Robię ciasto na pierogi, ale nie nakładam farszu. W mig mam pyszne placuszki

Są proste w przygotowaniu, smakują jak wakacje u babci, a podać je możesz zarówno na słodko, jak i na słono. Te ekspresowe placuszki z ciasta na pierogi zrobią furorę w kuchni.

Placki z ciasta na pierogiPlacki z ciasta na pierogi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy przyjeżdżałam do babci na wakacje, obowiązkowo jeden dzień spędzałyśmy razem na lepieniu pierogów. Skrawki ciasta trafiały na rozgrzaną płytę kuchni kaflowej, by po kilku minutach zginąć w naszych w żołądkach. Tę prostą przekąskę z dziecięcych lat z przyjemnością odtwarzam w swoim domu, wykorzystując do tego zwykłą patelnię.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kanapki ze szprotkami, które wyglądają jak grzybki. Przygotujesz je w zaledwie kilka minut

Proste placki pierogowe

Zrobienie ciasta pierogowego nie zajmuje dużo czasu, to lepienie i gotowanie odstrasza nas od pierogów. Samo ciasto będzie świetną bazą do stworzenia prostych placuszków. Przypominać mogą nieco bieszczadzkie proziaki, ale nie ma w nich sody oczyszczonej. Wystarczy kilka minut podpiekania na mocno rozgrzanej patelni i gotowe.

Placki z ciasta na pierogi
Placki z ciasta na pierogi © Adobe Stock

Ten przepis sprawdza się świetnie, gdy w chlebaku widać tylko okruszki, a nie ma czasu na czekanie, aż wyrosną drożdżowe bułeczki. Placki z ciasta pierogowego uratują sytuację i ucisza burczenie w brzuchu. To sentymentalna podróż do dzieciństwa i prostych potraw, które sprawiały nie mniejszą satysfakcję niż wizyta w restauracji z gwiazdką Michelin.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka gorącej wody,
  • 1 łyżka majonezu,
  • pół łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej do miski razem z solą. Usyp z niej kopczyk, w środku zrób wgłębienie i zacznij wlewać do niego wodę. Wymieszaj składniki, w międzyczasie dodając łyżkę majonezu.
  2. Wymieszane składniki przełóż na blat i zacznij zagniatać ciasto. Zagniataj je do momentu, aż będzie miękkie i gładkie.
  3. Rozwałkuj ciasto na stolnicy. Im grubsze będzie, tym pulchniejsze wyjdą placki.
  4. Wytnij szklanką kółka i wrzuć na mocno rozgrzaną patelnię. Do smażenia nie potrzebujesz tłuszczu.
  5. Opiekaj, aż się zarumienią.

Gotowe placki z ciasta na pierogi możesz posmarować masłem i posypać solą, nałożyć na nie twarożek ze szczypiorkiem, pastę kanapkową czy pasztet. Miłośnicy słodkich smaków mogą sięgnąć po dżem, konfiturę lub czekoladę. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej