Robię ciasto na pierogi, ale nie nakładam farszu. W mig mam pyszne placuszki

Są proste w przygotowaniu, smakują jak wakacje u babci, a podać je możesz zarówno na słodko, jak i na słono. Te ekspresowe placuszki z ciasta na pierogi zrobią furorę w kuchni.

Placki z ciasta na pierogiPlacki z ciasta na pierogi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy przyjeżdżałam do babci na wakacje, obowiązkowo jeden dzień spędzałyśmy razem na lepieniu pierogów. Skrawki ciasta trafiały na rozgrzaną płytę kuchni kaflowej, by po kilku minutach zginąć w naszych w żołądkach. Tę prostą przekąskę z dziecięcych lat z przyjemnością odtwarzam w swoim domu, wykorzystując do tego zwykłą patelnię.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kanapki ze szprotkami, które wyglądają jak grzybki. Przygotujesz je w zaledwie kilka minut

Proste placki pierogowe

Zrobienie ciasta pierogowego nie zajmuje dużo czasu, to lepienie i gotowanie odstrasza nas od pierogów. Samo ciasto będzie świetną bazą do stworzenia prostych placuszków. Przypominać mogą nieco bieszczadzkie proziaki, ale nie ma w nich sody oczyszczonej. Wystarczy kilka minut podpiekania na mocno rozgrzanej patelni i gotowe.

Placki z ciasta na pierogi
Placki z ciasta na pierogi © Adobe Stock

Ten przepis sprawdza się świetnie, gdy w chlebaku widać tylko okruszki, a nie ma czasu na czekanie, aż wyrosną drożdżowe bułeczki. Placki z ciasta pierogowego uratują sytuację i ucisza burczenie w brzuchu. To sentymentalna podróż do dzieciństwa i prostych potraw, które sprawiały nie mniejszą satysfakcję niż wizyta w restauracji z gwiazdką Michelin.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka gorącej wody,
  • 1 łyżka majonezu,
  • pół łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej do miski razem z solą. Usyp z niej kopczyk, w środku zrób wgłębienie i zacznij wlewać do niego wodę. Wymieszaj składniki, w międzyczasie dodając łyżkę majonezu.
  2. Wymieszane składniki przełóż na blat i zacznij zagniatać ciasto. Zagniataj je do momentu, aż będzie miękkie i gładkie.
  3. Rozwałkuj ciasto na stolnicy. Im grubsze będzie, tym pulchniejsze wyjdą placki.
  4. Wytnij szklanką kółka i wrzuć na mocno rozgrzaną patelnię. Do smażenia nie potrzebujesz tłuszczu.
  5. Opiekaj, aż się zarumienią.

Gotowe placki z ciasta na pierogi możesz posmarować masłem i posypać solą, nałożyć na nie twarożek ze szczypiorkiem, pastę kanapkową czy pasztet. Miłośnicy słodkich smaków mogą sięgnąć po dżem, konfiturę lub czekoladę. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟