Pyszny sernik bez pieczenia. To prawdziwa rozkosz dla podniebienia

Serniki to jedne z najpopularniejszych deserów, ale ten przepis Matteo Brunettiego jest wyjątkowy. Już na pierwszy rzut oka urzeka kontrastem barw – na ciemnym spodzie prezentuje się biała, puszysta pianka serowa z delikatnym akcentem gorzkiej czekolady.

Instagram @matteo.brunetti.real
Instagram @matteo.brunetti.real
Źródło zdjęć: © Instagram
Marcin Michałowski

To prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia, a prawdziwe emocje rozpoczynają się dopiero po pierwszym kęsie.

Matteo Brunetti, znany z prostych i efektownych przepisów, tym razem zaprezentował wariację na temat sernika, który nie wymaga pieczenia. Wystarczy kilka narzędzi kuchennych, trochę cierpliwości i gotowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To ciasto bije na głowę zwykły kopiec kreta. Słodka kopuła idealnie sprawdzi się na niedzielny deser

Przepis na wyjątkowy sernik bez pieczenia

Składniki:

Spód:

  • 250 g ciastek kakaowych,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 80 g masła.

Krem:

  • 750 g śmietankowego serka kanapkowego,
  • 150 g + 50 g śmietany 30 proc.,
  • 10 g płatków żelatyny,
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego,
  • 100 g kakaowych ciastek.

Sposób przygotowania sernika Matteo Brunettiego

Spód:

  1. Rozpocznij od zblendowania kakaowych ciastek.
  2. Następnie w rondelku rozpuść masło z gorzką czekoladą. Połącz to z zblendowanymi ciastkami i dokładnie wymieszaj.
  3. Ułóż gotową masę na dnie formy do pieczenia (20-22 cm) i włóż do lodówki na 30 minut.

Krem:

  1. Początkowo umieść płatki żelatyny w misce z wodą na 10 minut.
  2. Następnie podgrzej 50 g śmietany w rondelku i wymieszaj z namoczoną żelatyną.
  3. W dużej misce umieść serek kanapkowy, cukier puder, ekstrakt waniliowy oraz pozostałą śmietanę.
  4. Używając miksera, ubij składniki na jednolitą masę.
  5. Dodaj pokruszone kakaowe ciastka i delikatnie wymieszaj.
  6. Przełóż krem na przygotowany ciemny spód i odstaw do lodówki na około 2 godziny.
  7. Dekoracja (opcjonalna): Na wierzchu sernika możesz dodać ozdobną warstwę gorzkiej czekolady.

Ten nietypowy sernik bez pieczenia to prawdziwa uczta dla podniebienia. Nic dziwnego, że jego twórca określił go słowami: "Oh mamma mia". To deser, którym można zachwycić zarówno siebie, jak i swoich gości. Chociaż przepis wydaje się skomplikowany, jego wykonanie jest zadziwiająco proste. Przekonaj się sam, jak pyszny może być sernik bez pieczenia, który rozkocha twoje podniebienie. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy