Robert Makłowicz podzielił się swoim przepisem na leczo. Pomija składnik, który Polacy dodają na potęgę

Węgierska potrawa na dobre rozgościła się w polskiej kuchni. Pojawia się tam jeden składnik, który kategorycznie neguje Robert Makłowicz. Znany krytyk kulinarny i podróżnik zdradził, jak zrobić prawdziwe, idealne leczo, zgodne z węgierskimi tradycjami.

Robert Makłowicz nie dodaje tego warzywa do leczoRobert Makłowicz nie dodaje tego warzywa do leczo
Źródło zdjęć: © Canva, Instgaram
Ewa Malinowska

Robert Makłowicz, znawca kuchni węgierskiej, podkreśla, że prawdziwe leczo nie zawiera wielu składników, które często dodają Polacy. W tradycyjnym przepisie powinny znaleźć się przede wszystkim papryka, pomidory i cebula. Próżno szukać tutaj cukinii, którą namiętnie dodajemy do potrawy. Chociaż jesteśmy przyzwyczajeni do tego dodatku, zamienia on tradycyjne leczo w warzywną potrawkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartacza z Podlasia - wyjątkowe ciasto, smakowity farsz

Leczo według Roberta Makłowicza

Leczo mieni się różnymi kolorami papryk, do tego trafia często cukinia. Wiele osób do środka dorzuca także kiełbasę albo pieczarki. Chociaż to smaczne dodatki, to nijak mają się do tradycyjnego, węgiersko leczo.

Robert Makłowicz podkreśla, że w tej potrawie chodzi przede wszystkim o prostotę. Według niego, takie podejście kaleczy oryginalny smak węgierskiego dania.

Leczo musi być dobrze doprawione
Leczo musi być dobrze doprawione © Adobe Stock

Lista składników jest krótka, to przede wszystkim kolorowa papryka i cebula. Wszystkie składniki należy dusić na wolnym ogniu, aby smaki się połączyły i stworzyły harmonijną całość.

- Zero pieczarek, zero cukinii, zero tego typu dodatków. Leczo to tylko cebula, papryka. I to nie ta papryka, którą najczęściej w naszych sklepach można kupić - hiszpańska, pękata. To podłużna, żółta albo zielona węgierska papryka, czosnek, papryka w proszku (również węgierska), no i tłuszcz (albo olej albo smalec albo wytopiony smalec z wędzonej słoniny). No i pomidory, sól i nic więcej. Żadne pieczarki, żadna cukinia, żadne kabaczki. To nie jest leczo wtedy! - zaznaczył w jednym z filmów na swoim kanale.

Cukinia, ze względu na swoją wodnistość i delikatny smak, rozcieńcza i zmienia charakter tradycyjnego leczo, zamieniając je w bardziej ogólną warzywną potrawkę. Jeśli więc zależy nam na autentycznym smaku, powinniśmy jej unikać. Ważne jest, aby warzywa były idealnie miękkie, ale nie rozgotowane na papkę – powinny zachować swoją teksturę.

Składniki:

  • 1 kg kolorowej papryki,
  • 4-5 cebuli,
  • kilka ząbków czosnku,
  • 2 małe ostre papryczki,
  • olej do smażenia,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Cebule pokrój w półplasterki. Paprykę pokrój w paski, usuwając ze środka gniazda nasienne.
  2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebule i papryki.
  3. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz. Pokrój w niedużą kostkę i dorzuć na patelnię.
  4. Zamieszaj i dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
  5. Duś przez 10-15 minut. Dopraw do smaku solą.

Tak przygotowane leczo jest gotowe do jedzenia. Możesz je również przełożyć do słoika, zakręcić i zapasteryzować. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀