Przepis dostałam od koleżanki. Idealny schab na 1 listopada

W dniu Wszystkich Świętych warto postawić na coś naprawdę wyjątkowego. Powoli gotowany i obtoczony aromatyczną marynatą schab, zachowuje soczystość w każdym kawałku i przyciąga uwagę wszystkich siedzących przy stole.

Idealny schab na 1 listopadaIdealny schab na 1 listopada
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | istetiana

Schab można spotkać w różnych formach. Pieczony, smażony czy faszerowany – wszystkie te wersje mają swoich zwolenników, ale dziś przedstawię ci go w nieco innej odsłonie, mianowicie w aromatycznej marynacie z majonezu i musztardy.

Przepis dostałam od swojej koleżanki, która zdecydowanie wie, co dobre i tym razem również mnie nie zawiodła.

Schab po warszawsku. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze zachwyca oko

Schab w majonezie

Schab najlepiej smakuje, jeśli zastosujesz kilka prostych trików. Najpierw dokładnie wmasuj marynatę w mięso – nie tylko na wierzchu, ale też w jego głębi i zakamarkach. Zadbaj o to, by przyprawy dotarły wszędzie, dzięki temu ich smak przejdzie przez całe mięso. Następnie odstaw schab do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc – wtedy aromaty dobrze się wchłoną, a mięso nabierze pełniejszego smaku.

Po krótkim gotowaniu schabu należy go zostawić w gorącej wodzie nawet na 2 godziny. Później warto odstawić mięso do całkowitego wystygnięcia. To ułatwi jego krojenie - plastry pozostaną zwarte. Tak przygotowany schab na pewno zachwyci całą rodzinę i zniknie z talerzy w kilka minut.

Przepis na schab w majonezie

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka musztardy francuskiej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 3-4 kulki ziela angielskiego,
  • szczypta słodkiej papryki,
  • szczypta ziół prowansalskich,
  • szczypta majeranku,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Schab dokładnie umyj i osusz, możesz zostawić w całości lub przekroić na pół.
  2. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  3. W misce połącz majonez, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy, tworząc marynatę.
  4. Rozprowadź ją równomiernie po mięsie i odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby smaki dobrze się wchłonęły.
  5. W garnku zagotuj około 2 litrów wody, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, po czym włóż schab.
  6. Gotuj krótko przez 10 minut, następnie zdejmij garnek z ognia i pozostaw mięso w gorącej wodzie pod przykryciem na około 1,5-2 godziny.
  7. Po ostygnięciu przechowuj schab w lodówce.
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯