Zapytali Roberta Makłowicza o drożyznę w Chorwacji. Nie gryzł się w język

W swoim ostatnim materiale na YouTubie Robert Makłowicz odpowiada na pytania fanów. Jedna z osób poruszyła temat wysokich cen w Chorwacji – to stamtąd łączy się teraz krytyk kulinarny. Widać, że pytanie podburzyło Makłowicza.

Makłowicz opowiada o aktualnych cenach w ChorwacjiMakłowicz opowiada o aktualnych cenach w Chorwacji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, YouTube
Anna Galuhn

Krytyk kulinarny przyznaje, że czasami przegląda nagłówki na smartfonie, ale rzadko czyta całe artykuły. Uważa, że pisanie o drożyźnie w Chorwacji to lekka przesada, a łączenie wysokich cen z wprowadzeniem euro nie jest uzasadnione.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca surówka z ogórków małosolnych. Idealna na lato

Co Robert Makłowicz mówi o cenach w Chorwacji?

Odpowiedź na to pytanie zaczyna od anegdotki o tym, jak po raz pierwszy przyjechał do Chorwacji, a był wtedy "początkującym i słabo opłacanym dziennikarzem". Już wtedy wszystko wydawało mu się dużo droższe niż w innych krajach. Wcześniej na wakacje jeździł z rodziną na Węgry i tam było o wiele taniej. 

– Natomiast teraz ludzie to bardzo prosto łączą, że euro, więc jest drożyzna. To jest bardzo proste i lekko nonsensowne połączenie myślowe. […] Nie podrożało moim skromnym zdaniem dlatego, że wprowadzili euro, tylko dlatego, że wszędzie podrożało – mówi Robert Makłowicz.

Trzeba również zaznaczyć, że Chorwacja po 1991 roku utrzymuje się głównie z turystyki. Poza sezonem ten kraj pustoszeje, więc nic dziwnego, że lokalni przedsiębiorcy, właścicieli hoteli i restauracji w taki sposób prowadzą biznes, aby na nim zarobić.

Krytyk kulinarny Robert Makłowicz powołuje się na artykuł o wysokich cenach Makarskiej i zupełnie nie jest zdziwiony, ponieważ Makarska zawsze była droga.

Tyle Makłowicz wydaje na zakupy w Dalmacji

W Chorwacji jest nieco drożej niż w Polsce, ale nie są to takie różnice, o jakich można przeczytać w niektórych artykułach dostępnych w sieci. Co więcej, podobnie jak u nas, również tam opłaca się polować na promocje.

A ja tu czytam absurdy, że mleko jest po 4 euro. Byłem dzisiaj na zakupach i kupiłem mleko świeże, litr za 1,20 euro. Kupuję mleko UHT, 1 litr za 89 centów. Masło kosztuje normalnie 3,5 euro, ale zawsze jest jakaś akcja i nie kupuję po więcej niż po 2,90 – a to jest kostka 250 g, a nie tak jak u nas 200 g. No ile u nas masło kosztuje? – Makłowicz zadaje pytanie retoryczne, a po chwili kończy, że przecież czasem może kosztować nawet 12 złotych.

Niedawno napisała do nas Pani Monika, która obawiała się wysokich cen w Chorwacji, a na miejscu czekało na nią pozytywne zaskoczenia. Ceny okazały się porównywane do Polskich, na przykład porcja lodów na mieście to wydatek ok. 3 euro. W Polsce lody rzemieślnicze kosztują ok. 8–12 złotych za gałkę.

Podobnie jak Robert Makłowicz uważam, że ceny produktów spożywczych rosną wszędzie. Co więcej, może w Polsce nawet szybciej niż w krajach, do których wybieramy się na wakacje?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis