WAŻNE
TERAZ

Lewandowski!! Euforia na trybunach po 3. golu Polski

Rosół nie jest dla każdego. Są osoby, którym może poważnie zaszkodzić

Rosół kojarzy nam się z czymś absolutnie zdrowym. To oczywiście nie jest błędne skojarzenie, jednak — jak się okazuje — ta zupa nie jest dla wszystkich. Niektórym z nas może nawet zaszkodzić.

ObrazekRosół - Pyszności; Foto Pixabay

Od zawsze mówi się, że miska gorącego rosołu to remedium na ogromną ilość różnych dolegliwości. Przeziębienie? Wyziębienie? Osłabienie? A może klasyczny "syndrom dnia poprzedniego"? Rozwiązaniem stosowanym od dziesięcioleci był właśnie rosół, po części ze względu na zawarte w nim składniki odżywcze, a po części — na parę, którą podczas jedzenia zupy wdychamy.

Problem w tym, że nie każdy ma to szczęście i może leczyć dolegliwości rosołem. Mniej więcej 1% dorosłych powinno go unikać. Oni oraz najmłodsze dzieci. 

Obrazek
rosół - Pyszności; foto: Canva

W takich przypadkach nie wolno jeść rosołu

Uczulenie

Problem z jedzeniem rosołu pojawia się wtedy, kiedy mamy do czynienia z osobą cierpiącą na nietolerancję histaminy. Jest to organiczny związek chemiczny, którego poziom w organizmie regulowany jest przez enzym DAO. Rozwój nietolerancji histaminy może wystąpić w dwóch przypadkach: albo niepoprawnej ilości DAO, albo nieproporcjonalnego dostarczania histaminy z pożywieniem.

Osoby ze zdiagnozowaną nietolerancją histaminy muszą wyrzekać się wielu produktów i stosować się do restrykcyjnej diety, do której rosół się niestety nie zalicza. Ta dolegliwość jest relatywnie rzadka, ale według badań, może na nią cierpieć 1% populacji.

Nadmiar glutaminy

Dobry rosół to wolno gotowany rosół. Tę zasadę znamy wszyscy. Jednak nie każdy z nas zdaje sobie sprawę, że długie gotowanie mięsnego bulionu powoduje wydzielanie się glutaminy. Jest to pożyteczny aminokwas, który doskonale wpływa na nasze jelita. Bywa nawet tak pożądany, że niektórzy do zwykłej diety postanawiają dołączyć suplementację.

Obrazek
rosół - Pyszności; foto: Canva

Problem w tym, że nadmiar glutaminy w organizmie może spowodować szereg nieprzyjemności, od bólu głowy po zaburzenia snu. W przypadku zauważenia u siebie takich objawów i podejrzenia o nadmiar glutaminy, lepiej zrezygnować z rosołu.

Wczesne dzieciństwo

Kolejną grupą osób, które nie powinny spożywać rosołu, są najmłodsze dzieci. Ta zupa jest wręcz zakazana dla maluchów poniżej ósmego miesiąca życia. To z powodu silnie alergizujących właściwości rosołu.

Jeśli decydujesz się podać młodszemu dziecku rosół, lepiej ugotować go na samych warzywach. Na przykład według tego przepisu.

Obejrzyj też ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser