Przepis dostałam od koleżanki. Idealny schab na 1 listopada
W dniu Wszystkich Świętych warto postawić na coś naprawdę wyjątkowego. Powoli gotowany i obtoczony aromatyczną marynatą schab, zachowuje soczystość w każdym kawałku i przyciąga uwagę wszystkich siedzących przy stole.
Schab można spotkać w różnych formach. Pieczony, smażony czy faszerowany – wszystkie te wersje mają swoich zwolenników, ale dziś przedstawię ci go w nieco innej odsłonie, mianowicie w aromatycznej marynacie z majonezu i musztardy.
Przepis dostałam od swojej koleżanki, która zdecydowanie wie, co dobre i tym razem również mnie nie zawiodła.
Schab po warszawsku. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze zachwyca oko
Schab w majonezie
Schab najlepiej smakuje, jeśli zastosujesz kilka prostych trików. Najpierw dokładnie wmasuj marynatę w mięso – nie tylko na wierzchu, ale też w jego głębi i zakamarkach. Zadbaj o to, by przyprawy dotarły wszędzie, dzięki temu ich smak przejdzie przez całe mięso. Następnie odstaw schab do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc – wtedy aromaty dobrze się wchłoną, a mięso nabierze pełniejszego smaku.
Po krótkim gotowaniu schabu należy go zostawić w gorącej wodzie nawet na 2 godziny. Później warto odstawić mięso do całkowitego wystygnięcia. To ułatwi jego krojenie - plastry pozostaną zwarte. Tak przygotowany schab na pewno zachwyci całą rodzinę i zniknie z talerzy w kilka minut.
Przepis na schab w majonezie
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości,
- 3 łyżki majonezu,
- 1 łyżka musztardy francuskiej,
- 2 ząbki czosnku,
- 2-3 liście laurowe,
- 3-4 kulki ziela angielskiego,
- szczypta słodkiej papryki,
- szczypta ziół prowansalskich,
- szczypta majeranku,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Schab dokładnie umyj i osusz, możesz zostawić w całości lub przekroić na pół.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- W misce połącz majonez, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy, tworząc marynatę.
- Rozprowadź ją równomiernie po mięsie i odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby smaki dobrze się wchłonęły.
- W garnku zagotuj około 2 litrów wody, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, po czym włóż schab.
- Gotuj krótko przez 10 minut, następnie zdejmij garnek z ognia i pozostaw mięso w gorącej wodzie pod przykryciem na około 1,5-2 godziny.
- Po ostygnięciu przechowuj schab w lodówce.