Zamiast wyrzucać resztki, szybko przerabiam je na obiad. Oszczędzam czas i pieniądze

Resztki wędlin zawsze przerabiam na jedno pyszne danie. Tę zapiekankę pokochała moja rodzina, a dzieci na samą myśl o niej przebierają nóżkami z niecierpliwością. A ja? Mam obiad niemal za darmo. Wszyscy zadowoleni!

Zapiekanka z resztek wędlin to pyszny i tani pomysł na obiadZapiekanka z resztek wędlin to pyszny i tani pomysł na obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Piotr Krzeslak

Wyrzucanie żywności nie jest w moim stylu, a ja zawsze znajdę jakiś sposób na to, by tego uniknąć. Z czerstwych bułek robię kotlety lub panierkę, z nadmiaru ryżu – pudding, a z jabłek (zbieranych przez nas na potęgę – jest ich po prostu więcej, niż potrzeba) cydr lub soki. Tymczasem resztki wędlin zawsze służą mi jako jeden z głównych składników pysznej makaronowej zapiekanki. Sam za chwilę zobaczysz, że trudno o łatwiejszy przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszna zapiekanka makaronowa. Idealna na szybki obiad

Jeśli o recepturę tego dania chodzi, to muszę przyznać, że nie jest ona stała. Czasami makaron zastępuję ziemniakami, lubię też dodawać cukinię – kolejne warzywo, którego nadmiar często pojawia się w moim domu. Poniżej zamieszczam więc totalnie przykładowy przepis. Bardzo spodobał mi się patent na dorzucanie do składników sera pleśniowego. Dodaje on charakteru tej potrawie. Jeśli jednak masz na to inny pomysł – nie wahaj się i działaj!

Zapiekanka makaronowa z resztek wędlin

Składniki:

  • 100-150 g resztek wędlin,
  • 200 g makaronu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 g sera pleśniowego brie,
  • 100 g mozzarelli w kostce,
  • kilka oliwek,
  • garść kukurydzy z puszki,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 szklanka mleka,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • sok z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotuję i odcedzam.
  2. Wędliny rozdrabniam i podsmażam na patelni wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie odkładam je na talerz, a na patelni przygotowuję sos beszamelowy.
  3. Najpierw podsmażam masło i dodaję mąkę, a następnie wlewam stopniowo mleko, cały czas mieszając. Doprawiam sos solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny – do smaku.
  4. Następnie dorzucam do niego pokrojony w mniejsze kawałki ser pleśniowy i mozzarellę. Intensywnie mieszam, czekając, aż się rozpuszczą.
  5. Dodaję też pokrojone oliwki i trochę kukurydzy z puszki.
  6. Kolejny krok to już wymieszanie wszystkich składników: sosu z dodatkami, ugotowanego makaronu oraz wędlin.
  7. Teraz przekładam wszystko do naczynia żaroodpornego i posypuję bułką tartą. Dzięki temu wierzch stanie się przyjemnie chrupiący. Całość zapiekam w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 20 minut. Gotowe!

Wybrane dla Ciebie

Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie
Francuzi zachwycają się tym sosem. Nasze babcie latem robią go na okrągło
Francuzi zachwycają się tym sosem. Nasze babcie latem robią go na okrągło
Pojechał na wakacje do Norwegii. W czasie zakupów cena ziemniaków i truskawek go zszokowała
Pojechał na wakacje do Norwegii. W czasie zakupów cena ziemniaków i truskawek go zszokowała
Z serka wiejskiego i cukinii robię kotlety. O zwykłe placki nikt nawet nie pyta
Z serka wiejskiego i cukinii robię kotlety. O zwykłe placki nikt nawet nie pyta
Czy ziemniaków nie można łączyć z mięsem? Wiele osób na pewno choć raz o tym słyszało
Czy ziemniaków nie można łączyć z mięsem? Wiele osób na pewno choć raz o tym słyszało
Gorzkie ogórki da się uratować. Babcine sposoby są niezawodne za każdym razem
Gorzkie ogórki da się uratować. Babcine sposoby są niezawodne za każdym razem