Robię na śniadanie zamiast parówek. Jest zdrowszy i syci na długo

Black pudding, czyli brytyjska wersja kaszanki, to składnik, który świetnie odnajduje się także na polskim stole. I choć w Anglii podaje się go głównie na śniadanie, w towarzystwie jajek, fasoli i kiełbasek, nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować takie danie jako solidny obiad – pełen smaku, aromatu i sycących dodatków.

Black pudding sprawdzi się idealnie na śniadanieBlack pudding sprawdzi się idealnie na śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Iakov Filimonov

Kto raz spróbował angielskiego śniadania, ten wie – to nie żarty. Na jednym talerzu lądują kiełbaski, fasola, jajka, grzanki, a wśród nich… black pudding, czyli brytyjska wersja dobrze nam znanej kaszanki. I choć w Polsce kojarzy się głównie z grillem albo patelnią z cebulką, w takim towarzystwie zyskuje zupełnie nowy charakter. To danie idealne na solidne rozpoczęcie dnia, ale równie dobrze sprawdzi się jako sycący obiad. A jeśli zamiast angielskiego black puddingu użyjesz naszej kaszanki – nikt się nie obrazi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grillowana kaszanka

Przepis na kaszankę (black pudding)

Black pudding, kaszanka – jak zwał, tak zwał – najważniejsze, że dobrze smakuje. W tym daniu liczy się prostota i dobre składniki. To świetna propozycja na solidny posiłek, który syci na długo i robi wrażenie. A do tego – można dowolnie modyfikować składniki i dopasować je do własnych upodobań.

Składniki:

  • 2 plastry black puddingu (lub dobrej jakości kaszanki),
  • 2 małe surowe kiełbaski wieprzowe,
  • 4 plastry boczku wędzonego,
  • 2 jajka,
  • 1 puszka fasolki w sosie pomidorowym,
  • 2 średnie pomidory,
  • 4 pieczarki,
  • 2 placki ziemniaczane,
  • 2 kromki chleba tostowego,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzewam olej, podsmażam kiełbaski, aż będą rumiane i upieczone w środku. Następnie dodaję plastry boczku i smażę na chrupko.
  2. Na drugiej patelni podsmażam plastry black puddingu (lub kaszanki) – ok. 2 minuty z każdej strony, aż będą dobrze zrumienione.
  3. W tym czasie kroję pieczarki i pomidory na plastry, dodaję na patelnię po mięsie i podsmażam, aż lekko się zrumienią.
  4. Fasolkę w sosie pomidorowym podgrzewam w rondelku.
  5. Jajka smażę klasycznie – sadzone lub w koszulkach, wedle uznania. Na koniec opiekam chleb tostowy na suchej patelni lub z masłem – aż będzie złocisty.
  6. Wszystko układam na talerzu: mięsa, warzywa, jajka i grzanki. Jeśli używam placków ziemniaczanych, podgrzewam je na patelni lub w piekarniku i serwuję jako dodatek.

Dlaczego warto spróbować black puddingu?

Black pudding to nic innego jak brytyjska wersja kaszanki – najczęściej z krwi wieprzowej, kaszy jęczmiennej lub owsianej, przypraw i tłuszczu. Ma intensywny smak, jest bardzo sycąca i świetnie łączy się z innymi śniadaniowymi (lub obiadowymi) dodatkami.

Choć nie każdy przekonuje się do niej od razu, to w takim zestawie jak ten – z jajkiem, warzywami, chrupiącym boczkiem i pieczywem – smakuje naprawdę dobrze. A jeśli masz pod ręką klasyczną polską kaszankę, śmiało możesz jej użyć jako zamiennika.

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę