Kroję na kawałeczki i dodaję do sałatki. Dzięki temu dodatkowi jest niezwykle sycąca
Danie szybkie i w dodatku zaspakaja głód na długo? Mylisz się, jeśli uważasz, że nie da się tego powiedzieć o sałatce. Wszystko zależy od składników. Ta sałatka jest niedroga, sycąca i łatwa do przygotowania nawet późną jesienią.
Wydaje ci się, że sezon na pyszne sałatki skończył się wraz z latem? Nic bardziej mylnego. Oczywiście teraz wybór świeżych warzyw jest mniejszy, ale wystarczy odpowiednio dobrać składniki, by nadal cieszyć się ich smakiem. Ostatnio spróbowałam takiej na bazie makaronu z dodatkiem wyjątkowej wędliny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z tortellini smakuje każdemu. Poznaj sprawdzony przepis
Sałatka z dodatkiem wędliny
Drobno pokrojoną szynkę dość często można spotkać w sałatkach. Tym razem postawiłam na inny rodzaj wędliny, który kojarzy się raczej z szybką przekąską. Tak, chodzi o kabanosy. Cienko pokrojone, świetnie sprawdzają się w sałatce. Jednak pamiętaj, aby kupować te lepszej jakości. W sklepie zwracaj uwagę na ich skład. Powinny zawierać jak najwięcej mięsa i jak najmniejszą ilość konserwantów.
Obejdzie się bez przekąsek
Kabanosy lepiej zjeść z pieczywem? To klasyczne połączenie i serwując je sobie w ten sposób łatwo przesadzić z ilością. W sałatce ich ilość jest jednak ograniczona, a w takim połączeniu smakują wybornie. Wystarczy połączyć je z ugotowanym, drobnym makaronem oraz warzywami. Do tego sos. Taką sałatkę warto zjeść na przykład przed oglądaniem filmu. W trakcie sensu nie będą kusić cię inne przekąski.
Sałatka z kabanosami
Składniki:
- 140 g ugotowanego drobnego makaronu,
- 100 g kabanosów,
- 3-4 łyżki kukurydzy z puszki,
- 3-4 łyżki czerwonej fasoli z puszki,
- 8 pomidorków koktajlowych,
- kilka gałązek natki pietruszki,
- połowa awokado,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- sok z limonki lub cytryny,
- sól, pieprz, papryka do smaku.
Sposób przygotowania:
- Do ostudzonego makaronu dodaj pokrojone w plasterki kabanosy.
- Dołóż fasolę i kukurydzę.
- Następnie dorzuć pomidorki pokrojone na połówki.
- Awokado pokrój na małe kawałki, skrop sokiem z limonki lub cytryny i dodaj do sałatki.
- Dorzuć do niej drobno posiekaną natkę pietruszki.
- Na koniec dodaj oliwę wymieszaną z sokiem z limonki lub cytryny i dopraw ją przyprawami.