Ekspertka pokazała, jak należy jeść pomidory. Wiele osób wciąż popełnia błąd

Pomidory to bez wątpienia bardzo zdrowy produkt. Najczęściej dodajemy go do sałatek i robimy z nim kanapki. Jesteśmy przekonani, że powinniśmy go spożywać w wersji surowej, jak inne warzywa lub owoce. Okazuje się, że to mylne przeświadczenie. Katarzyna Bosacka dokładnie wyjaśnia całą sprawę.

Katarzyna Bosacka radzi, w jakiej formie jeść pomidoryKatarzyna Bosacka radzi, w jakiej formie jeść pomidory
Źródło zdjęć: © Instagram | katarzynabosacka
Paulina Hermann

Pomidory najlepiej jeść w formie przetworzonej, po obróbce cieplnej. Dlaczego? Musimy zwrócić uwagę na bardzo ważny składniki, czyli likopen. Związek ten ma działanie antyoksydacyjne i chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami. Ma też właściwości przeciwnowotworowe. Oprócz tego nadaje warzywom i owocom czerwony lub pomarańczowy kolor.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śliwkowe kieszonki to przepis na deser w 15 minut. Prościej się nie da

Jak prawidłowo jeść pomidory? Katarzyna Bosacka wyjaśnia

Okazuje się, że im dłużej gotujemy pomidory, tym więcej likopenu się wydziela. Świeże mają tylko 4 mg tego składnika w 100 gramach, po obróbce wartość wzrasta przez 17 mg (dotyczy to keczupu) do nawet 25 mg (koncentrat pomidorowy). Obróbka termiczna tego warzywa (a raczej owocu, bo botanicznie pomidor jest owocem) jest dobra dla naszego organizmu, gdyż możemy z tego składnika korzystać. Właśnie z tego powodu, jak wspomina Katarzyna Bosacka, kuchnia włoska i śródziemnomorska jest taka zdrowa i polecana niemalże każdej osobie.

- Jeśli dodamy oliwę lub olej roślinny, to wtedy ten likopen lepiej nam się przyswaja - mówi Katarzyna Bosacka w swoim filmiku.
Pomidory w wersji przetworzonej są zdrowsze
Pomidory w wersji przetworzonej są zdrowsze © unplash | Dennis Klein

Wniosek jest taki, że produkty, które wytwarza się z pomidora, są od niego o wiele zdrowsze. Niestety, wiele osób o tym nie ma pojęcia i dalej myśli, że surowe warzywo ma więcej składników odżywczych. Nie oznacza to jednak, że mamy zrezygnować ze świeżych pomidorów dla tych przetworzonych. Możemy korzystać z dobrodziejstw i jednych, i drugich. Warto wiedzieć, że zjedzenie kanapki z keczupem nie będzie żadną zbrodnią, bo dostarczymy sobie solidną dawkę likopenu, dzięki czemu ochronimy organizm przez wolnymi rodnikami.

Wybrane dla Ciebie
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥