Pyszny sernik bez pieczenia. To prawdziwa rozkosz dla podniebienia

Serniki to jedne z najpopularniejszych deserów, ale ten przepis Matteo Brunettiego jest wyjątkowy. Już na pierwszy rzut oka urzeka kontrastem barw – na ciemnym spodzie prezentuje się biała, puszysta pianka serowa z delikatnym akcentem gorzkiej czekolady.

Instagram @matteo.brunetti.real
Instagram @matteo.brunetti.real
Źródło zdjęć: © Instagram
Marcin Michałowski

To prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia, a prawdziwe emocje rozpoczynają się dopiero po pierwszym kęsie.

Matteo Brunetti, znany z prostych i efektownych przepisów, tym razem zaprezentował wariację na temat sernika, który nie wymaga pieczenia. Wystarczy kilka narzędzi kuchennych, trochę cierpliwości i gotowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To ciasto bije na głowę zwykły kopiec kreta. Słodka kopuła idealnie sprawdzi się na niedzielny deser

Przepis na wyjątkowy sernik bez pieczenia

Składniki:

Spód:

  • 250 g ciastek kakaowych,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 80 g masła.

Krem:

  • 750 g śmietankowego serka kanapkowego,
  • 150 g + 50 g śmietany 30 proc.,
  • 10 g płatków żelatyny,
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego,
  • 100 g kakaowych ciastek.

Sposób przygotowania sernika Matteo Brunettiego

Spód:

  1. Rozpocznij od zblendowania kakaowych ciastek.
  2. Następnie w rondelku rozpuść masło z gorzką czekoladą. Połącz to z zblendowanymi ciastkami i dokładnie wymieszaj.
  3. Ułóż gotową masę na dnie formy do pieczenia (20-22 cm) i włóż do lodówki na 30 minut.

Krem:

  1. Początkowo umieść płatki żelatyny w misce z wodą na 10 minut.
  2. Następnie podgrzej 50 g śmietany w rondelku i wymieszaj z namoczoną żelatyną.
  3. W dużej misce umieść serek kanapkowy, cukier puder, ekstrakt waniliowy oraz pozostałą śmietanę.
  4. Używając miksera, ubij składniki na jednolitą masę.
  5. Dodaj pokruszone kakaowe ciastka i delikatnie wymieszaj.
  6. Przełóż krem na przygotowany ciemny spód i odstaw do lodówki na około 2 godziny.
  7. Dekoracja (opcjonalna): Na wierzchu sernika możesz dodać ozdobną warstwę gorzkiej czekolady.

Ten nietypowy sernik bez pieczenia to prawdziwa uczta dla podniebienia. Nic dziwnego, że jego twórca określił go słowami: "Oh mamma mia". To deser, którym można zachwycić zarówno siebie, jak i swoich gości. Chociaż przepis wydaje się skomplikowany, jego wykonanie jest zadziwiająco proste. Przekonaj się sam, jak pyszny może być sernik bez pieczenia, który rozkocha twoje podniebienie. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi