Jedno danie, a potrafi wesprzeć jelita, nasycić na długo i poprawić odporność

Kasza bulgur z boczniakami w sosie jogurtowym to sycące, aromatyczne danie, które łączy w sobie smak, wartości odżywcze i prostotę przygotowania. To przykład potrawy, która wspiera zdrowie jelit, zapewnia długotrwałe uczucie sytości i wzmacnia odporność.
Przełóż na talerzPrzełóż na talerz

Bulgur, znany w kuchni Bliskiego Wschodu od wieków, wyróżnia się wysoką zawartością błonnika, który wspiera prawidłową pracę układu trawiennego i pomaga utrzymać stabilny poziom energii przez wiele godzin. Jest też źródłem fosforu i potasu, ważnych dla pracy mięśni, serca i układu nerwowego. Boczniaki to grzyby o wyrazistym aromacie i mięsistej konsystencji, które dostarczają białko roślinne, witaminy z grupy B oraz przeciwutleniacze wspierające odporność.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przerabiam wczorajsze ziemniaki na nowe danie. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku

Całość uzupełnia świeży szpinak, który wzbogaca danie żelazem, kwasem foliowym i witaminą C oraz delikatny sos jogurtowy, nadający potrawie kremowość i lekkość. Dzięki przyprawom takim jak curry i słodka papryka, kasza bulgur z boczniakami osiąga przyjemny, trochę orientalny charakter.

Kaszabulgur z boczniakami w sosie jogurtowym

To propozycja idealna na lekki, ale sycący obiad lub kolację, która odżywia organizm, rozpieszcza podniebienie i pokazuje, że zdrowa kuchnia wcale nie musi być skomplikowana. Z czym jeść kaszę bulgur? Poznaj prosty przepis z kaszą bulgur!

Składniki:

  • 1/4 szklanki (50 g) kasza bulgur,
  • 2-3 średnie (100 g) boczniaki,
  • 2/3 małego opakowania (100 g) szpinaku w liściach,
  • 2 łyżki (50 g) jogurtu naturalnego 3%,
  • 1 mała sztuka (30 g) cebula biała,
  • 1 ząbek (5 g) czosnku, 
  • 1 łyżeczka (5 g) masła klarowanego,
  • słodka papryka,
  • curry,
  • pieprz,
  • sól,
  • woda.

Sposób przygotowania:

Kasza bulgur z boczniakami w sosie jogurtowym przepis
Przygotuj składniki

Krok 1: Cebulę obierz i drobno pokrój. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Boczniaki umyj, osusz i pokrój w paseczki.

Kasza bulgur z boczniakami w sosie jogurtowym przepis
Wypłucz kaszę

Krok 2: Kaszę dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą lub umieść w naczyniu i zalewaj kilkukrotnie wodą, mieszaj i odlewaj do momentu, aż woda przestanie być mętna.

Kasza bulgur z boczniakami w sosie jogurtowym przepis
Podsmaż cebulę

Krok 3: W garnku rozgrzej masło klarowane. Po chwili wrzuć cebulę. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając.

Kasza bulgur z boczniakami w sosie jogurtowym przepis
Dodaj przyprawy

Krok 4: Następnie dodaj czosnek oraz dopraw do smaku słodką papryką, curry i pieprzem. Podsmaż chwilę, cały czas mieszając.

Kasza bulgur z boczniakami w sosie jogurtowym przepis
Dodaj boczniaki

Krok 5: Dodaj boczniaki i ponownie podsmaż przez chwilę, cały czas mieszając.

Kasza bulgur z boczniakami w sosie jogurtowym przepis
Następnie dodaj kaszę, wodę i szpinak

Krok 6: Po chwili dodaj kaszę i wlej 1-2 szklanki wody. Wymieszaj i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i dodaj umyty szpinak. Gotuj przez około 15-20 min na umiarkowanym ogniu, co chwilę mieszając. W razie potrzeby dolej jeszcze trochę wody (wody nie powinno być jednak zbyt wiele, aby pod koniec została całkowicie wchłonięta). Aby odparować ewentualny nadmiar wody– zwiększ ogień pod koniec gotowania

Kasza bulgur z boczniakami w sosie jogurtowym przepis
Na koniec dodaj jogurt i dopraw solą

Krok 7: Zdejmij z ognia. Po chwili dodaj jogurt i dopraw do smaku solą. Dokładnie wymieszaj.

kasza bulgur z boczniakami w sosie jogurtowym przepis
Przełóż na talerz

Krok 8: Wyłóż na talerz.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀