Koniec z aroganckimi gośćmi w lokalu. Nowe zasady przy płaceniu rachunku pójdą im w pięty

Uprzejmość popłaca. Właściciel pewnej brytyjskiej kawiarni podszedł do tych słów naprawdę poważnie. Jego restauracja od niedawna funkcjonuje na niecodziennych zasadach. Mili i kulturalni goście zapłacą w niej niskie rachunki, a tacy, którzy słów "proszę" i "dziękuję" nie uwzględniają w swoich słownikach — dostaną o wiele wyższe rachunki.

ObrazekFreepik, Pressfoto

Pracownicy i właściciele gastronomii często zderzają się z butą i arogancją swoich klientów. Powiedzenie "klient nasz pan" nieco za bardzo utrwaliło się w głowach części gości. Powywracane stoliki i tace z jedzeniem dzieci, sadzanie psów na krzesłach, czy zwykłe niepowiedzenie "dzień dobry", to codziennie sytuacje, z którymi musi borykać się obsługa restauracji.

Obrazek
Restauracja i jej zasady - Pyszności; foto: Canva

Pewien właściciel kawiarni powiedział w końcu takiemu brakowi manier stanowcze "dość". Od niedawna jego restauracja ma dwa różne cenniki. Jeden dla miłych i kulturalnych gości, a drugi dla klientów, którzy słowo "kultura" znają tylko z opowiadań.

Restauracja i jej nowe zasady

Chaii Stop to restauracja zlokalizowana w Preston, w brytyjskim hrabstwie Lancashire. Jej właścicielem jest Usman Hussain. To właśnie on doszedł do wniosku, że czasem ludzi należy uczyć manier... nietypowymi sposobami.

Restauracja przygotowała specjalną tabliczkę, na której informuje, że wysokość rachunku jest zależna od uprzejmości klienta. Przykładowo: herbata chai dla klientów, którzy po wejściu przywitają się z obsługą, a później dodadzą słowo "poproszę" do zamówienia, kosztuje niecałe dwa funty. Tych natomiast, którzy zapomną o tych prostych uprzejmościach, ta sama herbata będzie kosztowała aż pięć funtów.

Zależy mi, aby wchodząc do naszego lokalu, nasi klienci czuli się jak mile widziani goście. Chciałbym, żeby ten szacunek został odwzajemniony

- czytamy wypowiedź Usmana Hussaina cytowaną przez portal kuchnia.wp.pl.

Obrazek
Restauracja i jej zasady - Pyszności; foto: Canva
Ludzie bywają nieprzyjemni w godzinach porannych, kiedy są jeszcze zaspani, ale nasza tabliczka daje im do myślenia. Tak naprawdę nikt nie wie, z jakimi problemami mierzą się obcy nam ludzie i co jest przyczyną ich rozdrażnienia, ale my pomagamy im się otworzyć i rozchmurzyć

- dodaje po chwili właściciel restauracji.

A nas, podczas czytania tych słów, nachodzi tylko jedno pytanie: czy w Polsce taki zabieg by "przeszedł"? Daj nam znać, co o tym sądzisz.

Sprawdź jeszcze ten przepis na domowe ciasteczka Twix. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć