Sąsiadka często wlewa ocet do kawy. Śmiałam się, dopóki sama nie spróbowałam
Kawa z octem – to nie brzmi dobrze. Nie ukrywałam zdziwienia, kiedy po raz pierwszy usłyszałam o tej metodzie. Ale pomyślałam o bakteriobójczych właściwościach octu i jego wpływie na zwalczanie patogenów w organizmie, więc pomyślałam: "czemu nie?". Tymczasem okazało się, że nie chodzi o kawę do picia, tylko o ekologiczny środek czyszczący.
Nie tylko Perfekcyjna Pani Domu wie, że ocet jest najbardziej skutecznym środkiem do czyszczenia trudnych zabrudzeń, takich jak kamień w czajniku, osad po herbacie czy przypalenia w piekarniku. W porównaniu z silnymi środkami chemicznymi, nawet jego zapach wydaje się przyjemny. Do tego kosztuje grosze. Niektórzy łączą ocet z sodą oczyszczoną, ale – poza efektem wizualnym – to nie wnosi nic więcej. Soda nie potęguje działania octu. Za to w połączeniu z kawą ocet zyskuje na wartości, to znaczy traci swój drażniący zapach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Klasyczna karkówka z grilla. Zanim wrzucisz na ruszt, marynuj w tej mieszance
Do czyszczenia jakich powierzchni warto użyć octu?
Mieszanka octu i kawy sprawdzi się do czyszczenia powierzchni szklanych, armatury kuchennej i łazienkowej, płytek ceramicznych i fug, a także desek do krojenia oraz koszy na śmieci. Być może zdziwi cię dodatek kawy do płynu przeznaczonego do czyszczenia delikatnych powierzchni, uspokajam więc – chociaż do przygotowania mieszanki możesz wykorzystać nawet fusy po kawie, przed użyciem należy ją dokładnie przecedzić, na przykład przez filtr do kawy lub bardzo drobną gazę, aby usunąć drobinki kawy, które mogłyby zarysować powierzchnię.
Niestety, ocet nie sprawdzi się do wszystkich elementów wyposażenia domu. Nie polecam używać go do czyszczenia drewnianych, nielakierowanych powierzchni, marmurów, granitów ani ekranów telewizorów i monitorów. Nie jest dobry również do czyszczenia żelazka oraz sprzętów posiadających gumowe uszczelki – przy długotrwałym stosowaniu może je uszkodzić.
Kawa do usuwania przykrych zapachów
Z kolei świeżo zmielona lub zaparzona kawa to znany pogromca nieprzyjemnych zapachów. Poradzi sobie nie tylko z zapachem octu, ale także smażenia ryby czy trudnym do usunięcia zapachem z lodówki. Wystarczy, że pozostawisz świeżo zmielone ziarna w otwartym słoiku w lodówce lub kubek z zaparzoną kawą w łazience, a przykre aromaty zostaną zneutralizowane.
Jak przygotować wodę z octem do czyszczenia?
Płyn jest odpowiedni do używania po 12 godzinach od przygotowania.
Składniki:
- 200 ml octu spirytusowego,
- 2 łyżki świeżo zmielonej kawy lub fusów z ekspresu.
Wykonanie:
- Wymieszaj ocet z kawą w słoiku i odstaw na 12 godzin.
- Następnie przecedź płyn przez filtr do kawy lub bardzo gęste sitko, usuwając wszelkie drobinki kawy.
- Zlej do butelki ze spryskiwaczem, aby płyn był łatwiejszy w aplikacji.