Ten amerykański przysmak jest doskonały do pieczonych mięs. Nie przepłacam, robię go sama
Sos barbecue kojarzymy przede wszystkim z sezonem grillowym, który w tym roku pomału przechodzi do przeszłości. Jednak można go stosować niezależnie od pogody, bo świetnie pasuje do pieczonych mięs, warzyw, a nawet serów. Teraz jest najlepsza chwila, by go zrobić od podstaw.
15.09.2024 09:17
Ten sos nazywany w skrócie BBQ jest szczególnie popularny w Stanach Zjednoczonych, ale pokochali go smakosze na całym świecie. Nic w tym dziwnego, bo jest naprawdę pyszny. Pierwotnie był rodzajem marynaty do grilla, jak wskazuje nazwa (BBQ – ang. barbecue, czyli grill). Teraz ma znacznie więcej zastosowań.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak smakuje sos BBQ?
Łączy w sobie kwaśne i słodkie, a także pikantne i słone smaki z dodatkiem aromatu wędzonki. Jest intensywny, ale wyważony i harmonijny, bardzo aromatyczny. Idealnie komponuje się z wieloma potrawami. Choć można kupić w sklepie, warto przygotować samodzielnie, bo wtedy łatwiej go dopasować do swojego smaku. Istnieje wiele wersji tego sosu — w Stanach Zjednoczonych w każdym rejonie przygotowuje się go nieco inaczej.
Z aromatem dymu
Sos BBQ składa się z wielu różnorodnych składników, które wspólnie tworzą jego charakterystyczny smak. Podstawowe składniki to ketchup, ocet, brązowy cukier, musztarda, sos Worcestershire i przyprawy. Wśród tych ostatnich najważniejsza jest wędzona papryka, która sprawia, że sos ma charakterystyczny, dymny posmak. Teraz w sezonie na świeże pomidory warto przygotować go od podstaw. Dodaje do niego także śliwki, co sprawia, że sos zyskuje mocniejszą korzenną nutę. Dzięki temu jest też świetnym dodatkiem nie tylko do kurczaka, żeberek, ale też serów.
Domowy sos BBQ
Składniki:
- 2 kg pomidorów,
- 500 g śliwek węgierek,
- 200 g czerwonej cebuli,
- 1 łyżka oleju,
- 100 g cukru brązowego,
- 1 łyżeczka imbiru,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 3 łyżki sosu Worcestershire,
- 1 łyżka wędzonej papryki,
- 1 łyżka granulowanego czosnku,
- 2 łyżki musztardy dijon,
- miód do smaku, opcjonalnie,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Umyte pomidory natnij i sparz, a potem ściągnij z nich skórkę i wytnij zgrubienia. Na koniec pokrój na mniejsze kawałki.
- Śliwki umyj, obsusz i wyjmij z nich pestki.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka, obsmaż na oleju.
- Dodaj pokrojone pomidory i śliwki, duś na małej mocy palnika, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Pod koniec gotowania dopraw sos przyprawami i zmiksuj.
- Sos przelewaj do wyparzonych słoików, zakręć i zapasteryzuj.
- Umieść zamknięte słoiki w garnku z gorącą wodą, tak aby były zanurzone do połowy, i gotuj na wolnym ogniu przez około 10-15 minut.
- Po zakończeniu pasteryzacji pozostaw słoiki do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
- Tak przygotowany sos może być przechowywany w chłodnym, ciemnym miejscu przez kilka miesięcy.