InspiracjeZawiera mnóstwo witamin i minerałów. Wiele osób nie ma pojęcia, że ma aż takie właściwości

Zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Wiele osób nie ma pojęcia, że ma aż takie właściwości

Chcesz zadbać o zdrowie w prosty sposób, który nie zajmie ci wiele czasu? Włącz do swojej codziennej diety jarmuż - warzywo, które przynosi wiele korzyści dla funkcjonowania całego organizmu. Jak jeść jarmuż i co powinniśmy o nim wiedzieć?

Jarmuż to bogactwo zdrowia
Jarmuż to bogactwo zdrowia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jarmuż to nie tylko smaczny dodatek do potraw, lecz przede wszystkim prawdziwy superfood. Ta niezwykle cenna roślina, pochodząca z rodziny warzyw kapustnych, ma wiele właściwości leczniczych. Ze względu na zawarte w nim przeciwutleniacze (beta karoten, luteina, zeaksantyna) zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, w szczególności jamy ustnej, przełyku, pęcherza moczowego oraz kobiecych nowotworów. Pomaga w obniżaniu poziomu "złego" cholesterolu oraz w regulowaniu ciśnienia tętniczego krwi. Poprawia funkcjonowanie narządu wzroku (zasługa luteiny i zeaksantyny), korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci, chroni organizm przed chorobami układu krążenia, chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy. Jarmuż jest warzywem niskokalorycznym - 100 gramów zawiera zaledwie 50 kcal i posiada sporo białka. Jest polecany cukrzykom ze względu na niski indeks glikemiczny.

Jarmuż równa się bogactwo witamin C, E, K, H oraz witamin z grupy B i karotenu, będącego naturalnym antyoksydantem oraz minerałów: fosforu, wapnia, potasu, żelaza i magnezu. Zawiera także cenny związek chemiczny o nazwie sulforafan, który uznaje się za czynnik chemoprewencyjny, zmniejszający ryzyko rozwoju nowotworów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria Testuje przepis na mizerię z ogórków kiszonych

Najlepszy po przymrozkach?

Jarmuż warto jeść jak najczęściej, a także hodować. Jego uprawa nie należy do wymagających - świetnie rośnie nawet na gorszej glebie, jest warzywem odpornym na mróz, a pełne witamin zielone liście jarmużu nie tracą na smaku nawet po przemrożeniu, stając się bardziej delikatnymi. Liście jarmużu mają typową dla nich specyficzną goryczkę. Będzie ona mniej wyczuwalna po przemrożeniu. Nie obawiajmy się zatem zbierania liści po pierwszych mrozach, będzie to z korzyścią dla smaku.

Co można zrobić z jarmużu? Poniżej kilka inspiracji.

Sałatka z jarmużem

Składniki:

  • 4 garście jarmużu,
  • 200 g dyni,
  • 100 g sera feta,
  • 100 g orzechów pekan,
  • 1 granat,
  • sos: 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka miodu, 1 łyżka musztardy, sól, pieprz.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Umyj i osusz liście jarmużu. Następnie ugnieć w dłoniach, drobno pokrój i wsyp do miski.
  2. Dynię upiecz w piekarniku (ok 15-20 minut w temperaturze 180 stopni), a następnie obierz ze skóry. Pokrój w kostkę i dodaj do miski.
  3. Ser feta pokrój w kostkę, dodaj do miski.
  4. Dorzuć orzechy pekan, obierz granat i dodaj do sałatki.
  5. Przygotuj sos, polej nim sałatkę i dokładnie wymieszaj.
Jarmuż może być bazą sałatki
Jarmuż może być bazą sałatki© Adobe Stock

Makaron z pesto z jarmużu oraz serkiem mascarpone

Składniki:

  • 100 g makaronu,
  • 100 g jarmużu,
  • 100 g mascarpone,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 30 g pestek dyni,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • 100 ml oleju,
  • sól, pieprz,
  • olej.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Umyj i osusz liście jarmużu. Połowę porcji (50 g) usmaż na patelni w głębokim oleju. Gdy staną się chrupiące, odsącz je używając papierowego ręcznika. Posyp solą.
  2. Do blendera włóż pozostały jarmuż, ser, czosnek oraz pestki dyni i zblenduj, dodając oleju, na gładką masę.
  3. Makaron gotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Ugotowany makaron połącz na patelni ze zblendowanym pesto, dodaj ser mascarpone i pomidorki koktajlowe. Mieszaj do czasu, aż serek mascarpone się rozpuści.
  4. Przed samym podaniem dodaj czipsy z jarmużu.
Z jarmużu można zrobić pesto
Z jarmużu można zrobić pesto© Adobe Stock

Risotto z jarmużem

Składniki:

  • 3/4 szklanki ryżu do risotto,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 1 kieliszek wytrawnego wina,
  • 1/4 cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • bulion,
  • około 100 g jarmużu (same liście - bez łodyg, pokrojone na drobno),
  • 4 łyżki śmietanki 30 proc.,
  • sól, pieprz do smaku,
  • olej/oliwa do smażenia.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Na patelni z dodatkiem oleju podsmaż posiekaną cebulkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
  2. Gdy się lekko zarumienią, dodaj pokrojony drobno jarmuż i sól. Podsmaż chwilę i wsyp ryż, następnie podlej 3 chochelkami bulionu, dodaj masło i wino. Zamieszaj całość i przykryj.
  3. Co jakiś czas mieszaj i sprawdzaj, czy ryż wchłonął bulion. Jeżeli wchłonie, to ponownie go dolej i znów przykryj.
  4. Gdy ryż będzie miękki dodaj śmietankę, orzechy, dopraw, zamieszaj i po kilku minutach wyłącz.
Risotto z jarmużem to świetny pomysł na obiad
Risotto z jarmużem to świetny pomysł na obiad© Adobe Stock
Źródło artykułu:Dagmara Dąbek
jarmużjarmuż przepisywarzywa

Wybrane dla Ciebie