Kiedyś babcie na Kaszubach gotowały na okrągło. Dziś o zupie z "żeltich wreczi" mało kto słyszał

Zupa z brukwi, czyli tzw. żółtych wreków, do dziś jest przygotowywana w Kościerzynie i okolicach. Oryginalnie robiono ją na wywarze z gęsiny, ale dopuszczalne jest też mięso z kaczki. Najważniejsze, żeby było świeże i zdrowe – bez antybiotyków i hormonów wzrostu, najlepiej pochodzące z małych, sprawdzonych hodowli.

Na Kaszubach zupę z brukwi gotowano na gęsinieNa Kaszubach zupę z brukwi gotowano na gęsinie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Zgodnie z założeniami kuchni kaszubskiej, "dania mają być przygotowane z tego, co na polu, w ogrodzie i w chlewie" – mówi Halina Rogińska, prezes Kaszubskiego Stowarzyszenia Agroturystycznego "Kościerska Chata". Tradycyjne przepisy bazowały na świeżych składnikach. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze flaczki z boczniaków. Rozgrzewająca zupa dla całej rodziny

Zupa po kaszubsku

Na kaszubskich stołach królowały ryby. Następna w kolejności była gęsina, a obok zupy z brukwi często przygotowywano także tzw. dziadówkę, czyli zupę z ziemniaków zabielaną maślanką.

Pola na Kaszubach nie uginały się pod ciężarem warzyw. Uprawiano ziemniaki, groch, kapustę, pietruszkę, marchew i brukiew. To ostatnie warzywo dziś jest już mało znane, a szkoda, bo zawiera wiele wartościowych składników odżywczych i tylko 37 kcal w 100 g.

Wartości odżywcze brukwi

Brukiew to warzywo godne polecenia ze względu na wysoką zawartość witaminy C i kwasu foliowego. Obecne są także witaminy z grupy B, A, E i K, które wpływają na zdrowy wygląd skóry, mocne włosy i paznokcie.

Witaminy te rozpuszczają się w tłuszczach i dzięki nim są lepiej przyswajalne przez organizm. Dlatego dodatek gęsiny w zupie z brukwi nie tylko podnosi walory smakowe, ale także ma działanie zdrowotne. Jeśli przygotowujesz surówkę z brukwi, polej ją olejem rzepakowym lub oliwą z oliwek. 

Jak przygotować brukiew, żeby nie była gorzka?

Do zupy najlepsza jest żółta odmiana brukwi. Jednak jeśli nie jest ona odpowiednio przygotowana, może posiadać lekką goryczkę. Aby się jej pozbyć, wystarczy obrać warzywo, pokroić w kostkę lub paski i przelać wrzątkiem.

Innym sposobem na usunięcie gorzkiego posmaku jest zamrożenie brukwi. Jednak sposób z gorącą wodą jest o wiele prostszy i zajmuje mniej czasu.

Przepis na kaszubską zupę z brukwi

Wywar możesz przygotować na gęsich udkach, skrzydełka, szyjach lub częściach kaczki. 

Składniki: 

  • 1 kg brukwi,
  • 0,5 kg gęsich udek,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 1 por,
  • kawałek selera,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Mięso z gęsi zalej 2 litrami wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i wstaw na bulion. Gotuj na małym ogniu przez ok. 1 godzinę.
  2. Gdy mięso będzie miękkie, dodaj marchewkę, pietruszkę, por i seler. Gotuj kolejne 30 min, a następnie przecedź wywar przez drobne sito.
  3. Do rosołu wrzuć przelaną wrzątkiem brukiew pokrojoną w kostkę lub paski. Dodaj pokrojone ziemniaki.
  4. Gdy składniki w zupie będą miękkie, wrzuć pozostałe ugotowane warzywa. Możesz je pokroić w kostkę lub w talarki.
  5. Oddziel mięso od kości i również dodaj do zupy. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Opcjonalnie dodaj szczyptę cukru i majeranek.
Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier