Słodzisz herbatę miodem? Pszczelarz stawia sprawę jasno
Dodatek miodu do herbaty od dawna budzi kontrowersje. Dla jednych jest absolutnie obowiązkowy, inni zaś twierdzą, że w tak gorącym napoju miód traci wszystkie swoje właściwości. W tej dyskusji postanowił wziąć udział popularny pszczelarz, który przyjrzał się kilku badaniom i wyjaśnił sprawę raz na zawsze.
Na pewno nie raz słyszałeś o właściwościach miodu – działa antyoksydacyjnie, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, wspiera odporność, układ pokarmowy oraz dostarcza łatwo przyswajalnej energii. To wszystko jest prawdą, a sam miód przez wielu uznawany jest za cenny dodatek do diety, który najprościej można dodać do herbaty. Niestety, temat nie jest tak prosty, jak mogłoby się wydawać.
Wiele osób twierdzi, że miód w wysokiej temperaturze traci swoje właściwości i w takim zastosowaniu jest zupełnie bezcelowy. Temat ten podjął Wojciech Margowniczy, prowadzący konto na Instagramie @pszczelarz_z_wachocka, który chętnie dzieli się wiedzą o miodzie. Tym razem wyjaśnił, dlaczego słodzenie herbaty miodem wcale nie jest błędem.
Kolacja prosto z piekarnika. Maślane bułki faszerowane na bogato kurczakiem z dodatkami
Miód w gorącej herbacie
Pszczelarz z Wąchocka na swoim profilu na Instagramie opublikował rolę, w której opierając się na badaniach naukowych, wyjaśnił, że miód w gorącej herbacie jest jak najlepszym wyborem. Mało tego, stwierdził, że można go dodać nawet do wrzątku, ponieważ nawet dodany do bardzo gorących napojów, miód nie traci całkowicie swoich cennych właściwości.
Odwołując się do wyników badań "The influence of temperature on the antioxidant potential of honey solutions", wskazał, że w temperaturze od 70 do 90 stopni Celsjusza właściwości antyoksydacyjne miodu wręcz się zwiększają. A to właśnie na przeciwutleniaczach najbardziej nam zależy – chronią one komórki przed stresem oksydacyjnym i wspierają naturalne procesy regeneracyjne organizmu.
Liczy się czas
Wojciech Margowniczy zwrócił jednak uwagę, że oprócz temperatury ogromne znaczenie ma również czas podgrzewania miodu. W oparciu o badanie "Kinetic Studies of HMF Formation and Diastase Activity in Two Different Honeys of Kashmir" wyjaśnił, że długotrwałe działanie wysokiej temperatury zwiększa poziom związku o nazwie 5-hydroksymetylofurfural (HMF), który jest wskaźnikiem jakości miodu. Im więcej HMF, tym bardziej miód traci swoje naturalne właściwości, takie jak działanie enzymatyczne czy antybakteryjne. A więc jeśli wypijesz herbatę wkrótce po dodaniu do niej miodu, nie masz się czego obawiać – zachowa on swoje właściwości.
Pić herbatę z miodem?
Odpowiedź jest prosta – jak najbardziej tak. Przy zachowaniu odpowiedniego czasu picia napoju, miód nie pełni jedynie funkcji słodzika, ale staje się także wartościowym dodatkiem, dzięki któremu twoja codzienna herbata jest nieco zdrowsza i jednocześnie smaczna. Pamiętaj, aby dla najlepszych efektów wybierać miód dobrej jakości, bez dodatku syropu glukozowo‑fruktozowego, cukru czy sztucznych aromatów