Kiedyś babcie na Kaszubach gotowały na okrągło. Dziś o zupie z "żeltich wreczi" mało kto słyszał
Zupa z brukwi, czyli tzw. żółtych wreków, do dziś jest przygotowywana w Kościerzynie i okolicach. Oryginalnie robiono ją na wywarze z gęsiny, ale dopuszczalne jest też mięso z kaczki. Najważniejsze, żeby było świeże i zdrowe – bez antybiotyków i hormonów wzrostu, najlepiej pochodzące z małych, sprawdzonych hodowli.
Zgodnie z założeniami kuchni kaszubskiej, "dania mają być przygotowane z tego, co na polu, w ogrodzie i w chlewie" – mówi Halina Rogińska, prezes Kaszubskiego Stowarzyszenia Agroturystycznego "Kościerska Chata". Tradycyjne przepisy bazowały na świeżych składnikach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa po kaszubsku
Na kaszubskich stołach królowały ryby. Następna w kolejności była gęsina, a obok zupy z brukwi często przygotowywano także tzw. dziadówkę, czyli zupę z ziemniaków zabielaną maślanką.
Pola na Kaszubach nie uginały się pod ciężarem warzyw. Uprawiano ziemniaki, groch, kapustę, pietruszkę, marchew i brukiew. To ostatnie warzywo dziś jest już mało znane, a szkoda, bo zawiera wiele wartościowych składników odżywczych i tylko 37 kcal w 100 g.
Wartości odżywcze brukwi
Brukiew to warzywo godne polecenia ze względu na wysoką zawartość witaminy C i kwasu foliowego. Obecne są także witaminy z grupy B, A, E i K, które wpływają na zdrowy wygląd skóry, mocne włosy i paznokcie.
Witaminy te rozpuszczają się w tłuszczach i dzięki nim są lepiej przyswajalne przez organizm. Dlatego dodatek gęsiny w zupie z brukwi nie tylko podnosi walory smakowe, ale także ma działanie zdrowotne. Jeśli przygotowujesz surówkę z brukwi, polej ją olejem rzepakowym lub oliwą z oliwek.
Jak przygotować brukiew, żeby nie była gorzka?
Do zupy najlepsza jest żółta odmiana brukwi. Jednak jeśli nie jest ona odpowiednio przygotowana, może posiadać lekką goryczkę. Aby się jej pozbyć, wystarczy obrać warzywo, pokroić w kostkę lub paski i przelać wrzątkiem.
Innym sposobem na usunięcie gorzkiego posmaku jest zamrożenie brukwi. Jednak sposób z gorącą wodą jest o wiele prostszy i zajmuje mniej czasu.
Przepis na kaszubską zupę z brukwi
Wywar możesz przygotować na gęsich udkach, skrzydełka, szyjach lub częściach kaczki.
Składniki:
- 1 kg brukwi,
- 0,5 kg gęsich udek,
- 3 ziemniaki,
- 2 marchewki,
- 1 por,
- kawałek selera,
- 2 korzenie pietruszki,
- 3 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
- Mięso z gęsi zalej 2 litrami wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i wstaw na bulion. Gotuj na małym ogniu przez ok. 1 godzinę.
- Gdy mięso będzie miękkie, dodaj marchewkę, pietruszkę, por i seler. Gotuj kolejne 30 min, a następnie przecedź wywar przez drobne sito.
- Do rosołu wrzuć przelaną wrzątkiem brukiew pokrojoną w kostkę lub paski. Dodaj pokrojone ziemniaki.
- Gdy składniki w zupie będą miękkie, wrzuć pozostałe ugotowane warzywa. Możesz je pokroić w kostkę lub w talarki.
- Oddziel mięso od kości i również dodaj do zupy. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Opcjonalnie dodaj szczyptę cukru i majeranek.