Ryż gotuję nie tylko do gołąbków. Te kotleciki smakują lepiej niż mielone

Z ryżu można przygotować znacznie więcej niż tylko farsz do gołąbków czy dodatek do obiadu. Wystarczy połączyć go z pieczarkami i kilkoma prostymi składnikami, by powstały pyszne, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku kotleciki ryżowe z pieczarkami. Smakują tak dobrze, że z powodzeniem zastąpią klasyczne mielone, a do tego są tańsze i lżejsze.

Kotleciki ryżowe z pieczarkami to świetny pomysł na wege obiadKotleciki ryżowe z pieczarkami to świetny pomysł na wege obiad
Źródło zdjęć: © Pixabay

Kotleciki z ryżu i pieczarek to świetna alternatywa dla klasycznych mielonych. Dzięki ryżowi są sycące i lekkie, a pieczarki nadają im głęboki, wyrazisty smak. To idealny pomysł nie tylko dla osób, które chcą ograniczyć mięso, ale też dla tych, którzy szukają prostego i taniego przepisu z łatwo dostępnych składników. Takie kotleciki można podać z sosem, w bułce jako wege-burger albo w formie przekąski na ciepło – zawsze sprawdzają się znakomicie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety brokułowe z pieczarkami. Smak pełen umami to mało powiedziane

Przepis na kotleciki ryżowe z pieczarkami

Kotleciki ryżowe z pieczarkami to prosty sposób na wykorzystanie ugotowanego ryżu i przygotowanie dania, które syci, a jednocześnie jest lekkie. Możesz je podać jako główne danie obiadowe, dodatek do zupy albo przekąskę na imprezę.

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu,
  • 4 szklanki wody,
  • 500 g pieczarek,
  • 4 jajka,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ryż gotuję w osolonej wodzie, aż będzie miękki i lekko kleisty. Odstawiam do przestudzenia.
  2. Pieczarki myję, kroję w drobną kostkę i podsmażam na patelni, aż odparuje z nich woda.
  3. Do ryżu dodaję pieczarki, posiekaną natkę pietruszki i jajka. Całość mieszam, a jeśli masa jest zbyt rzadka, zagęszczam bułką tartą.
  4. Z masy formuję niewielkie kotleciki, obtaczam je w bułce tartej i smażę na złoty kolor z obu stron.
  5. Najlepiej smakują na ciepło, podane z sosem jogurtowym, czosnkowym albo pomidorowym.

Z czym podawać kotleciki ryżowe z pieczarkami?

Kotleciki ryżowe z pieczarkami są bardzo uniwersalne, dlatego można je podawać na wiele sposobów. W klasycznej, obiadowej wersji świetnie smakują z ziemniakami puree, młodymi ziemniaczkami z koperkiem albo kaszą. Do tego warto dorzucić świeżą surówkę z kapusty, marchwi czy ogórka kiszonego, która przełamie smak i doda lekkości.


Równie dobrze sprawdzą się w towarzystwie sosów – pomidorowego, koperkowego, czosnkowo-jogurtowego czy pieczarkowego, które podkreślą ich smak i nadadzą charakteru. W wersji nowoczesnej można je podać także w bułce jako wegetariański burger z dodatkiem sałaty i świeżych warzyw albo przygotować z nich mniejsze placuszki i serwować jako imprezową przekąskę.


To danie daje ogromne możliwości – można je podać na ciepło jako sycący obiad albo na zimno jako dodatek do lunchboxa. Dzięki temu kotleciki ryżowe z pieczarkami są idealne zarówno na rodzinny obiad, jak i szybki posiłek do pracy czy szkoły.

Wybrane dla Ciebie
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury