PrzepisZapiekankiZamiast wyrzucać resztki, szybko przerabiam je na obiad. Oszczędzam czas i pieniądze

Zamiast wyrzucać resztki, szybko przerabiam je na obiad. Oszczędzam czas i pieniądze

Resztki wędlin zawsze przerabiam na jedno pyszne danie. Tę zapiekankę pokochała moja rodzina, a dzieci na samą myśl o niej przebierają nóżkami z niecierpliwością. A ja? Mam obiad niemal za darmo. Wszyscy zadowoleni!

Zapiekanka z resztek wędlin to pyszny i tani pomysł na obiad
Zapiekanka z resztek wędlin to pyszny i tani pomysł na obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Piotr Krzeslak

28.10.2024 09:57

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wyrzucanie żywności nie jest w moim stylu, a ja zawsze znajdę jakiś sposób na to, by tego uniknąć. Z czerstwych bułek robię kotlety lub panierkę, z nadmiaru ryżu – pudding, a z jabłek (zbieranych przez nas na potęgę – jest ich po prostu więcej, niż potrzeba) cydr lub soki. Tymczasem resztki wędlin zawsze służą mi jako jeden z głównych składników pysznej makaronowej zapiekanki. Sam za chwilę zobaczysz, że trudno o łatwiejszy przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jeśli o recepturę tego dania chodzi, to muszę przyznać, że nie jest ona stała. Czasami makaron zastępuję ziemniakami, lubię też dodawać cukinię – kolejne warzywo, którego nadmiar często pojawia się w moim domu. Poniżej zamieszczam więc totalnie przykładowy przepis. Bardzo spodobał mi się patent na dorzucanie do składników sera pleśniowego. Dodaje on charakteru tej potrawie. Jeśli jednak masz na to inny pomysł – nie wahaj się i działaj!

Zapiekanka makaronowa z resztek wędlin

Składniki:

  • 100-150 g resztek wędlin,
  • 200 g makaronu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 g sera pleśniowego brie,
  • 100 g mozzarelli w kostce,
  • kilka oliwek,
  • garść kukurydzy z puszki,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 szklanka mleka,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • sok z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotuję i odcedzam.
  2. Wędliny rozdrabniam i podsmażam na patelni wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie odkładam je na talerz, a na patelni przygotowuję sos beszamelowy.
  3. Najpierw podsmażam masło i dodaję mąkę, a następnie wlewam stopniowo mleko, cały czas mieszając. Doprawiam sos solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny – do smaku.
  4. Następnie dorzucam do niego pokrojony w mniejsze kawałki ser pleśniowy i mozzarellę. Intensywnie mieszam, czekając, aż się rozpuszczą.
  5. Dodaję też pokrojone oliwki i trochę kukurydzy z puszki.
  6. Kolejny krok to już wymieszanie wszystkich składników: sosu z dodatkami, ugotowanego makaronu oraz wędlin.
  7. Teraz przekładam wszystko do naczynia żaroodpornego i posypuję bułką tartą. Dzięki temu wierzch stanie się przyjemnie chrupiący. Całość zapiekam w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 20 minut. Gotowe!