Ekspertka pokazała, jak należy jeść pomidory. Wiele osób wciąż popełnia błąd

Pomidory to bez wątpienia bardzo zdrowy produkt. Najczęściej dodajemy go do sałatek i robimy z nim kanapki. Jesteśmy przekonani, że powinniśmy go spożywać w wersji surowej, jak inne warzywa lub owoce. Okazuje się, że to mylne przeświadczenie. Katarzyna Bosacka dokładnie wyjaśnia całą sprawę.

Ekspertka pokazała, jak należy jeść pomidory. Wiele osób wciąż popełnia błądKatarzyna Bosacka radzi, w jakiej formie jeść pomidory
Źródło zdjęć: © Instagram | katarzynabosacka
Paulina Hermann
SKOMENTUJ

Pomidory najlepiej jeść w formie przetworzonej, po obróbce cieplnej. Dlaczego? Musimy zwrócić uwagę na bardzo ważny składniki, czyli likopen. Związek ten ma działanie antyoksydacyjne i chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami. Ma też właściwości przeciwnowotworowe. Oprócz tego nadaje warzywom i owocom czerwony lub pomarańczowy kolor.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Upiecz na grillu pieczarki wypełnione tym pysznym farszem, a cała rodzina zaniemówi z wrażenia

Jak prawidłowo jeść pomidory? Katarzyna Bosacka wyjaśnia

Okazuje się, że im dłużej gotujemy pomidory, tym więcej likopenu się wydziela. Świeże mają tylko 4 mg tego składnika w 100 gramach, po obróbce wartość wzrasta przez 17 mg (dotyczy to keczupu) do nawet 25 mg (koncentrat pomidorowy). Obróbka termiczna tego warzywa (a raczej owocu, bo botanicznie pomidor jest owocem) jest dobra dla naszego organizmu, gdyż możemy z tego składnika korzystać. Właśnie z tego powodu, jak wspomina Katarzyna Bosacka, kuchnia włoska i śródziemnomorska jest taka zdrowa i polecana niemalże każdej osobie.

- Jeśli dodamy oliwę lub olej roślinny, to wtedy ten likopen lepiej nam się przyswaja - mówi Katarzyna Bosacka w swoim filmiku.
Pomidory w wersji przetworzonej są zdrowsze
Pomidory w wersji przetworzonej są zdrowsze © unplash | Dennis Klein

Wniosek jest taki, że produkty, które wytwarza się z pomidora, są od niego o wiele zdrowsze. Niestety, wiele osób o tym nie ma pojęcia i dalej myśli, że surowe warzywo ma więcej składników odżywczych. Nie oznacza to jednak, że mamy zrezygnować ze świeżych pomidorów dla tych przetworzonych. Możemy korzystać z dobrodziejstw i jednych, i drugich. Warto wiedzieć, że zjedzenie kanapki z keczupem nie będzie żadną zbrodnią, bo dostarczymy sobie solidną dawkę likopenu, dzięki czemu ochronimy organizm przez wolnymi rodnikami.

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia