Nie tylko na grilla. Używam jej również do pierogów i sałatek
Kaszanka może być bardzo ciekawym dodatkiem do potraw, jeśli będziemy wiedzieli, jak ją wykorzystać w przepisach. Poznajcie nasze propozycje i zainspirujcie się.
Kaszanka, znana także jako kiszka kaszana, to tradycyjna potrawa wywodząca się z Europy Środkowej i Wschodniej, a jej korzenie sięgają średniowiecza. Była odpowiedzią na potrzebę wykorzystania całego wieprza, co czyniło ją pożywnym rozwiązaniem w ubogich gospodarstwach. Mimo kontrowersyjnych składników, jak krew i podroby, kaszanka cieszy się dużym uznaniem dzięki swojemu unikalnemu smakowi i wartościom odżywczym, bo znajdziemy w niej białko, witaminy z grupy B i dużą zawartość żelaza. W Polsce znana jest od XVIII wieku i najczęściej ląduje na grillu. Warto wykorzystać jej potencjał w różnych potrawach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Babcia przetrze okulary. Kaszankę podasz jak w najlepszej restauracji
Pierogi z kaszanką
Osoby, które lubią kaszankę i cenią tradycyjną kuchnię powinny wypróbować pierogi z kaszanką. Farsz przygotowany z kaszanki doskonale komponuje się z ciastem do pierogów, a dodatek zarumienionej cebulki lub skwarek dopełni całość.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 1 szklanka wody,
- 1 łyżka oleju,
- pół łyżeczki soli,
- 20 g bulionu drobiowego (może być ze słoika),
- 400 g kaszanki,
- pół cebuli,
- do smaku: sól, pieprz.
Przygotowanie krok po kroku:
- Obierz kaszankę z osłonki i pokrój ją na mniejsze kawałki. Posiekaj cebulę i podsmaż na patelni z odrobiną oleju. Do zarumienionej cebulki dodaj pokrojoną kaszankę. Mieszaj, by powstał gładki farsz. Dopraw solą, pieprzem i dolej bulion. Odstaw do przestygnięcia.
- W tym czasie na stolnicę wysyp mąkę z solą, zrób wgłębienie i wlej wodę wraz z olejem. Wyrabiaj ciasto rękami do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Gotowe ciasto włóż do miski, przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce.
- Gdy ciasto "odpoczywa", zacznij formować z farszu kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie sięgnij po ciasto, rozwałkuj je na stolnicy obsypanej mąką. Zacznij od rozwałkowania 1/3 część ciasta na placek o grubości 1-2 mm. Następnie szklanką wytnij krążki.
- Teraz czas na nakładanie farszu. W tym celu każdy krążek ciasta weź w dłonie i nakładaj uformowaną z kaszy kulkę, a następnie sklejaj pieroga dowolną techniką. Wszystkie sklejone pierogi powinny być przykryte ściereczką.
- W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli i oleju. Wkładaj do niej po kilka pierogów, by się nie skleiły i delikatnie mieszaj. Gotuj ok. 4 min od wypłynięcia, następnie wyjmij je łyżką cedzakową.
Hot dog z kaszanką
Hot dog to amerykańskie danie, którego podstawą jest podłużna bułka i parówka. Jeśli chodzi o dodatki, to występuje zarówno w minimalistycznej wersji - jedynie z keczupem lub musztardą, bądź w wersji na bogato z cebulką, ogórkiem, pomidorem, papryką i wieloma innymi składnikami. My proponujemy zamianę parówki na kaszankę. Wypróbujcie nasz przepis.
Składniki:
- 1 bułka,
- 1 porcja kaszanki,
- 1 łyżka oleju,
- 1/4 papryki marynowanej,
- pół cebuli,
- ketchup,
- musztarda,
- do smaku: sól, pieprz.
Przygotowanie krok po kroku:
- Cebulę pokrój na cienkie paski i podsmaż na patelni na oleju, dodaj obraną ze skóry kaszankę pokrojoną na kawałki.
- W tym czasie w piekarniku podpiecz bułkę przekrojoną wzdłuż na pół.
- Po wyjęciu bułki umieść w jej środku kaszankę z cebulą, dodaj pokrojone papryki, dopraw solą i pieprzem, a w zależności od preferencji keczupem lub musztardą.
Gołąbki z kaszanką
Kaszankę można również wykorzystać do przyrządzenia pysznych gołąbków. Zastępując tym składnikiem tradycyjny farsz, stają się oryginalną potrawą na wiele okazji.
Składniki:
- 1 główka białej kapusty,
- 1 kg kaszanki,
- 2 cebule,
- 1 łyżka oleju,
- wywar do duszenia,
- do smaku: sól, pieprz,
- opcjonalnie: sos pomidorowy, natka pietruszki.
Przygotowanie krok po kroku:
- Umyj główkę kapusty, a następnie wytnij z niej głąb. W powstałe puste miejsce wlej łyżkę oleju, a następnie obgotuj w gorącej wodzie do czasu, by liście zmiękły. Miękkie liście rozdziel na pojedyncze i odetnij twarde zgrubienia.
- Przygotuj farsz, wyjmując zawartość kaszanki ze skórki. Usuń osłonkę, kaszankę podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju, doprawiając solą i pieprzem.
- Podsmażoną kaszanką napełniaj poszczególne liście kapusty i zawijaj gołąbki. Układaj je ciasno w garnku wyłożonym liśćmi kapusty.
- Podlej wywarem i duś na wolnym ogniu około 1,5 godziny (najlepiej do miękkości gołąbków) - koniecznie pod przykryciem.
- Gołąbki podawaj z sosem pomidorowym i natką pietruszki.
Sałatka z kaszanką
Kaszanka to nie tylko pierogi, gołąbki czy zapiekanki, równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do lekkiej sałatki.
Składniki:
- 2 kaszanki,
- 100 g liści świeżego szpinaku lub innych sałat,
- 200 g buraka,
- 1 łyżka oleju,
- 40 g migdałów,
- 100 g śliwek,
- 80 g sera feta.
Sos:
- 10 g miodu,
- 20 g musztardy francuskiej,
- 3 łyżeczki soku z cytryny,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie krok po kroku:
- Na patelni z dodatkiem oleju podsmaż kaszankę pokrojoną w plasterki (usuniętą z osłonki).
- W tym czasie umyj i osusz liście szpinaku, włóż do dużej miski. Dodaj obranego i pokrojonego w cienkie plasterki buraka, migdały, śliwki pozbawione pestek, pokrojony ser feta. Całość wymieszaj i dodaj podsmażoną kaszankę.
- Przygotuj sos i polej nim sałatkę.