Przemycał w walizce z USA. Przypadkowo wpadł na lotnisku

Funkcjonariusze Służby Celnej znowu wykazali się nie lada spostrzegawczością. Na lotnisku w Jasionce dorwali zuchwałego przemytnika z USA, którego walizka była po brzegi wyładowana pewnym niedozwolonym towarem. Dowiedzieliśmy się również, że mężczyzna nie był pierwszym ukaranym za próbę wwiezienia tego do Polski.

ObrazekMięso w walizce pasażera z USA - Pyszności; foto: kodkarpackie.kas.gov.pl

Praca funkcjonariuszy Służby Celno-Skarbowej nie należy do lekkich. Turyści i inni pasażerowie co i rusz próbują wwieźć do Polski rzeczy objęte różnego rodzaju zakazami lub ograniczeniami. I nie chodzi tu jedynie o alkohol i papierosy. Mężczyzna z USA, który wylądował na lotnisku w Jasionce, miał przy sobie aż 14 kilogramów innego niedozwolonego towaru. A wszystko upchane w jednej walizce. Ten to dopiero miał tupet!

Obrazek
Walizka była pełna zakazanego towaru - Pyszności; foto: Canva

Towar w walizce

Kontrola bagażu pasażera ze Stanów Zjednoczonych wykazała, że jest on w posiadaniu dużej ilości towaru, którego wwiezienie do Polski jest nielegalne. Funkcjonariusze działali szybko. Skonfiskowana walizka została otwarta, a w niej odnaleziono... 14 kilogramów mięsa. Ten pasażer ewidentnie nie wykupił w Polsce żadnego "all inclusive". Nie wiedział jednak, że za jego działanie czeka go dotkliwa kara.

Oczywiście nasza ojczyzna nie jest wyjątkiem w kwestii takich "mięsnych" regulacji. Wwożenie żywności pochodzenia zwierzęcego jest zakazane na terenie całej Unii Europejskiej. To kwestia profilaktyki, ponieważ nieznanego pochodzenia mięso może zawierać groźne patogeny wywołujące choroby zakaźne. Chyba wszyscy zgodzimy się z tym, że tutaj lepiej jest dmuchać na zimne.

Funkcjonariusze Służby Celnej ukarali zuchwałego miłośnika steków mandatem w wysokości 400 złotych. Jak czytamy na portalu nowiny24.pl, pasażer ten nie był jedynym zatrzymanym w tym roku przemytnikiem mięsa. Cytowana przez serwis Edyta Chabowska, rzeczniczka Izby Administracji Skarbowej w Rzeszowie przekazała, że takie występki zdarzają się bardzo często:

Ponad 170 kg produktów mięsnych objętych zakazem przywozu zatrzymali od początku roku funkcjonariusze Służby Celno- Skarbowej podczas kontroli pasażerów na lotniczym przejściu granicznym Rzeszów- Jasionka
Obrazek
Mięso w walizce pasażera z USA - Pyszności; foto: kodkarpackie.kas.gov.pl

170 kilogramów i to tylko na jednym lotnisku! Przypomnijmy, że ledwo przekroczyliśmy półmetek tego roku, a więc prawdziwy roczny wynik dopiero przed nami. Co więcej, lotnisko w Jasionce jest dopiero na ósmym miejscu w Polsce pod względem wielkości. Wygląda na to, że turyści spoza Unii Europejskiej nie wierzą, że polskie mięso może spełnić ich wymagania kulinarne i próbuje je tu zwozić dosłownie... na tony.

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło