Przy tych kotletach trzeba się naklaskać. Jadłem w Serbii, teraz przygotowuję sam
Kuchnia serbska opiera się głównie na daniach mięsnych. Serbowie uwielbiają grillować. Nie tylko od święta, z okazji imprezy, ale nawet do codziennego obiadu. A ten – w restauracji – jest o wiele tańszy niż w Polsce.
Najbardziej znanym daniem jest słynna pljeskavica. To rodzaj serbskiego hamburgera z mielonej wołowiny, wieprzowiny, baraniny, cielęciny czy też mieszanki tych mięs. Do tego papryka, czosnek i drobno posiekana cebula.
Pljeskavicę podaje się często na płaskim, tradycyjnym na Bałkanach chlebie. Jako dodatek – może być cebula lub słony, lokalny twaróg. Można też zjeść jako oddzielne danie z dużą ilością warzyw, z frytkami. Nazwa pochodzi od serbskiego słowa pljeskati, czyli klaskanie; odnosi się to do tradycyjnego sposobu formowania mięsa w płaskie, okrągłe kotlety poprzez klaskanie dłońmi. To danie jest znane we wszystkich regionach byłej Jugosławii.
Domowy gyros z kurczaka. Aby smakował wyśmienicie, nie zapomnij dodać do niego konkretnej przyprawy
Przepis na domową pljeskavicę
Pljeskavicę można też przygotować samodzielnie w domu. Oto jeden z najbardziej popularnych przepisów.
Składniki:
- 0,5 kg wołowiny,
- 200-300 g wieprzowiny (np. karkówki),
- 100 g wędzonego boczku,
- 100 g wędzonego sera,
- 1 średnia cebula,
- 5-6 papryczek chilli (nie za dużych),
- 2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1 łyżeczka suszonej ostrej papryki,
- 1 łyżeczka suszonej wędzonej papryki (opcjonalnie),
- 2-3 ząbki czosnku.
Sposób przygotowania:
- Mięso drobno siekamy (to tradycyjna metoda, ale dość pracochłonna) lub mielimy.
- Dodajemy sól i całość dokładnie mieszamy; dodajemy 2-3 łyżki wody, jeszcze raz mieszamy i wstawiamy w szczelnie zamkniętym pojemniku do lodówki na 2-3 dni. Zaleca się dwa razy dziennie mięso mieszać, dolewając po 2 łyżki wody – w niektórych przepisach jest to woda gazowana. Te 2-3 dni to czas, kiedy mięso dojrzewa.
- Następnie boczek i cebulę z czosnkiem drobno kroimy, podobnie papryczki i wędzony ser. Dodajemy wszystko do mięsa i dokładnie mieszamy. Zamiast sera wędzonego możemy użyć cheddar lub innego o wyrazistym smaku. Przyprawiamy pieprzem i zmieloną papryką.
- Całość mieszamy i wilgotnymi dłońmi formujemy kotlety o grubości ok. 1,5-2 cm i średnicy 10-12 cm.
- Gotowe kotlety kładziemy na dobrze rozgrzaną patelnię grillową i grillujemy przez 3-4 minuty z każdej strony. Można je oczywiście grillować także na tradycyjnym grillu. Nie należy kotletów jednak zbyt często wtedy przewracać.
Podajemy na białym pieczywie, w picie lub jako danie np. z frytkami z dodatkiem ulubionej surówki. Serbowie dodają często ajvaru (pasty z pieczonej papryki) lub kajmaku na bazie kwaśnej śmietany.
Serbska fasolka rozgrzeje w chłodne dni
Kuchnia serbska to nie tylko pljeskavica i ćevapčići (podobny skład i sposób przyrządzenia, różnią się jedynie kształtem; te drugie są podłużne). Są dania, które naprawdę potrafią rozgrzać w chłodne, zimowe dni.
Wystarczy wtedy skosztować jednej z najbardziej popularnych w tym kraju zup – serbskiej fasolówki. Jest podobna do naszej, ale bałkańska jest bardziej ostra. Jak ją ugotować? Poniżej podaję przepis.
Składniki:
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 marchew,
- 2-3 liście laurowe,
- 100 g selera,
- 1 czerwona papryka,
- 2 łyżki oleju,
- 1 l bulionu warzywnego,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- mała puszka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka papryki wędzonej,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- 300 g ziemniaków,
- 300 g kiełbasy (opcjonalnie może być kabanos),
- 500 g białej fasoli z puszki (waga bez wody),
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy.
- Powstałą pastę warzywną przesmażamy na oleju – wystarczy kilka minut.
- Całość zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem warzywnym.
- Dodajemy koncentrat pomidory, majeranek, paprykę i obrane ziemniaki pokrojone w kostkę, po czym gotujemy przez ok. kwadrans na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
- Po 15 minut dodajemy odsączoną fasolę i pokrojoną w plasterki kiełbasę. Gotujemy jeszcze 10-15 minut. Wcześniej można też do zupy dodać zasmażkę z oliwy i mąki.
- Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem.
Będąc w Serbii, warto wybrać się do lokalnej restauracji z regionalnymi daniami. Za smaczny i pożywny obiad zapłacimy mniej niż w Polsce. Dwudaniowe danie z piwem kosztuje ok. 100 złotych.