Pij 1 łyżkę dziennie. Pomaga obniżyć cukier i zapobiega miażdżycy
Truskawki są chętnie spożywane w różnorodnej formie – jako owoce deserowe, w koktajlach, kompotach i innych przetworach. Takie zastosowanie jest znane i lubiane. Natomiast do najbardziej ekstrawaganckich produktów opartych na bazie owoców można zaliczyć ocet truskawkowy. Ma cenne właściwości lecznicze, pomaga m.in. na wysoki cukier. Jakie jeszcze posiada zalety? Jak praktycznie wykorzystywać ocet truskawkowy?
Jak smakuje ocet jabłkowy i jak wygląda jego produkcja?
Ocet truskawkowy ma słodkawo-kwaśny smak. Słodkość jest wyczuwalna, zaś dominuje kwaskowatość. Od razu można jednak rozpoznać, że został wyprodukowany z truskawek. Aromat jest nie do podrobienia. W uproszczeniu można porównać go do słabo posłodzonego, ale zagęszczonego kompotu truskawkowego. Nuty smakowe są bardziej bogate i subtelne, dlatego ma szerokie zastosowanie w kuchni.
Ocet truskawkowy jest poddawany fermentacji dwuetapowej (alkoholowej, a następnie octowej) proces trwa nawet kilka miesięcy. W sprzedaży dostępne są produkty niepasteryzowane i niefiltrowane. Po otwarciu zaleca się trzymać je w lodówce. Tak przechowywany ocet z truskawek utrzymuje swoje właściwości nawet do kilku lat. Osad zalegający na dnie butelki jest naturalny.
Nie tylko wirek i ocet. To trik na przepyszne jajko na śniadanie
Ocet truskawkowy w kuchni – już niewielki dodatek poprawia smak sałatek i napojów!
Jedną z najbardziej praktycznych funkcji jest dodawanie octu do sałatek owocowych, a także niektórych sałatek warzywno-ziołowych. Dobrze komponuje się z wieloma warzywami i ziołami, słabiej pasuje do dań opartych na bazie sera żółtego czy mięs (czyli popularnych składników sałatek). Można go użyć do sporządzenia aromatycznego, pikantno-słodkiego dressingu mieszając z musztardą oraz miodem.
Ponadto można dodawać go do herbaty i ziołowych naparów (oczywiście po lekkim ostygnięciu). Jest świetnym dodatkiem do koktajlu, lemoniady, a także wody gazowanej, np. z dodatkiem świeżej mięty.
Warto przyprawiać nim marynaty warzywne z ogórków, kalafiora, papryki i cebuli. Niekwestionowaną zaletą octu truskawkowego są pozytywne właściwości prozdrowotne. Jest więc smacznie i zdrowo!
Co zawiera ocet truskawkowy? Na co pomaga?
Ocet truskawkowy jest bogatym źródłem antyoksydantów (przeciwutleniaczy), zawiera błonnik, flawonoidy, sole mineralne (głównie fosfor, potas, wapń), witaminę C i K oraz witaminy z grupy B. Do najcenniejszych właściwości leczniczych zalicza się obniżanie poziomu cukru oraz "złego" cholesterolu we krwi. Ocet spowalnia procesy starzenia komórek i wiąże wolne rodniki, co zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Pozytywnie wpływa na pracę serca i funkcjonowanie układu krwionośnego. Zapobiega miażdżycy. Wspomaga układ odpornościowy i odchudzanie.
Poza kulinarnym zastosowaniem ocet truskawkowy można spożywać jako suplement diety, np. 1 łyżkę dziennie. Ponadto to kosmetyk. Używa się go jako toniku do twarzy, składnika odżywek i maseczek. Może być dodatkiem do płukanek do włosów, np. w połączeniu z roślinami leczniczymi (pokrzywą, skrzypem czy rumiankiem). Nawilża, odżywia i regeneruje skórę.
Ze spożywania octu powinny zrezygnować jedynie osoby, które mają uczulenie na ocet bądź truskawki. Nie jest to częste, ale takich przypadłości nie można wykluczyć.
Ocet truskawkowy nie jest powszechny w polskich kuchniach i wciąż traktuje się go jako kulinarną awangardę. Warto jednak spróbować jak smakuje. To połączenie przyjemnego (smak i aromat) z pożytecznym (zdrowie).
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.