Rosną na patelni jak szalone. W kilka minut mam górę racuchów

Kilka składników, minuta mieszania i pół godziny czekania, aż ciasto wyrośnie. Tak wygląda przygotowanie racuchów. Czas oczekiwania można znacznie skrócić. Poznaj prosty patent.

Racuchy bez drożdży - przepis.Racuchy bez drożdży - przepis.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Monika

Któż z nas nie pamięta talerza pełnego ciepłych placków wypełnionych jabłkami posypanych cukrem pudrem? Racuchy to nostalgiczne wspomnienie dzieciństwa. To jeden z niewielu przepisów, który przygotowujemy też jako dorośli, tyle że dla naszych dzieci. Chcesz przygotować całą górę gorących racuchów? Poznaj przepis, który znacznie skraca czas oczekiwania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bananowe ciasto bez pieczenia w wersji fit. Zrobisz je w mgnieniu oka

Jak przygotować racuchy z jabłkami?

Racuchy można przygotować na trzy różne sposoby, a placki różnią się od siebie w smaku. Racuchy na maślance czy zsiadłym mleku są wyczuwalnie kwaśne, a w smaku przypominają nieco pączki serowe. Z kolei racuchy drożdżowe są lekkie, puszyste, wyrośnięte, a ciasto przypomina klasycznego pączka. To właśnie nimi najczęściej zajadaliśmy się w dzieciństwie.

Przygotowanie placków jest naprawdę proste. Potrzebujesz tylko czterech składników -mleka, drożdży, jajek oraz jabłek. Podgrzane mleko miesza się z drożdżami, cukrem i odrobiną mąki. Wyrośnięty zaczyn wlewa się do mąki, mleka oraz jajek. Przygotowaną masę należy pozostawić do wyrośnięcia na co najmniej pół godziny. Chwilę przed smażeniem do ciasta dodaje się nieco jabłek i smaży się je na głębokim tłuszczu.

To prosty, tani i pyszny przepis, który ma jedną wadę — czas oczekiwania. Ciasto musi porządnie wyrosnąć, aby placki były lekkie, puszyste i wyrośnięte. Ten proces można skrócić o połowę. Wystarczy, że pominiesz... drożdże, a po 10 minutach będziesz cieszyć się pysznymi plackami. Poznaj prosty przepis na racuchy bez drożdży. W smaku nie ustępują klasycznej wersji.

Racuchy bez drożdży — przepis

Składniki:

  • szklanka mleka,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 2 jabłka,
  • olej do smażenia,
  • opcjonalnie: cukier puder, dżem, miód.

Przygotowanie:

  1. Wyciągnij wysoką miskę. Wbij do niej jajko i wlej mleko, dodaj sól oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszaj.
  2. Jabłka umyj, obierz i pozbaw gniazd nasiennych. Pokrój je w plastry, grubą kostkę lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  3. Tak przygotowane jabłka wymieszaj z ciastem i rozlej masę na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju. Smaż placki z obu stron przez 2-3 minuty.
  4. Gotowe placki przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawaj jeszcze ciepłe, oprószone cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi