Jedno danie, a potrafi wesprzeć jelita, nasycić na długo i poprawić odporność

Kasza bulgur z boczniakami w sosie jogurtowym to sycące, aromatyczne danie, które łączy w sobie smak, wartości odżywcze i prostotę przygotowania. To przykład potrawy, która wspiera zdrowie jelit, zapewnia długotrwałe uczucie sytości i wzmacnia odporność.
Przełóż na talerzPrzełóż na talerz

Bulgur, znany w kuchni Bliskiego Wschodu od wieków, wyróżnia się wysoką zawartością błonnika, który wspiera prawidłową pracę układu trawiennego i pomaga utrzymać stabilny poziom energii przez wiele godzin. Jest też źródłem fosforu i potasu, ważnych dla pracy mięśni, serca i układu nerwowego. Boczniaki to grzyby o wyrazistym aromacie i mięsistej konsystencji, które dostarczają białko roślinne, witaminy z grupy B oraz przeciwutleniacze wspierające odporność.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przerabiam wczorajsze ziemniaki na nowe danie. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku

Całość uzupełnia świeży szpinak, który wzbogaca danie żelazem, kwasem foliowym i witaminą C oraz delikatny sos jogurtowy, nadający potrawie kremowość i lekkość. Dzięki przyprawom takim jak curry i słodka papryka, kasza bulgur z boczniakami osiąga przyjemny, trochę orientalny charakter.

Kaszabulgur z boczniakami w sosie jogurtowym

To propozycja idealna na lekki, ale sycący obiad lub kolację, która odżywia organizm, rozpieszcza podniebienie i pokazuje, że zdrowa kuchnia wcale nie musi być skomplikowana. Z czym jeść kaszę bulgur? Poznaj prosty przepis z kaszą bulgur!

Składniki:

  • 1/4 szklanki (50 g) kasza bulgur,
  • 2-3 średnie (100 g) boczniaki,
  • 2/3 małego opakowania (100 g) szpinaku w liściach,
  • 2 łyżki (50 g) jogurtu naturalnego 3%,
  • 1 mała sztuka (30 g) cebula biała,
  • 1 ząbek (5 g) czosnku, 
  • 1 łyżeczka (5 g) masła klarowanego,
  • słodka papryka,
  • curry,
  • pieprz,
  • sól,
  • woda.

Sposób przygotowania:

Kasza bulgur z boczniakami w sosie jogurtowym przepis
Przygotuj składniki

Krok 1: Cebulę obierz i drobno pokrój. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Boczniaki umyj, osusz i pokrój w paseczki.

Kasza bulgur z boczniakami w sosie jogurtowym przepis
Wypłucz kaszę

Krok 2: Kaszę dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą lub umieść w naczyniu i zalewaj kilkukrotnie wodą, mieszaj i odlewaj do momentu, aż woda przestanie być mętna.

Kasza bulgur z boczniakami w sosie jogurtowym przepis
Podsmaż cebulę

Krok 3: W garnku rozgrzej masło klarowane. Po chwili wrzuć cebulę. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając.

Kasza bulgur z boczniakami w sosie jogurtowym przepis
Dodaj przyprawy

Krok 4: Następnie dodaj czosnek oraz dopraw do smaku słodką papryką, curry i pieprzem. Podsmaż chwilę, cały czas mieszając.

Kasza bulgur z boczniakami w sosie jogurtowym przepis
Dodaj boczniaki

Krok 5: Dodaj boczniaki i ponownie podsmaż przez chwilę, cały czas mieszając.

Kasza bulgur z boczniakami w sosie jogurtowym przepis
Następnie dodaj kaszę, wodę i szpinak

Krok 6: Po chwili dodaj kaszę i wlej 1-2 szklanki wody. Wymieszaj i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i dodaj umyty szpinak. Gotuj przez około 15-20 min na umiarkowanym ogniu, co chwilę mieszając. W razie potrzeby dolej jeszcze trochę wody (wody nie powinno być jednak zbyt wiele, aby pod koniec została całkowicie wchłonięta). Aby odparować ewentualny nadmiar wody– zwiększ ogień pod koniec gotowania

Kasza bulgur z boczniakami w sosie jogurtowym przepis
Na koniec dodaj jogurt i dopraw solą

Krok 7: Zdejmij z ognia. Po chwili dodaj jogurt i dopraw do smaku solą. Dokładnie wymieszaj.

kasza bulgur z boczniakami w sosie jogurtowym przepis
Przełóż na talerz

Krok 8: Wyłóż na talerz.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis