Robert Makłowicz podzielił się swoim przepisem na leczo. Pomija składnik, który Polacy dodają na potęgę

Węgierska potrawa na dobre rozgościła się w polskiej kuchni. Pojawia się tam jeden składnik, który kategorycznie neguje Robert Makłowicz. Znany krytyk kulinarny i podróżnik zdradził, jak zrobić prawdziwe, idealne leczo, zgodne z węgierskimi tradycjami.

Robert Makłowicz nie dodaje tego warzywa do leczoRobert Makłowicz nie dodaje tego warzywa do leczo
Źródło zdjęć: © Canva, Instgaram
Ewa Malinowska

Robert Makłowicz, znawca kuchni węgierskiej, podkreśla, że prawdziwe leczo nie zawiera wielu składników, które często dodają Polacy. W tradycyjnym przepisie powinny znaleźć się przede wszystkim papryka, pomidory i cebula. Próżno szukać tutaj cukinii, którą namiętnie dodajemy do potrawy. Chociaż jesteśmy przyzwyczajeni do tego dodatku, zamienia on tradycyjne leczo w warzywną potrawkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartacza z Podlasia - wyjątkowe ciasto, smakowity farsz

Leczo według Roberta Makłowicza

Leczo mieni się różnymi kolorami papryk, do tego trafia często cukinia. Wiele osób do środka dorzuca także kiełbasę albo pieczarki. Chociaż to smaczne dodatki, to nijak mają się do tradycyjnego, węgiersko leczo.

Robert Makłowicz podkreśla, że w tej potrawie chodzi przede wszystkim o prostotę. Według niego, takie podejście kaleczy oryginalny smak węgierskiego dania.

Leczo musi być dobrze doprawione
Leczo musi być dobrze doprawione © Adobe Stock

Lista składników jest krótka, to przede wszystkim kolorowa papryka i cebula. Wszystkie składniki należy dusić na wolnym ogniu, aby smaki się połączyły i stworzyły harmonijną całość.

- Zero pieczarek, zero cukinii, zero tego typu dodatków. Leczo to tylko cebula, papryka. I to nie ta papryka, którą najczęściej w naszych sklepach można kupić - hiszpańska, pękata. To podłużna, żółta albo zielona węgierska papryka, czosnek, papryka w proszku (również węgierska), no i tłuszcz (albo olej albo smalec albo wytopiony smalec z wędzonej słoniny). No i pomidory, sól i nic więcej. Żadne pieczarki, żadna cukinia, żadne kabaczki. To nie jest leczo wtedy! - zaznaczył w jednym z filmów na swoim kanale.

Cukinia, ze względu na swoją wodnistość i delikatny smak, rozcieńcza i zmienia charakter tradycyjnego leczo, zamieniając je w bardziej ogólną warzywną potrawkę. Jeśli więc zależy nam na autentycznym smaku, powinniśmy jej unikać. Ważne jest, aby warzywa były idealnie miękkie, ale nie rozgotowane na papkę – powinny zachować swoją teksturę.

Składniki:

  • 1 kg kolorowej papryki,
  • 4-5 cebuli,
  • kilka ząbków czosnku,
  • 2 małe ostre papryczki,
  • olej do smażenia,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Cebule pokrój w półplasterki. Paprykę pokrój w paski, usuwając ze środka gniazda nasienne.
  2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebule i papryki.
  3. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz. Pokrój w niedużą kostkę i dorzuć na patelnię.
  4. Zamieszaj i dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
  5. Duś przez 10-15 minut. Dopraw do smaku solą.

Tak przygotowane leczo jest gotowe do jedzenia. Możesz je również przełożyć do słoika, zakręcić i zapasteryzować. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Inni okładają nim mięso, ja kruszę do kawy. Jelita ruszają z kopyta
Inni okładają nim mięso, ja kruszę do kawy. Jelita ruszają z kopyta