Rosół nie jest dla każdego. Są osoby, którym może poważnie zaszkodzić

Rosół kojarzy nam się z czymś absolutnie zdrowym. To oczywiście nie jest błędne skojarzenie, jednak — jak się okazuje — ta zupa nie jest dla wszystkich. Niektórym z nas może nawet zaszkodzić.

ObrazekRosół - Pyszności; Foto Pixabay

Od zawsze mówi się, że miska gorącego rosołu to remedium na ogromną ilość różnych dolegliwości. Przeziębienie? Wyziębienie? Osłabienie? A może klasyczny "syndrom dnia poprzedniego"? Rozwiązaniem stosowanym od dziesięcioleci był właśnie rosół, po części ze względu na zawarte w nim składniki odżywcze, a po części — na parę, którą podczas jedzenia zupy wdychamy.

Problem w tym, że nie każdy ma to szczęście i może leczyć dolegliwości rosołem. Mniej więcej 1% dorosłych powinno go unikać. Oni oraz najmłodsze dzieci. 

Obrazek
rosół - Pyszności; foto: Canva

W takich przypadkach nie wolno jeść rosołu

Uczulenie

Problem z jedzeniem rosołu pojawia się wtedy, kiedy mamy do czynienia z osobą cierpiącą na nietolerancję histaminy. Jest to organiczny związek chemiczny, którego poziom w organizmie regulowany jest przez enzym DAO. Rozwój nietolerancji histaminy może wystąpić w dwóch przypadkach: albo niepoprawnej ilości DAO, albo nieproporcjonalnego dostarczania histaminy z pożywieniem.

Osoby ze zdiagnozowaną nietolerancją histaminy muszą wyrzekać się wielu produktów i stosować się do restrykcyjnej diety, do której rosół się niestety nie zalicza. Ta dolegliwość jest relatywnie rzadka, ale według badań, może na nią cierpieć 1% populacji.

Nadmiar glutaminy

Dobry rosół to wolno gotowany rosół. Tę zasadę znamy wszyscy. Jednak nie każdy z nas zdaje sobie sprawę, że długie gotowanie mięsnego bulionu powoduje wydzielanie się glutaminy. Jest to pożyteczny aminokwas, który doskonale wpływa na nasze jelita. Bywa nawet tak pożądany, że niektórzy do zwykłej diety postanawiają dołączyć suplementację.

Obrazek
rosół - Pyszności; foto: Canva

Problem w tym, że nadmiar glutaminy w organizmie może spowodować szereg nieprzyjemności, od bólu głowy po zaburzenia snu. W przypadku zauważenia u siebie takich objawów i podejrzenia o nadmiar glutaminy, lepiej zrezygnować z rosołu.

Wczesne dzieciństwo

Kolejną grupą osób, które nie powinny spożywać rosołu, są najmłodsze dzieci. Ta zupa jest wręcz zakazana dla maluchów poniżej ósmego miesiąca życia. To z powodu silnie alergizujących właściwości rosołu.

Jeśli decydujesz się podać młodszemu dziecku rosół, lepiej ugotować go na samych warzywach. Na przykład według tego przepisu.

Obejrzyj też ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie