Hitowe danie z 3 składników. Taniej i szybciej już się nie da 

Makaron z serem i jogurtem to genialnie prosty przepis, który zaskakuje nie tylko szybkością przygotowania, ale też wyjątkowym smakiem i aksamitną konsystencją. To jedno z tych dań, które robi się niemal z niczego, a efekt potrafi zachwycić nawet wymagających smakoszy. Nie potrzebujesz mięsa, wyszukanych przypraw ani długiej listy składników. Wystarczą trzy proste produkty: makaron, jogurt naturalny i ser cheddar.
Wyjątkowe danie z makaronem i jogurtemWyjątkowe danie z makaronem i jogurtem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | fivan

To mój sprawdzony przepis ratunkowy na dni, gdy brakuje mi czasu lub chęci na gotowanie. Wystarczy ugotować lub podgrzać wcześniej przygotowany makaron, dodać do niego jogurt oraz starty ser i gotowe. Powstaje kremowy, apetyczny sos, który smakuje jak coś znacznie bardziej skomplikowanego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Weź skyr i kawałki rabarbaru. Słodkie śniadanie zniknie z talerzy ekspresowo

Jogurt naturalny to nie tylko baza dla sosu, ale też świetne wsparcie dla zdrowia, ponieważ zawiera żywe kultury bakterii, które wspomagają odporność i pracę jelit. Jest również źródłem witaminy B12, wapnia i białka.

Z kolei ser cheddar dodaje całości intensywny, lekko słonawy smak i powoduje, że sos nabiera przyjemną konsystencję. To ser znany z wysokiej zawartości wapnia, fosforu oraz pełnowartościowego białka, ważnego dla mięśni i ogólnej regeneracji organizmu.

Przepis na makaron z serem i jogurtem

Ten przepis świetnie sprawdza się jako sposób na wykorzystanie ugotowanego wcześniej makaronu. Zamiast wyrzucać resztki, możesz w kilka minut stworzyć z nich sycący, zdrowy i naprawdę pyszny posiłek. Oto jak zrobić makaron z serem i jogurtem.

Składniki:

  • 1 porcja dowolnego makaronu (50 g),
  • 1 kawałek lub 5 plastrów sera żółtego cheddar (50 g),
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 proc. (50 g),
  • sól.

Sposób przygotowania:

makaron z serem i jogurtem przepis
Ugotuj makaron

Krok 1. Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. W tym czasie zetrzyj lub drobno pokrój ser.

makaron z serem i jogurtem
Makaron wymieszaj z jogurtem

Krok 2. Odcedzony makaron połącz z jogurtem. Dopraw do smaku szczyptą soli. Dokładnie wymieszaj.

makaron z serem i jogurtem przepis
Makaron posyp serem

Krok 3. Wyłóż na talerz i posyp serem. 

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem