Jesienią w PRL-u każdy zajadał aż miło. Smakiem w sekundę przenoszą do dzieciństwa

Dziś zabieram cię w kolejną podróż kulinarną. Tym razem wrócimy do szczęśliwych lat dzieciństwa, kiedy to z utęsknieniem czekaliśmy na pewien rarytas z ogniska. Czy wiesz już, o co chodzi?

Ziemniak z ogniska w okresie PRL był bardzo popularnyZiemniak z ogniska w okresie PRL był bardzo popularny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | donikz
Marzena Pęcak

Moje dzieciństwo było bardzo udane. Wychowałam się w ciepłym i kochającym domu razem z rodzeństwem i kuzynostwem. Przeżyliśmy wspólnie wiele ciekawych przygód, do których często lubimy wracać w rozmowach podczas rodzinnych spotkań. Zawsze jest wtedy sporo śmiechu, a nawet łez, bo był to naprawdę piękny czas.

Na pewno też masz wiele ciekawych wspomnień, do których często wracasz. U mnie takie myśli wywołuje również cała masa przepisów, które serwowała moja babcia i mama. Też tak masz?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rolada z karkówki zapiekana w aromatycznym maśle. Idealnie krucha, soczysta i pyszna

Pamiętasz o tej kultowej przekąsce?

Podczas ostatniego spotkania na niedzielnej kawie u babci Zosi, przypomniałam sobie o pewnej tradycji, na którą czekałam z wielkim utęsknieniem każdej jesieni. Od razu opowiedziałam o niej pozostałym członkom rodziny i wszyscy zgodnie stwierdzili, że też brakuje im tego rarytasu

W mojej rodzinie po każdych wykopkach organizowano ognisko dla osób, które pomagały zbierać ziemniaki. Podczas takich spotkań nikt nie czekał na pieczoną kiełbaskę. W centrum uwagi było zupełnie coś innego!

Wszyscy czekali, aby zjeść pieczonego ziemniaka prosto z ogniska. To był największy rarytas i prawdziwa uczta dla podniebienia. Moja mama zawsze podkreśla też, że takimi ziemniakami zajadała się od dziecka. Była więc to kultowa przekąska już w okresie PRL. Kiedy tylko pomyślę o pysznych ziemniakach, od razu cieknie mi ślinka. Też tak masz?

Ziemniaki z ogniska
Ziemniaki z ogniska © Adobe Stock | jeayesy

Jak zrobić pyszne ziemniaki z ogniska?

Do pieczenia ziemniaków dobrze wybrać warzywa średniej wielkości. Najlepiej dodać je do ogniska na samym początku. Oczywiście, zanim to zrobisz, zabezpiecz je przy pomocy zwykłej folii aluminiowej. Tak zabezpieczone ziemniaki piecz ok. 50 minut.

To jednak nie koniec atrakcji na dziś. Zawsze możesz podkręcić smak klasycznej wersji i przygotować ziemniaki z dodatkami. Wystarczy, że przed włożeniem ich do folii aluminiowej, delikatnie je rozetniesz, włożysz do środka ulubione dodatki i całość dokładnie zabezpieczysz folią aluminiową. 

Zanim się pożegnamy, koniecznie napisz mi, w jakiej formie ty jadłeś ziemniaki z ogniska. Też tęsknisz za ich smakiem? A może pamiętasz o innych przysmakach z dzieciństwa, do których warto wrócić?

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej