6 produktów kuchennych, które pomogą w porządkach. Patent z wodą po ziemniakach jest niezawodny

Uwielbiam w pełni wykorzystywać potencjał produktów, których używam w kuchni. Tę sztukę staram się przekazywać również moim bliskim.

Obrazek
Frania

Dlatego też dziś przychodzę do Ciebie, z genialnymi trikami, dzięki którym wykorzystasz kuchenne produkty, a jednocześnie sprawisz, że Twój dom będzie lśnił czystością.

#1 Cytryna

Obrazek

Cytrus, o którym mowa, jest naturalnym środkiem wybielającym, dlatego też przy jego pomocy pozbędziesz się niechcianych plam, jak chociażby w przypadku kubku po herbacie.

Wyciśnięty sok należy umieścić w zabrudzonym kubku. Następnie dolać wodę i odstawić na godzinę. Po tym czasie wystarczy dokładnie umyć kubek i gotowe! 

#2 Woda po ziemniakach

Obrazek

Podczas gotowania ziemniaków, warto zachować trochę wody. Dzięki niej skutecznie wyczyścisz zmatowiałe sztućce i to w bardzo prosty sposób.

Umieść sztućce na godzinę w wodzie po ziemniakach, po czym dokładnie umyj i wypoleruj. Będą błyszczeć jak nowe!

#3 Folia aluminiowa

Obrazek

Ten niepozorny produkt w szybki i skuteczny sposób pomoże nam przywrócić dawny blask kranom w całym domu.

Wszystko co musisz zrobić, aby uzyskać ten efekt, to wyszorować elementy chromowe błyszczącą stroną folii.

#4 Soda oczyszczona

Obrazek

Ten środek przyda się przy czyszczeniu plastikowych mebli ogrodowych. Aby wyglądały jak nowe, musisz przetrzeć je przy pomocy właśnie sody oczyszczonej. Potem dokładnie spłucz i przetrzyj do sucha.

Co więcej, łącząc sodę z wodą, wyczyścisz m.in. piekarnik, zlewozmywak, lodówkę czy kuchenkę.

#5 Sól

Obrazek

Z kolei sól okaże się przydatna przy czyszczeniu piekarnika (połączenie soli, octu i sody oczyszczonej), drewnianych mebli (mieszanka soli i oleju), lodówki (kombinacja soli i wody mineralnej), czy żeliwnych garnków i patelni.

#6 Fusy po kawie

Obrazek

I na koniec patent, dzięki któremu wykorzystasz w kreatywny sposób fusy po kawie.

Dzięki nim usuniesz zaschnięte resztki jedzenia z talerzy i garnków, wyczyścisz drewniane elementy i meble, pozbędziesz się brzydkich zapachów z lodówki, a także przegonisz niechcianych gości w postaci insektów.

Konieczne daj znać czy znasz jakieś inne ciekawe triki sprzątające z wykorzystaniem kuchennych produktów.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej