworzonej, po obróbce cieplnej. Dlaczego? Musimy zwrócić uwagę na bardzo ważny składniki, czyli likopen. Związek ten ma działanie antyoksydacyjne i chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami. Ma też właściwości przeciwnowotworowe. Oprócz tego nadaje warzywom i owocom czerwony lub pomarańczowy kolor.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śliwkowe kieszonki to przepis na deser w 15 minut. Prościej się nie da

Jak prawidłowo jeść pomidory? Katarzyna Bosacka wyjaśnia

Okazuje się, że im dłużej gotujemy pomidory, tym więcej likopenu się wydziela. Świeże mają tylko 4 mg tego składnika w 100 gramach, po obróbce wartość wzrasta przez 17 mg (dotyczy to keczupu) do nawet 25 mg (koncentrat pomidorowy). Obróbka termiczna tego warzywa (a raczej owocu, bo botanicznie pomidor jest owocem) jest dobra dla naszego organizmu, gdyż możemy z tego składnika korzystać. Właśnie z tego powodu, jak wspomina Katarzyna Bosacka, kuchnia włoska i śródziemnomorska jest taka zdrowa i polecana niemalże każdej osobie.

- Jeśli dodamy oliwę lub olej roślinny, to wtedy ten likopen lepiej nam się przyswaja - mówi Katarzyna Bosacka w swoim filmiku.
Pomidory w wersji przetworzonej są zdrowsze
Pomidory w wersji przetworzonej są zdrowsze © unplash | Dennis Klein

Wniosek jest taki, że produkty, które wytwarza się z pomidora, są od niego o wiele zdrowsze. Niestety, wiele osób o tym nie ma pojęcia i dalej myśli, że surowe warzywo ma więcej składników odżywczych. Nie oznacza to jednak, że mamy zrezygnować ze świeżych pomidorów dla tych przetworzonych. Możemy korzystać z dobrodziejstw i jednych, i drugich. Warto wiedzieć, że zjedzenie kanapki z keczupem nie będzie żadną zbrodnią, bo dostarczymy sobie solidną dawkę likopenu, dzięki czemu ochronimy organizm przez wolnymi rodnikami.

Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki