Zrobiłam na obiad. Wszyscy jedli ze smakiem i nikt się nie domyślił

Zdarza się, że po niedzielnym obiedzie zostają resztki rosołu i ugotowanego makaronu. Zamiast je marnować, można je łatwo przemienić w pyszne danie – zapiekankę makaronową z rosołu. Ten prosty przepis to sposób na pełnowartościowy posiłek, który z pewnością zachwyci domowników. To także świetny sposób na niemarnowanie żywności i wykorzystanie tego, co mamy pod ręką.

Zapiekanka z makaronu z resztek z obiaduZapiekanka z makaronu z resztek z obiadu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Kuchnia zero waste cieszy się coraz większą popularnością, a resztki z obiadu wcale nie muszą kończyć w koszu. Ugotowany makaron i mięso z rosołu to idealna baza do pysznej zapiekanki, która sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Dodając do niej kilka prostych składników, możemy stworzyć danie, które jest nie tylko smaczne, ale także szybkie i proste do wykonania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową

Przepis na zapiekankę makaronową z resztek

Zapiekanka z makaronu z rosołu to doskonały sposób na pyszne wykorzystanie resztek z obiadu. Sycąca, aromatyczna i pełna smaku – z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, że niemarnowanie jedzenia może być nie tylko praktyczne, ale i smaczne. Ja zrobiłam i wszyscy zajadali ze smakiem. Nikt nie wpadł na to, że to resztki "ze wczoraj".

Składniki:

  • 300 g ugotowanego makaronu (np. z rosołu),
  • 200 g mięsa z rosołu (np. kurczaka),
  • 1 szklanka bulionu (rosołu),
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera,
  • 1/2 szklanki śmietany 18%,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka suszonego
  • oregano,
  • olej do smażenia,
  • natka pietruszki do posypania.

Wykorzystanie pozostałości po obiedzie to doskonały sposób na oszczędność i niemarnowanie jedzenia. Zapiekanka z makaronem z rosołu jest sycąca, bogata w smaki, a dzięki dodatkom takim jak ser i zioła – nabiera wyjątkowego charakteru. To także szybki sposób na pełnowartościowy posiłek, który pozwala uniknąć monotoni i cieszyć się nowym smakiem znanych składników.

Przygotowanie:

  1. Na patelni podsmażam posiekaną cebulę i startą marchewkę, aż będą miękkie. Ugotowany makaron przekładam do miski, dodaję podsmażone warzywa, pokrojone na kawałki mięso z rosołu, a następnie mieszam składniki.
  2. W osobnej misce łączę bulion z rosołu ze śmietaną, dodaję sól, pieprz i oregano, a następnie całość mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Makaron z dodatkami przekładam do naczynia żaroodpornego, zalewam mieszanką bulionu i śmietany, a na wierzchu posypuję startym żółtym serem.
  4. Zapiekankę piekę w nagrzanym piekarniku w 180°C przez około 20–25 minut, aż ser się roztopi i lekko zrumieni. Przed podaniem posypuję natką pietruszki.

Dodatkowe wskazówki:

  • do zapiekanki można dodać inne warzywa, takie jak papryka, cukinia czy pieczarki, które wzbogacą smak i dodadzą daniu kolorów,
  • jeśli chcesz, aby zapiekanka była bardziej kremowa, możesz dodać więcej śmietany lub wymieszać ją z jogurtem greckim.

Wybrane dla Ciebie

Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą
Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy