Poszedł na grzyby i nie uwierzył własnym oczom. Znalazł raj dla grzybiarzy

Jesienią często wybieramy się do lasu na grzyby. Tak też zrobił jeden mężczyzna z Czech. Grzybiarz trafił na wyjątkowe miejsce pełne pysznych rydzów. W związku z tym postanowił nagrać filmik, który parę dni temu został również udostępniony przez Lubuskich Łowców Burz na Facebooku. Poniżej zdradzamy więcej informacji.

ObrazekPoszedł na grzyby w Czechach, nie mógł uwierzyć własnym oczom - Pyszności; Foto: https://fb.watch/fYZJOb6YB6/ ; Canva.com
Agnieszka

Mężczyzna nie mógł uwierzyć własnym oczom

Obrazek
Las - Pyszności; Foto: Canva.com

Od niedawna na koncie na Facebooku - Lubuscy Łowcy Burz możemy zobaczyć ciekawe wideo. Filmik został nagrany przez jednego grzybiarza z Czech, który trafił w lesie na miejsce pełne rydzów. Okazuje się, że grzyby rosły jeden obok drugiego. Poza tym odznaczały się wyjątkowo dużymi rozmiarami. Na nagraniu możemy również usłyszeć, jak mężczyzna reaguje na ten wspaniały widok.

Reakcja internautów na filmik

Nagranie na Facebooku polubiło aż 12 tysięcy osób. Poza tym znajdziemy pod nim również ponad tysiąc komentarzy. Okazuje się, że wielu internautów zaskoczył ten niecodzienny widok. Niektórzy z nich postanowili także podzielić się swoimi zdjęciami przedstawiającymi koszyki pełne rydzów. Poniżej podajemy kilka komentarzy, które można przeczytać pod udostępnionym filmikiem.

W życiu nie widziałam tak dużych. Zawsze zbierałam małe i piekliśmy na kuchni z solą. Pyszności
Jak w grzybowym raju!

Rydze - pyszne i zdrowe grzyby

Obrazek
Rydze - Pyszności; Foto: Canva.com

Rydze odznaczają się wyjątkowo intensywnym smakiem oraz wspaniałym aromatem. W związku z tym często smażymy je na masełku i jemy w towarzystwie świeżego pieczywa. Grzyby te można łatwo rozpoznać. Wyróżniają się one pięknym rudym lub pomarańczowym kolorem. Dorosłe okazy charakteryzują się również lejkowatym kształtem.

Sezon na te wspaniałe skarby lasu trwa z reguły od sierpnia do listopada. Rydze rosną z reguły na piaszczystych terenach. Poza tym często możemy je spotkać niedaleko sosen. Warto również zaznaczyć, że rydze zawierają wiele cennych składników takich jak witaminy z grupy A, B oraz C. Dodatkowo możemy w nich znaleźć różne sole mineralne m.in. cynk, fluor, czy fosfor.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować aromatyczny krem z grzybów leśnych krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥