WAŻNE
TERAZ

Człowiek Putina w ONZ uderza w Polskę. Kłamliwe słowa

Ten amerykański przysmak jest doskonały do pieczonych mięs. Nie przepłacam, robię go sama

Sos barbecue kojarzymy przede wszystkim z sezonem grillowym, który w tym roku pomału przechodzi do przeszłości. Jednak można go stosować niezależnie od pogody, bo świetnie pasuje do pieczonych mięs, warzyw, a nawet serów. Teraz jest najlepsza chwila, by go zrobić od podstaw.

Domowy sos BBQ jest idealny do pieczonych mięsDomowy sos BBQ jest idealny do pieczonych mięs
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | whitestorm
Dorota Gepert

Ten sos nazywany w skrócie BBQ jest szczególnie popularny w Stanach Zjednoczonych, ale pokochali go smakosze na całym świecie. Nic w tym dziwnego, bo jest naprawdę pyszny. Pierwotnie był rodzajem marynaty do grilla, jak wskazuje nazwa (BBQ – ang. barbecue, czyli grill). Teraz ma znacznie więcej zastosowań.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Węgierskie langosze z kwaśną śmietaną, serem i czosnkiem to smak wakacji i jarmarków. Odtworzysz je we własnej kuchni

Jak smakuje sos BBQ?

Łączy w sobie kwaśne i słodkie, a także pikantne i słone smaki z dodatkiem aromatu wędzonki. Jest intensywny, ale wyważony i harmonijny, bardzo aromatyczny. Idealnie komponuje się z wieloma potrawami. Choć można kupić w sklepie, warto przygotować samodzielnie, bo wtedy łatwiej go dopasować do swojego smaku. Istnieje wiele wersji tego sosu — w Stanach Zjednoczonych w każdym rejonie przygotowuje się go nieco inaczej.

Z aromatem dymu

Sos BBQ składa się z wielu różnorodnych składników, które wspólnie tworzą jego charakterystyczny smak. Podstawowe składniki to ketchup, ocet, brązowy cukier, musztarda, sos Worcestershire i przyprawy. Wśród tych ostatnich najważniejsza jest wędzona papryka, która sprawia, że sos ma charakterystyczny, dymny posmak. Teraz w sezonie na świeże pomidory warto przygotować go od podstaw. Dodaje do niego także śliwki, co sprawia, że sos zyskuje mocniejszą korzenną nutę. Dzięki temu jest też świetnym dodatkiem nie tylko do kurczaka, żeberek, ale też serów.

Domowy sos BBQ

Składniki:

  • 2 kg pomidorów,
  • 500 g śliwek węgierek,
  • 200 g czerwonej cebuli,
  • 1 łyżka oleju,
  • 100 g cukru brązowego,
  • 1 łyżeczka imbiru,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 3 łyżki sosu Worcestershire,
  • 1 łyżka wędzonej papryki,
  • 1 łyżka granulowanego czosnku,
  • 2 łyżki musztardy dijon,
  • miód do smaku, opcjonalnie,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Umyte pomidory natnij i sparz, a potem ściągnij z nich skórkę i wytnij zgrubienia. Na koniec pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Śliwki umyj, obsusz i wyjmij z nich pestki.
  3. Cebulę obierz i pokrój w piórka, obsmaż na oleju.
  4. Dodaj pokrojone pomidory i śliwki, duś na małej mocy palnika, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  5. Pod koniec gotowania dopraw sos przyprawami i zmiksuj.
  6. Sos przelewaj do wyparzonych słoików, zakręć i zapasteryzuj.
  7. Umieść zamknięte słoiki w garnku z gorącą wodą, tak aby były zanurzone do połowy, i gotuj na wolnym ogniu przez około 10-15 minut.
  8. Po zakończeniu pasteryzacji pozostaw słoiki do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
  9. Tak przygotowany sos może być przechowywany w chłodnym, ciemnym miejscu przez kilka miesięcy.

Wybrane dla Ciebie

Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców