Robię na śniadanie zamiast parówek. Jest zdrowszy i syci na długo

Black pudding, czyli brytyjska wersja kaszanki, to składnik, który świetnie odnajduje się także na polskim stole. I choć w Anglii podaje się go głównie na śniadanie, w towarzystwie jajek, fasoli i kiełbasek, nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować takie danie jako solidny obiad – pełen smaku, aromatu i sycących dodatków.

Black pudding sprawdzi się idealnie na śniadanieBlack pudding sprawdzi się idealnie na śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Iakov Filimonov

Kto raz spróbował angielskiego śniadania, ten wie – to nie żarty. Na jednym talerzu lądują kiełbaski, fasola, jajka, grzanki, a wśród nich… black pudding, czyli brytyjska wersja dobrze nam znanej kaszanki. I choć w Polsce kojarzy się głównie z grillem albo patelnią z cebulką, w takim towarzystwie zyskuje zupełnie nowy charakter. To danie idealne na solidne rozpoczęcie dnia, ale równie dobrze sprawdzi się jako sycący obiad. A jeśli zamiast angielskiego black puddingu użyjesz naszej kaszanki – nikt się nie obrazi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grillowana kaszanka

Przepis na kaszankę (black pudding)

Black pudding, kaszanka – jak zwał, tak zwał – najważniejsze, że dobrze smakuje. W tym daniu liczy się prostota i dobre składniki. To świetna propozycja na solidny posiłek, który syci na długo i robi wrażenie. A do tego – można dowolnie modyfikować składniki i dopasować je do własnych upodobań.

Składniki:

  • 2 plastry black puddingu (lub dobrej jakości kaszanki),
  • 2 małe surowe kiełbaski wieprzowe,
  • 4 plastry boczku wędzonego,
  • 2 jajka,
  • 1 puszka fasolki w sosie pomidorowym,
  • 2 średnie pomidory,
  • 4 pieczarki,
  • 2 placki ziemniaczane,
  • 2 kromki chleba tostowego,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzewam olej, podsmażam kiełbaski, aż będą rumiane i upieczone w środku. Następnie dodaję plastry boczku i smażę na chrupko.
  2. Na drugiej patelni podsmażam plastry black puddingu (lub kaszanki) – ok. 2 minuty z każdej strony, aż będą dobrze zrumienione.
  3. W tym czasie kroję pieczarki i pomidory na plastry, dodaję na patelnię po mięsie i podsmażam, aż lekko się zrumienią.
  4. Fasolkę w sosie pomidorowym podgrzewam w rondelku.
  5. Jajka smażę klasycznie – sadzone lub w koszulkach, wedle uznania. Na koniec opiekam chleb tostowy na suchej patelni lub z masłem – aż będzie złocisty.
  6. Wszystko układam na talerzu: mięsa, warzywa, jajka i grzanki. Jeśli używam placków ziemniaczanych, podgrzewam je na patelni lub w piekarniku i serwuję jako dodatek.

Dlaczego warto spróbować black puddingu?

Black pudding to nic innego jak brytyjska wersja kaszanki – najczęściej z krwi wieprzowej, kaszy jęczmiennej lub owsianej, przypraw i tłuszczu. Ma intensywny smak, jest bardzo sycąca i świetnie łączy się z innymi śniadaniowymi (lub obiadowymi) dodatkami.

Choć nie każdy przekonuje się do niej od razu, to w takim zestawie jak ten – z jajkiem, warzywami, chrupiącym boczkiem i pieczywem – smakuje naprawdę dobrze. A jeśli masz pod ręką klasyczną polską kaszankę, śmiało możesz jej użyć jako zamiennika.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟