13 banalnie prostych i pysznych przepisów, które podbijają Tik Toka

Tik Tok to znana aplikacja, gdzie można publikować krótkie filmiki. Znana jest przede wszystkim z tańczenia, jednak skrywa swoją kulinarną stronę! Zobacz, jakie fantastyczne przepisy możesz odkryć dzięki Tik Tokowi!

Obrazek
Ewa

#1 Meksykańska zielona enchilada

Ugotuj pierś z kurczaka i pomidory. Ugotowane pomidory wrzuć do blendera razem z 4 ząbkami czosnku i kawałkiem cebuli oraz 7 zielonymi papryczkami i kolendrą. Zblenduj wszystko razem z odrobiną wody i dodaj przygotowany sos do kurczaka. Wyłóż wszystko na podsmażoną tortillę i dodaj trochę sera. Ułóż roladki w naczyniu, dodaj zieloną salsę i posyp serem. Zapiecz w piekarniki i...gotowe!

#2 Klasyczna, włoska bruschetta

Potrzebujesz świeżej bazylii, pomidorów i czosnku- to podstawa! Posiekaj bazylię i pokrój pomidora na drobną kostkę. Wymieszaj razem, zetrzyj do tego ząbek czosnku. Możesz dorzucić też trochę pokrojonej cebuli. Połącz składniki za pomocą oliwy z oliwek. Dopraw solą i pieprzem. Wyłóż na tostowanym pieczywie.

#3 Libańska kofta

1 cebulę, 4 ząbki czosnku, pomidora, papryczkę jalapeno, pietruszkę i miętę bardzo drobno posiekaj w blenderze i dodaj do 500 gram mielonego mięsa wołowego. Przypraw solą, pieprzem i mieszanką dalekowschodnich ziół (np. curry). Uformuj je w lekko podłużny kształt i usmaż. Podawaj razem z frytkami. Próbowałam- wychodzi po prostu przepyszne!

#4 Nietypowy kalafior z sosem jogurtowym

Kalafiora podziel na różyczki i polej sosem Buffalo (możesz kupić gotowy, lub przygotować go w domu). Wyłóż kalafior na natłuszczoną blachę i piecz w 200 st. Celsjusza przez ok. 10 minut. Następnie przewróć go na drugą stronę i piecz kolejne 10 minut, aż różyczki staną się chrupiące. Przygotuj ulubiony dip i gotowe!

#5 Domowa chińszczyzna

Ugotuj makaron i dodaj do niego 2 łyżeczki oleju sezamowego. Na patelni podsmaż kapustę i dodaj do makaronu. Na patelni podsmaż mieloną wieprzowinę z kawałkiem startego imbiru i szalotką. Dodaj łyżeczkę płatków chilli, makaron z kapustą. Wymieszaj dokładnie i dodaj sos sojowy.

#6 Śniadanie inaczej

Ziemniaka pokrój na cienkie plasterki i połóż na rozgrzanej patelni z rozpuszczonym masłem tak, żeby przykryć jej całą powierzchnię. Dolej trochę oleju i posól. Gdy od spodu się zarumienią: przerzuć na drugą stronę i wbij jajko. Posyp serem i podawaj z pomidorami. Pyszne!

#7 Smażony ryż po azjatycku

Posiekaj drobno cebulę, czosnek i zieloną cebulkę. W półplasterki pokrój ulubioną kiełbaskę. Usmaż wszystko razem na gorącym oleju w głębokiej patelni. Zsuń na jedną połówkę, na drugą wbij jajko. Gdy się zetnie- wymieszaj wszystko razem. Dodaj ugotowany ryż i polej sosem rybnym, sojowym i sriracha. Szybki posiłek, idealny do zapakowania w pudełko i zabrania do pracy!

#8 Makaron z sosem alfredo

W bardzo prosty sposób przygotujesz tę włoską pastę w swoim domu! Do głębokie patelni wlej śmietankę, spory kawałek masła i dużo parmezanu. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj ugotowany makaron al dente i wymieszaj wszystko razem. Pełno kalorii i pełno smaku!

#9 Wegetariańska szakszuka

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy do niego 2 rozgniecione ząbki czosnku i sporą cebulę. Dodajemy sól, łyżeczkę wędzonej papryki i kuminu i smażymy razem przez 2-3 minuty. Dodajemy pomidory z puszki, 1/4 łyżeczki chilli. Możemy też dorzucić trochę świeżej lub marynowanej papryki czerwonej. Gotujemy, blendujemy i wbijamy jajka. Smażymy pod przykrywką, aż jajka się zetną. Posypujemy fetą i gotowe!

#10 Smażona mozzarella

Mozzarellę kroimy w kawałki i obtaczamy w mące, jajku, mące, bułce tartej i smażymy w głębokim oleju. Aż cieknie ślinka...

#11 Kurczakowa quesadilla

Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy ulubioną mieszanką przypraw (ja najbardziej lubię ostrą i słodką paprykę, kumin i kolendrę). Polewamy olejem, mieszamy i smażymy. ulubiony ser trzemy na tarce, może być to mieszanka np. cheddara i mozzarelli. Na suchej patelni kładziemy placek tortilli, na niego ser, kwaśną śmietanę i salsę. Dorzucamy kurczaka, posypujemy serem i zawijamy. Smażymy i zjadamy ze smakiem!

#12 Kuleczki Oreo

Ciasteczka Oreo kruszymy (odkładamy z tego łyżkę) i dodajemy do nich trochę kremowego serka typu Philadephia. W dłoniach robimy kuleczki i chłodzimy w lodówce. Rozpuszczamy białą czekoladę i zanurzamy w niej kuleczki, które następnie posypujemy odłożonymi ciasteczkami.
Błyskawiczny i efektowny deser!

#13 Trzyskładnikowe creme brulee

W mikrofalówce rozpuść lody. Wymieszaj je z żółtkiem jajka. Wlej je do kokilek. Foremki z masą umieść w większej formie, wypełnionej wodą. Upiecz, schłodź w lodówce. Na patelni rozpuść i skarmelizuj cukier, polej nim schłodzony krem. I gotowe!

Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce