Robię ciasto na pierogi, ale nie nakładam farszu. W mig mam pyszne placuszki
Są proste w przygotowaniu, smakują jak wakacje u babci, a podać je możesz zarówno na słodko, jak i na słono. Te ekspresowe placuszki z ciasta na pierogi zrobią furorę w kuchni.
Kiedy przyjeżdżałam do babci na wakacje, obowiązkowo jeden dzień spędzałyśmy razem na lepieniu pierogów. Skrawki ciasta trafiały na rozgrzaną płytę kuchni kaflowej, by po kilku minutach zginąć w naszych w żołądkach. Tę prostą przekąskę z dziecięcych lat z przyjemnością odtwarzam w swoim domu, wykorzystując do tego zwykłą patelnię.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kanapki ze szprotkami, które wyglądają jak grzybki. Przygotujesz je w zaledwie kilka minut
Proste placki pierogowe
Zrobienie ciasta pierogowego nie zajmuje dużo czasu, to lepienie i gotowanie odstrasza nas od pierogów. Samo ciasto będzie świetną bazą do stworzenia prostych placuszków. Przypominać mogą nieco bieszczadzkie proziaki, ale nie ma w nich sody oczyszczonej. Wystarczy kilka minut podpiekania na mocno rozgrzanej patelni i gotowe.
Ten przepis sprawdza się świetnie, gdy w chlebaku widać tylko okruszki, a nie ma czasu na czekanie, aż wyrosną drożdżowe bułeczki. Placki z ciasta pierogowego uratują sytuację i ucisza burczenie w brzuchu. To sentymentalna podróż do dzieciństwa i prostych potraw, które sprawiały nie mniejszą satysfakcję niż wizyta w restauracji z gwiazdką Michelin.
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 1 szklanka gorącej wody,
- 1 łyżka majonezu,
- pół łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej do miski razem z solą. Usyp z niej kopczyk, w środku zrób wgłębienie i zacznij wlewać do niego wodę. Wymieszaj składniki, w międzyczasie dodając łyżkę majonezu.
- Wymieszane składniki przełóż na blat i zacznij zagniatać ciasto. Zagniataj je do momentu, aż będzie miękkie i gładkie.
- Rozwałkuj ciasto na stolnicy. Im grubsze będzie, tym pulchniejsze wyjdą placki.
- Wytnij szklanką kółka i wrzuć na mocno rozgrzaną patelnię. Do smażenia nie potrzebujesz tłuszczu.
- Opiekaj, aż się zarumienią.
Gotowe placki z ciasta na pierogi możesz posmarować masłem i posypać solą, nałożyć na nie twarożek ze szczypiorkiem, pastę kanapkową czy pasztet. Miłośnicy słodkich smaków mogą sięgnąć po dżem, konfiturę lub czekoladę. Smacznego!