Dieta lotników. Liczysz punkty, a kilogramy same lecą

Dieta lotników zalicza się do diet eliminacyjnych i ogranicza przede wszystkim spożywanie węglowodanów. Choć obiecuje spektakularne efekty, warto wiedzieć, jakie niesie konsekwencje zdrowotne. Na czym polega ta dieta?

Dieta lotników cieszy się wysoką skutecznością. Zdjęcie ilustracyjneDieta lotników cieszy się wysoką skutecznością. Zdjęcie ilustracyjne
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | NUTAWUT

Wśród wielu rozmaitych diet cieszących się popularnością, znajdziemy również dietę lotników. Niewiele wiadomo na temat tego, kto jest jej autorem i na jakiej podstawie opracowane zostały zasady. Nie ma również informacji dotyczących tego, jak faktycznie takie żywienie wpływa na organizm. Brakuje naukowych badań w tym obszarze. Dietetycy nie polecają jej swoim pacjentom. Mimo tego zwolennicy zapewniają, że w ciągu miesiąca można na niej schudnąć nawet 9 kilogramów.

Jest to dieta eliminacyjna, w dużym stopniu ograniczająca spożycie węglowodanów. Energii dostarczają głównie tłuszcze - 50-60 proc., a także białko w 20-30 proc. Kalorie są w tym przypadku drugorzędną kwestią - w diecie lotników liczy się bowiem punkty, nie kalorie. Jak to wszystko wygląda w praktyce?

Dieta lotników - zasady

Jedną z kluczowych zasad diety lotnika jest przestrzeganie określonej liczby punktów w ciągu dnia. Rozmaite produkty i dania mają przypisaną konkretną wartość. Komponując dzienne menu, nie należy przekraczać 40 punktów (według innych źródeł nawet 20, choć to jest już prawdziwym wyzwaniem). Przy utrzymywaniu poziomu 50 punktów, spowalnia się proces odchudzania, a przy 60 punktach raczej nie schudniemy, ale też nie przytyjemy – nasza waga będzie stabilna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz też: Fit tarta czekoladowa z malinami. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia

Na liście produktów oznaczonych określoną liczbą punktów znajdują się także takie, które wcale ich nie mają. To właśnie z nich powinny się składać przekąski pomiędzy głównymi posiłkami. Na główne dania przeznacza się zdecydowaną większość punktów, a śniadanie, obiad i kolacja powinny być sycącymi posiłkami.

Poza tym należy pamiętać o następujących zasadach dotyczących przekąsek. Na drugie śniadanie dozwolone jest wyłącznie spożywanie warzyw, zaś na podwieczorek niewielki owoc. Pomiędzy posiłkami nie można podjadać i należy jeść pięć posiłków w ciągu dnia.

Dieta lotników – co można jeść? Tabele punktów

Dieta zakłada liczenie punktów, ale trudno znaleźć klarowne informacje na temat tego, jak poprawnie je liczyć. Tak naprawdę nie istnieje żadna oficjalna czy choćby jasno określona tabelka czy lista, określająca liczbę punktów dla danego produktu. W sieci można znaleźć wiele rozmaitych wersji zawierających punktacje, ale są one niespójne lub zawierają braki w postaci nieopisanych produktów.

Ponieważ nie ma oficjalnej tabeli punktów do diety lotników, krążą różne wersje punktacji, czasami bardzo niespójne, a punktowane dania bywają nieopisane - nie wiadomo, z czego się składają. Również podawane gramatury są różne – raz to jest 100 g, raz 200 g, niektóre produkty podawane są w sztukach, inne w łyżkach.

Generalnie przyjmuje się, że dieta lotnika opiera się głównie o takie produkty, jak: jaja, mięso, sery, tłuste mleko, tłuste ryby, oleje, wędliny, smalec i masło. Na zakazanej liście znajdują się słodycze, ryż, produkty zbożowe, suszone owoce i produkty zawierające cukier. W znacznym stopniu należy ograniczyć owoce i warzywa, ponieważ mają dużą liczbę punktów - dla przykładu jeden banan to 23 punkty. Przy 40 dozwolonych punktach dziennie można zatem pozwolić sobie na niecałe dwa banany w ciągu dnia. Mało kto by się tym najadł.

Czy dieta lotnika jest bezpieczna?

Zwolennicy diety lotnika cenią ją za szybkie efekty, które można osiągnąć bez stosowania głodówek czy półgłodówek. Rzeczywiście, stosując ten schemat żywienia i przestrzegając zasad diety, jesteśmy w stanie zrzucić kilka kilogramów - nawet 9 w ciągu miesiąca.

Nie jest to jednak dieta rekomendowana do dłuższego stosowania, z uwagi na możliwe negatywne skutki uboczne, dlatego nie powinno się jej stosować dłużej niż miesiąc. Dieta zakłada spożywanie bardzo niewielkiej ilości węglowodanów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Węglowodany to nie tylko źródło energii, ale również wielu witamin oraz błonnika. Warto zaznaczyć, że błonnik, czyli włókna pokarmowe, wspiera pracę układu trawiennego, poprawia metabolizm i zmniejsza ryzyko pojawienia się problemów gastrycznych (typu wzdęcia, biegunki, zaparcia). Zbyt mała podaż błonnika powoduje zaburzenia mikroflory jelitowej oraz spadek odporności. Te dwa skutki mogą zaś w dalszej konsekwencji przyczyniać się do rozmaitych chorób, np. cukrzycy czy nowotworów jelita grubego.

Dietetycy często powołują się na wyniki badań, które mówią, że w menu człowieka należy uwzględnić około 60 różnych składników w ciągu miesiąca. Dopiero tak skomponowana dieta jest kompletna.

Dieta lotników – przykładowy jadłospis

Komponowanie diety lotnika z pozoru wydaje się łatwe – w końcu to tylko liczenie punktów. W rzeczywistości nie jest jednak tak proste, bo uwzględnia ona naprawdę sporo ograniczeń.

Oto przykład na jeden dzień:

  • śniadanie (4 punkty): jajecznica z trzech jaj z szynką; do picia herbata bez cukru
  • II śniadanie (6 punktów): gotowana brukselka, 250 g
  • obiad (5 punktów): bulion do picia, gulasz cielęcy 200 g
  • podwieczorek (15 punktów): mała miska zupy kalafiorowej
  • kolacja (9 punktów): gotowany kalafior 250 g z masłem, tuńczyk w oleju 100 g

Przykład menu na inny dzień

  • śniadanie (9 punktów): kiełbasa 200 g, dwie rzodkiewki, pomidor - średnia sztuka
  • II śniadanie (1 punkt): jaja gotowane, dwie szt.
  • obiad (19 punktów): mała miseczka zupy pomidorowej, sznycel w dowolnej ilości, 100 g pieczarek
  • podwieczorek (5 punktów): morela świeża jedna sztuka
  • kolacja (6 punktów): śledź z jarzynami 200 g
Źródło artykułu: Dagmara Dąbek

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości