Przy tych kotletach trzeba się naklaskać. Jadłem w Serbii, teraz przygotowuję sam

Kuchnia serbska opiera się głównie na daniach mięsnych. Serbowie uwielbiają grillować. Nie tylko od święta, z okazji imprezy, ale nawet do codziennego obiadu. A ten – w restauracji – jest o wiele tańszy niż w Polsce.

Pljeskavica to jedno z najpopularniejszych dań kuchni serbskiejPljeskavica to jedno z najpopularniejszych dań kuchni serbskiej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | NICKTSUGULIEV

Najbardziej znanym daniem jest słynna pljeskavica. To rodzaj serbskiego hamburgera z mielonej wołowiny, wieprzowiny, baraniny, cielęciny czy też mieszanki tych mięs. Do tego papryka, czosnek i drobno posiekana cebula.

Pljeskavicę podaje się często na płaskim, tradycyjnym na Bałkanach chlebie. Jako dodatek – może być cebula lub słony, lokalny twaróg. Można też zjeść jako oddzielne danie z dużą ilością warzyw, z frytkami. Nazwa pochodzi od serbskiego słowa pljeskati, czyli klaskanie; odnosi się to do tradycyjnego sposobu formowania mięsa w płaskie, okrągłe kotlety poprzez klaskanie dłońmi. To danie jest znane we wszystkich regionach byłej Jugosławii.

Domowy gyros z kurczaka. Aby smakował wyśmienicie, nie zapomnij dodać do niego konkretnej przyprawy

Przepis na domową pljeskavicę

Pljeskavicę można też przygotować samodzielnie w domu. Oto jeden z najbardziej popularnych przepisów.

Składniki:

  • 0,5 kg wołowiny,
  • 200-300 g wieprzowiny (np. karkówki),
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 100 g wędzonego sera,
  • 1 średnia cebula,
  • 5-6 papryczek chilli (nie za dużych),
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka suszonej ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonej wędzonej papryki (opcjonalnie),
  • 2-3 ząbki czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso drobno siekamy (to tradycyjna metoda, ale dość pracochłonna) lub mielimy.
  2. Dodajemy sól i całość dokładnie mieszamy; dodajemy 2-3 łyżki wody, jeszcze raz mieszamy i wstawiamy w szczelnie zamkniętym pojemniku do lodówki na 2-3 dni. Zaleca się dwa razy dziennie mięso mieszać, dolewając po 2 łyżki wody – w niektórych przepisach jest to woda gazowana. Te 2-3 dni to czas, kiedy mięso dojrzewa.
  3. Następnie boczek i cebulę z czosnkiem drobno kroimy, podobnie papryczki i wędzony ser. Dodajemy wszystko do mięsa i dokładnie mieszamy. Zamiast sera wędzonego możemy użyć cheddar lub innego o wyrazistym smaku. Przyprawiamy pieprzem i zmieloną papryką.
  4. Całość mieszamy i wilgotnymi dłońmi formujemy kotlety o grubości ok. 1,5-2 cm i średnicy 10-12 cm.
  5. Gotowe kotlety kładziemy na dobrze rozgrzaną patelnię grillową i grillujemy przez 3-4 minuty z każdej strony. Można je oczywiście grillować także na tradycyjnym grillu. Nie należy kotletów jednak zbyt często wtedy przewracać.

Podajemy na białym pieczywie, w picie lub jako danie np. z frytkami z dodatkiem ulubionej surówki. Serbowie dodają często ajvaru (pasty z pieczonej papryki) lub kajmaku na bazie kwaśnej śmietany.

Serbska fasolka rozgrzeje w chłodne dni

Kuchnia serbska to nie tylko pljeskavica i ćevapčići (podobny skład i sposób przyrządzenia, różnią się jedynie kształtem; te drugie są podłużne). Są dania, które naprawdę potrafią rozgrzać w chłodne, zimowe dni.

Wystarczy wtedy skosztować jednej z najbardziej popularnych w tym kraju zup – serbskiej fasolówki. Jest podobna do naszej, ale bałkańska jest bardziej ostra. Jak ją ugotować? Poniżej podaję przepis.

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 marchew,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 100 g selera,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • mała puszka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka papryki wędzonej,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • 300 g ziemniaków,
  • 300 g kiełbasy (opcjonalnie może być kabanos),
  • 500 g białej fasoli z puszki (waga bez wody),
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy.
  2. Powstałą pastę warzywną przesmażamy na oleju – wystarczy kilka minut.
  3. Całość zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem warzywnym.
  4. Dodajemy koncentrat pomidory, majeranek, paprykę i obrane ziemniaki pokrojone w kostkę, po czym gotujemy przez ok. kwadrans na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  5. Po 15 minut dodajemy odsączoną fasolę i pokrojoną w plasterki kiełbasę. Gotujemy jeszcze 10-15 minut. Wcześniej można też do zupy dodać zasmażkę z oliwy i mąki.
  6. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem.

Będąc w Serbii, warto wybrać się do lokalnej restauracji z regionalnymi daniami. Za smaczny i pożywny obiad zapłacimy mniej niż w Polsce. Dwudaniowe danie z piwem kosztuje ok. 100 złotych.

Źródło artykułu: Krzysztof Załuski
Wybrane dla Ciebie
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Ten schab piekę tylko 10 minut. Ma chrupiącą skórkę, a do tego soczysty delikatny środek
Ten schab piekę tylko 10 minut. Ma chrupiącą skórkę, a do tego soczysty delikatny środek
Gdy mam ochotę na chrupiącą przekąskę, przygotowuję te kuleczki. Na andrzejki jak znalazł
Gdy mam ochotę na chrupiącą przekąskę, przygotowuję te kuleczki. Na andrzejki jak znalazł
Tak zrobisz idealny omlet. Urośnie i będzie puszysty
Tak zrobisz idealny omlet. Urośnie i będzie puszysty
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀