Hitowe danie z 3 składników. Taniej i szybciej już się nie da
To mój sprawdzony przepis ratunkowy na dni, gdy brakuje mi czasu lub chęci na gotowanie. Wystarczy ugotować lub podgrzać wcześniej przygotowany makaron, dodać do niego jogurt oraz starty ser i gotowe. Powstaje kremowy, apetyczny sos, który smakuje jak coś znacznie bardziej skomplikowanego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Weź skyr i kawałki rabarbaru. Słodkie śniadanie zniknie z talerzy ekspresowo
Jogurt naturalny to nie tylko baza dla sosu, ale też świetne wsparcie dla zdrowia, ponieważ zawiera żywe kultury bakterii, które wspomagają odporność i pracę jelit. Jest również źródłem witaminy B12, wapnia i białka.
Z kolei ser cheddar dodaje całości intensywny, lekko słonawy smak i powoduje, że sos nabiera przyjemną konsystencję. To ser znany z wysokiej zawartości wapnia, fosforu oraz pełnowartościowego białka, ważnego dla mięśni i ogólnej regeneracji organizmu.
Przepis na makaron z serem i jogurtem
Ten przepis świetnie sprawdza się jako sposób na wykorzystanie ugotowanego wcześniej makaronu. Zamiast wyrzucać resztki, możesz w kilka minut stworzyć z nich sycący, zdrowy i naprawdę pyszny posiłek. Oto jak zrobić makaron z serem i jogurtem.
Składniki:
- 1 porcja dowolnego makaronu (50 g),
- 1 kawałek lub 5 plastrów sera żółtego cheddar (50 g),
- 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 proc. (50 g),
- sól.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. W tym czasie zetrzyj lub drobno pokrój ser.
Krok 2. Odcedzony makaron połącz z jogurtem. Dopraw do smaku szczyptą soli. Dokładnie wymieszaj.
Krok 3. Wyłóż na talerz i posyp serem.