Przepis na gumbo, które rozgrzewa po pierwszej łyżce. Zupa będzie hitem w twoim domu

Chłodne dni w dużym stopniu zachęcają do sięgnięcia po rozgrzewające dania, które zachwycą ciebie i twoją rodzinę. Poszukując pomysłu i inspiracji na danie, które rozgrzeje cię w parę chwil, warto sięgnąć po gumbo. To przysmak, który łączy tradycje wielu kultur i zachwyca bogactwem smaku.

Historia zupy gumbo sięga XVIII wiekuHistoria zupy gumbo sięga XVIII wieku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | will milne
Karol Wiak

Historia gumbo sięga XVIII wieku, kiedy to w Luizjanie zaczęto eksperymentować z dostępnymi lokalnie produktami, takimi jak okra czy owoce morza. Nazwa zupy pochodzi właśnie od okry, zwanej "gombo" w języku zachodnioafrykańskim. Tradycyjnie gumbo przygotowywano na dużą skalę, jako danie gromadzące całe rodziny. Dziś jest symbolem Luizjany i jednym z najbardziej rozpoznawalnych amerykańskich przysmaków, który coraz częściej gości również na polskich stołach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa ogórkowa z przecieru. Gotuje się szybciej, ale smakuje tak dobrze jak u mamy

Zupa gumbo - amerykański przysmak na mroźne zimowe dni

Zupa gumbo to prawdziwa perełka kuchni amerykańskiej, która swoje korzenie ma w Luizjanie. Jest to danie, które powstało z połączenia tradycji kulinarnych różnych kultur – francuskiej, hiszpańskiej, afrykańskiej i kreolskiej. Gumbo zachwyca swoją bogatą konsystencją i wyrazistym smakiem, a każda częśc Luizjany ma własną interpretację tego klasycznego przepisu.

Przepis na gumbo

Co czyni gumbo tak wyjątkowym? To przede wszystkim umiejętne połączenie przypraw, aromatycznych dodatków i odpowiednio przygotowanej zasmażki. Dzięki temu, danie to doskonale rozgrzewa, dlatego idealnie sprawdzi się podczas chłodnych zimowych dni.

Składniki:

  • 1/2 szklanki oleju roślinnego,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1 cebula, drobno posiekana,
  • 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę,
  • 2 łodygi selera naciowego, posiekane,
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane,
  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki,
  • 300 g kiełbasy andouille lub innej wędzonej, pokrojonej w plastry,
  • 300 g krewetek, obranych i oczyszczonych,
  • 1 szklanka okry (można zastąpić zieloną fasolką),
  • 2 łyżki przyprawy cajun,
  • 1 łyżka papryki słodkiej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ryż biały ugotowany, do podania.


Przygotowanie:

  1. W dużym garnku rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj mąkę i mieszaj energicznie, przygotowując zasmażkę. Smaż przez około 10-15 minut, aż zasmażka nabierze ciemnobrązowego koloru.
  2. Dodaj cebulę, paprykę, seler i czosnek. Smaż warzywa na zasmażce przez około 5 minut, aż staną się miękkie i aromatyczne.
  3. Wlej bulion oraz dodaj pomidory. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
  4. Dodaj kiełbasę, krewetki, okrę oraz przyprawy. Gotuj kolejne 15 minut, aż smaki się połączą, a krewetki staną się różowe i soczyste.
  5. Dopraw zupę solą i pieprzem według uznania. Podawaj gorące gumbo z ryżem.
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥