Ekspertka pokazała, jak należy jeść pomidory. Wiele osób wciąż popełnia błąd

Pomidory to bez wątpienia bardzo zdrowy produkt. Najczęściej dodajemy go do sałatek i robimy z nim kanapki. Jesteśmy przekonani, że powinniśmy go spożywać w wersji surowej, jak inne warzywa lub owoce. Okazuje się, że to mylne przeświadczenie. Katarzyna Bosacka dokładnie wyjaśnia całą sprawę.

Katarzyna Bosacka radzi, w jakiej formie jeść pomidoryKatarzyna Bosacka radzi, w jakiej formie jeść pomidory
Źródło zdjęć: © Instagram | katarzynabosacka
Paulina Hermann

Pomidory najlepiej jeść w formie przetworzonej, po obróbce cieplnej. Dlaczego? Musimy zwrócić uwagę na bardzo ważny składniki, czyli likopen. Związek ten ma działanie antyoksydacyjne i chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami. Ma też właściwości przeciwnowotworowe. Oprócz tego nadaje warzywom i owocom czerwony lub pomarańczowy kolor.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śliwkowe kieszonki to przepis na deser w 15 minut. Prościej się nie da

Jak prawidłowo jeść pomidory? Katarzyna Bosacka wyjaśnia

Okazuje się, że im dłużej gotujemy pomidory, tym więcej likopenu się wydziela. Świeże mają tylko 4 mg tego składnika w 100 gramach, po obróbce wartość wzrasta przez 17 mg (dotyczy to keczupu) do nawet 25 mg (koncentrat pomidorowy). Obróbka termiczna tego warzywa (a raczej owocu, bo botanicznie pomidor jest owocem) jest dobra dla naszego organizmu, gdyż możemy z tego składnika korzystać. Właśnie z tego powodu, jak wspomina Katarzyna Bosacka, kuchnia włoska i śródziemnomorska jest taka zdrowa i polecana niemalże każdej osobie.

- Jeśli dodamy oliwę lub olej roślinny, to wtedy ten likopen lepiej nam się przyswaja - mówi Katarzyna Bosacka w swoim filmiku.
Pomidory w wersji przetworzonej są zdrowsze
Pomidory w wersji przetworzonej są zdrowsze © unplash | Dennis Klein

Wniosek jest taki, że produkty, które wytwarza się z pomidora, są od niego o wiele zdrowsze. Niestety, wiele osób o tym nie ma pojęcia i dalej myśli, że surowe warzywo ma więcej składników odżywczych. Nie oznacza to jednak, że mamy zrezygnować ze świeżych pomidorów dla tych przetworzonych. Możemy korzystać z dobrodziejstw i jednych, i drugich. Warto wiedzieć, że zjedzenie kanapki z keczupem nie będzie żadną zbrodnią, bo dostarczymy sobie solidną dawkę likopenu, dzięki czemu ochronimy organizm przez wolnymi rodnikami.

Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają