Jesienią w PRL-u każdy zajadał aż miło. Smakiem w sekundę przenoszą do dzieciństwa

Dziś zabieram cię w kolejną podróż kulinarną. Tym razem wrócimy do szczęśliwych lat dzieciństwa, kiedy to z utęsknieniem czekaliśmy na pewien rarytas z ogniska. Czy wiesz już, o co chodzi?

Ziemniak z ogniska w okresie PRL był bardzo popularnyZiemniak z ogniska w okresie PRL był bardzo popularny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | donikz
Marzena Pęcak

Moje dzieciństwo było bardzo udane. Wychowałam się w ciepłym i kochającym domu razem z rodzeństwem i kuzynostwem. Przeżyliśmy wspólnie wiele ciekawych przygód, do których często lubimy wracać w rozmowach podczas rodzinnych spotkań. Zawsze jest wtedy sporo śmiechu, a nawet łez, bo był to naprawdę piękny czas.

Na pewno też masz wiele ciekawych wspomnień, do których często wracasz. U mnie takie myśli wywołuje również cała masa przepisów, które serwowała moja babcia i mama. Też tak masz?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rolada z karkówki zapiekana w aromatycznym maśle. Idealnie krucha, soczysta i pyszna

Pamiętasz o tej kultowej przekąsce?

Podczas ostatniego spotkania na niedzielnej kawie u babci Zosi, przypomniałam sobie o pewnej tradycji, na którą czekałam z wielkim utęsknieniem każdej jesieni. Od razu opowiedziałam o niej pozostałym członkom rodziny i wszyscy zgodnie stwierdzili, że też brakuje im tego rarytasu

W mojej rodzinie po każdych wykopkach organizowano ognisko dla osób, które pomagały zbierać ziemniaki. Podczas takich spotkań nikt nie czekał na pieczoną kiełbaskę. W centrum uwagi było zupełnie coś innego!

Wszyscy czekali, aby zjeść pieczonego ziemniaka prosto z ogniska. To był największy rarytas i prawdziwa uczta dla podniebienia. Moja mama zawsze podkreśla też, że takimi ziemniakami zajadała się od dziecka. Była więc to kultowa przekąska już w okresie PRL. Kiedy tylko pomyślę o pysznych ziemniakach, od razu cieknie mi ślinka. Też tak masz?

Ziemniaki z ogniska
Ziemniaki z ogniska © Adobe Stock | jeayesy

Jak zrobić pyszne ziemniaki z ogniska?

Do pieczenia ziemniaków dobrze wybrać warzywa średniej wielkości. Najlepiej dodać je do ogniska na samym początku. Oczywiście, zanim to zrobisz, zabezpiecz je przy pomocy zwykłej folii aluminiowej. Tak zabezpieczone ziemniaki piecz ok. 50 minut.

To jednak nie koniec atrakcji na dziś. Zawsze możesz podkręcić smak klasycznej wersji i przygotować ziemniaki z dodatkami. Wystarczy, że przed włożeniem ich do folii aluminiowej, delikatnie je rozetniesz, włożysz do środka ulubione dodatki i całość dokładnie zabezpieczysz folią aluminiową. 

Zanim się pożegnamy, koniecznie napisz mi, w jakiej formie ty jadłeś ziemniaki z ogniska. Też tęsknisz za ich smakiem? A może pamiętasz o innych przysmakach z dzieciństwa, do których warto wrócić?

Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟