Zamiast formować kotlety, mięsem mielonym faszeruję bakłażany. Po prostu palce lizać

Mięso mielone najczęściej zamienia się w tradycyjne kotlety. Ten przepis sprawi jednak, że szybko o nich zapomnisz. Pyszne bakłażany wypełnione mięsnym farszem idealnie sprawdzą się na rodzinny obiad.

Bakłażany zapiekane z mięsem mielonymBakłażany zapiekane z mięsem mielonym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy znudziły ci się zwykłe zapiekanki, nie chcesz bawić się w zawijanie gołąbków, a na zwykłe mielone nie możesz już patrzeć, sięgnij po bakłażany. To warzywa, które zdecydowanie zasługują na więcej uwagi w kuchni. W wersji z mięsno-pomidorowym nadzieniem smakuje jak w najlepszej restauracji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kanapki ze szprotkami, które wyglądają jak grzybki. Przygotujesz je w zaledwie kilka minut

Bakłażan z mięsem mielonym

Bakłażany zapiekane z dodatkiem mięsa mielonego to prosty i pyszny przepis na obiad, którym zachwycać się będzie cała rodzina. To lżejsza alternatywa dla lazanii i smaczny sposób na wykorzystanie w kuchni mięsa mielonego. Możesz wybrać dowolne — z łopatki, wołowe czy nawet drobiowe.

Faszerowane bakłażany posmakują także fanom kotleta
Faszerowane bakłażany posmakują także fanom kotleta © Canva | gkrphoto

Aby bakłażany były jeszcze bardziej miękkie, można je wcześniej posolić i odstawić na kilkanaście minut, a następnie odsączyć z nadmiaru wody. Później już tylko szybki farsz, chwila zapiekania i na stołach pojawia się gorący, pełen aromatów obiad. Dla wzbogacenia smaku, do farszu można dodać podsmażoną cebulę, czosnek lub paprykę. Jeśli chcesz wprowadzić trochę korzennej, egzotycznej nuty, dodaj do farszu szczyptę kardamonu oraz cynamonu.

Składniki:

  • 2 bakłażany,
  • 2 łyżki oliwy lub oleju,
  • 200 g mięsa mielonego,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 nieduża cebula,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • starty ser,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta kardamonu oraz kardamonu (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażany umyj, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Miękkie wnętrze natnij w kratkę, ale nie przecinaj skóry.
  2. Oprósz solą i posmaruj oliwą.
  3. Wstaw do żaroodpornego naczynia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut.
  4. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, aż się zarumieni.
  5. Do miski przełóż mięso mielone, dodaj cebulkę, jajko, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą oraz przyprawy (do smaku) i dokładnie wymieszaj.
  6. Upieczone bakłażany wyjmij z piekarnika i wystudź.
  7. Przy pomocy łyżki wydrąż nasiona. Usuń część miąższu, zostawiając ok. 1-2 miąższu.
  8. Wydrążony miąższ posiekaj i dodaj do mięsa mielonego. Wymieszaj.
  9. Powstałym farszem wypełnij bakłażanowe bułeczki. Posyp startym serem, odrobiną tartej bułki i skropl delikatnie oliwą.
  10. Wstaw do piekarnika na 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Bakłażany z mięsem mielonym serwuj na ciepło. Możesz do nich dodać lekką sałatkę z sosem winegret. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni