Robert Makłowicz podzielił się swoim przepisem na leczo. Pomija składnik, który Polacy dodają na potęgę
Węgierska potrawa na dobre rozgościła się w polskiej kuchni. Pojawia się tam jeden składnik, który kategorycznie neguje Robert Makłowicz. Znany krytyk kulinarny i podróżnik zdradził, jak zrobić prawdziwe, idealne leczo, zgodne z węgierskimi tradycjami.
Robert Makłowicz, znawca kuchni węgierskiej, podkreśla, że prawdziwe leczo nie zawiera wielu składników, które często dodają Polacy. W tradycyjnym przepisie powinny znaleźć się przede wszystkim papryka, pomidory i cebula. Próżno szukać tutaj cukinii, którą namiętnie dodajemy do potrawy. Chociaż jesteśmy przyzwyczajeni do tego dodatku, zamienia on tradycyjne leczo w warzywną potrawkę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kartacza z Podlasia - wyjątkowe ciasto, smakowity farsz
Leczo według Roberta Makłowicza
Leczo mieni się różnymi kolorami papryk, do tego trafia często cukinia. Wiele osób do środka dorzuca także kiełbasę albo pieczarki. Chociaż to smaczne dodatki, to nijak mają się do tradycyjnego, węgiersko leczo.
Robert Makłowicz podkreśla, że w tej potrawie chodzi przede wszystkim o prostotę. Według niego, takie podejście kaleczy oryginalny smak węgierskiego dania.
Lista składników jest krótka, to przede wszystkim kolorowa papryka i cebula. Wszystkie składniki należy dusić na wolnym ogniu, aby smaki się połączyły i stworzyły harmonijną całość.
- Zero pieczarek, zero cukinii, zero tego typu dodatków. Leczo to tylko cebula, papryka. I to nie ta papryka, którą najczęściej w naszych sklepach można kupić - hiszpańska, pękata. To podłużna, żółta albo zielona węgierska papryka, czosnek, papryka w proszku (również węgierska), no i tłuszcz (albo olej albo smalec albo wytopiony smalec z wędzonej słoniny). No i pomidory, sól i nic więcej. Żadne pieczarki, żadna cukinia, żadne kabaczki. To nie jest leczo wtedy! - zaznaczył w jednym z filmów na swoim kanale.
Cukinia, ze względu na swoją wodnistość i delikatny smak, rozcieńcza i zmienia charakter tradycyjnego leczo, zamieniając je w bardziej ogólną warzywną potrawkę. Jeśli więc zależy nam na autentycznym smaku, powinniśmy jej unikać. Ważne jest, aby warzywa były idealnie miękkie, ale nie rozgotowane na papkę – powinny zachować swoją teksturę.
Składniki:
- 1 kg kolorowej papryki,
- 4-5 cebuli,
- kilka ząbków czosnku,
- 2 małe ostre papryczki,
- olej do smażenia,
- sól do smaku.
Sposób przygotowania:
- Cebule pokrój w półplasterki. Paprykę pokrój w paski, usuwając ze środka gniazda nasienne.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebule i papryki.
- Pomidory sparz wrzątkiem i obierz. Pokrój w niedużą kostkę i dorzuć na patelnię.
- Zamieszaj i dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Duś przez 10-15 minut. Dopraw do smaku solą.
Tak przygotowane leczo jest gotowe do jedzenia. Możesz je również przełożyć do słoika, zakręcić i zapasteryzować. Smacznego!