PoradyNigdy więcej grudek w sosie. Z tym patentem zawsze będzie aksamitny

Nigdy więcej grudek w sosie. Z tym patentem zawsze będzie aksamitny

Z sosów słynie kuchnia francuska, ale też wiele naszych rodzimych dań trudno sobie wyobrazić bez tego dodatku. Przygotowanie dobrego sosu to prawdziwa sztuka. Najczęstszy problem, który często trzeba pokonywać to zbyt rzadki sos. Jak sobie z tym poradzić?

Nie koniecznie trzeba zagęszczać sos zasmażką
Nie koniecznie trzeba zagęszczać sos zasmażką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zbyt wodnisty, rzadki sos? To się często zdarza. Wcale nie trzeba zaczynać pracy od nowa. Na szczęście jest wiele prostych trików, które szybko odmienią konsystencję sosu i wcale nie będzie w nim nieapetycznych grudek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczaka zanurz w kokosie i podaj z nietypowym sosem. O zwykłych stripsach wszyscy zapomną

Pomocna mąka

Kiedy sos jest zbyt rzadki, sytuację z reguły ratuje produkt, który zawsze mamy w kuchennej szafce. Oczywiście chodzi o mąkę, której można użyć na dwa sposoby. Do zagęszczania najlepiej nadaje się mąka pszenna, może też sprawdzić się ziemniaczana. Po pierwsze, można odlać do kubka niewielką ilość sosu, dodać do niego jedną lub dwie łyżki mąki i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną mieszankę wlewamy do sosu, całość trzeba wymieszać i zagotować. Drugi sposób to także popularna zasmażka. Wystarczy podsmażyć mąkę na maśle w proporcji 1:1. Zasmażkę dodajemy do sosu i mieszamy. To ulubiony sposób naszych babć.

Aksamitna konsystencja

Do zagęszczania sosu można też użyć śmietany. To metoda dobrze znana miłośnikom klasycznych zup. W przypadku sosu, stosuje się ją tak samo. Najpierw trzeba ją zahartować, inaczej się zwarzy i powstaną grudki. Niewielką ilość sosu wlewamy do kubka i mieszamy ze śmietaną. Wlewamy do sosu, mieszamy i powoli sos gęstnieje. Śmietanę można też zastąpić serkiem mascarpone czy topionym.

Sprytne sposoby

Mniej popularne sposoby? Do sosu dodaj masła, kawałki chleba bez skórki, sprawdzi się też tarta bułka. Można też wykorzystać ugotowane warzywa. Ziemniaki, marchewkę, cukinię czy soczewicę wystarczy zblendować i dodać do sosu. Dzięki temu wzbogaci się też smak przygotowanego dania. Dlatego te metody trzeba dobierać do rodzaju sosu, bo mają wpływ na smak i nie są tak neutralne, jak te z użyciem mąki. Zapewniają za ta aksamitną konsystencję.

Wybrane dla Ciebie