Sprawdziłam smażalnię polecaną przez Makłowicza. Na paragon przymknęłam oko

Pod lokalami, które serwują smażone ryby nad morzem, ustawiają się kolejki, ale ceny sprawią, że dwa razy zastanowisz się nad zamówieniem. Czasem warto jednak dać się ponieść wakacyjnej atmosferze i zaszaleć w dobrej smażalni. Czy lokal w Niechorzu, który odwiedził i opisał Robert Makłowicz, spełnił moje oczekiwania? Śpieszę z odpowiedzią.

Ryba nad polskim morzemRyba nad polskim morzem
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Chociaż narzekanie na pogodę i ceny nad Bałtykiem nie ustaje, to wizyta nad polskim morzem jest obowiązkowym punktem wakacyjnych wojaży. Na zachodnim wybrzeżu popularnością cieszy się Niechorze. Poza sezonem to niewielka wioska rybacka, licząca zaledwie 911 mieszkańców. Latem miejsce jednak tętni życiem, a ulice przepełnione są tłumami wczasowiczów, którym niestraszna kapryśna aura. Piaszczysta plaża, deptak, latarnia morska i molo przyciąga rocznie nawet 200 tysięcy turystów. Wraz z nimi przyjeżdżają ich portfele, gotowe na realizowanie urlopowych uciech. Baza noclegowa jest rozbudowana, nie brakuje też lokali gastronomicznych. Wśród nich jest kultowa smażalnia Kergulena.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rybak wyjaśnia, jakie ryby najlepiej wybierać nad Bałtykiem

Kergulena - smażalnia w Niechorzu

Jak na nadmorską miejscowość przystało, w Niechorzu nie mogło zabraknąć smażalni ryb. I to niejednej, bo zapach jedzenia czuć niemal na każdym kroku. Ceny najczęściej podawane są za 100 gramów fileta czy tuszki, więc zamówienie obiadu wiąże się z pewnym dreszczykiem emocji, jaka będzie końcowa kwota na paragonie — płatność ma miejsce przy odbiorze zamówienia.

Swoje kroki kieruję do jednej ze smażalni niedaleko plaży. Kergulena na rynku działa od 1976 roku. Nie jest to jednak miejsce, gdzie ze starej frytury wyławia się smętne kawałki ryby. Menu, wywieszone jest przed okienkiem, w którym zamawia się obiad, kusi ciekawymi pozycjami. Postawić można na tradycyjne filety, gołąbki z dorszem, zakąski ze śledzia, dorsza w zalewie octowej, chrupiące bałtyckie szprotki, które można zajadać jak frytki, czy też węgierską zupę rybną halaszle i rybny żurek.

Dorsz w panierce
Dorsz w panierce © Pyszności

Mój wybór pada jednak na absolutny klasyk: dorsza w panierce. Dobieram do tego porcję frytek i rozsiadam się, oczekując na swoją kolej. Gdy podchodzę do okienka, odbieram tacę z okazałą porcją złocistej ryby.

Smażone ryby warte swojej ceny

Rachunek okazał się być naprawdę wysoki: za dwie porcje ryby, bez dodatków, zapłaciłam 130 zł. Do tego porcja frytek za 14 zł i nie pozostaje nic innego, jak przełknąć napływającą do ust ślinkę, wymieszaną z lekką goryczą na widok kwoty, którą muszę zapłacić. Ryba okazuje się być naprawdę bardzo smaczna. Jest soczysta, panierka nie przygniata mięsa, każdy kęs to czysta przyjemność. Można rozpłynąć się w zachwytach i uznać nawet, że, chociaż drogo, to zdecydowanie warto wpaść tam na rybę.

Dorsz w panierce
Dorsz w panierce © Pyszności

Tego samego zdania był również Robert Makłowicz, który Kergulenę odwiedził w jednym z filmów na swoim kanale. Postawił jednak na inne dania. Na stole pojawiły się smażone szprotki, flaczki z kalmarów czy też smażona gładzica.

- Smażalnie są różne, rzecz jasna. Mogą być takie, które nader rzadko wymieniają fryturę i wszystko w jednym oleju smażą, ale mogą być też takie, które są prawdziwą arystokracją w tej kategorii. I właśnie w takowej jesteśmy - zachęcił Robert Makłowicz.

Wizyta nad polskim morzem nie obędzie się bez ryby. Warto postawić na miejsce sprawdzone i polecane. Bez względu na to, czy rekomendacja płynie od Roberta Makłowicza, z redakcji Pyszności, czy od dobrej znajomej.

Wybrane dla Ciebie
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada  ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki