Ludzie pytają, co to za smarowidło. Smakuje lepiej niż ze sklepu
Domowy hummus to gładka pasta z ugotowanej ciecierzycy z dodatkiem tahini (albo np. masła orzechowego), czosnku, soku z cytryny i przypraw. Mój przepis to lżejsza wersja, z mniejszą ilością oliwy i tahini, dzięki czemu idealnie pasuje do codziennej diety, nawet odchudzającej. Jeśli nie masz tahini, to nic nie szkodzi. Masło orzechowe lub nawet odrobina jogurtu naturalnego sprawdzi się zaskakująco dobrze i doda ciekawy smak.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Serek wiejski zamień w pyszny sos. O wiele lepszy niż majonez
Główny składnik pasty, czyli ciecierzyca, to nie tylko źródło roślinnego białka, ale też błonnika, żelaza, cynku, witamin z grupy B i innych mikroelementów wspierających odporność i dobre trawienie. W połączeniu z dodatkami hummus staje się świetnym uzupełnieniem kanapek, warzywnych przekąsek, wrapów oraz sałatek.
Jest idealny na zdrową przekąskę w ciągu dnia, lekką kolację albo dodatek do lunch boxa. A najlepsze w nim jest to, że można go doprawiać według własnych upodobań, od ostrego chili, przez curry, aż po słodką paprykę czy zioła prowansalskie.
Przepis na domowy hummus
To nie tylko zwykła pasta, ale smak, który naprawdę robi wrażenie. Dzięki niej zdrowe jedzenie staje się prawdziwą przyjemnością. Jak zrobić hummus w domu? Poznaj prosty przepis.
Składniki:
- 4 łyżki ciecierzycy z puszki (80 g),
- 2 łyżki tahini (20 g),
- 1 ząbek czosnku (5 g),
- 1 łyżka oliwy z oliwek (10 g),
- 1 łyżka soku z cytryny (6 g),
- kmin rzymski mielony (kumin),
- sól,
- pieprz,
- woda.
Sposób przygotowania:
Krok 1. W pojemniku do blendera umieść odsączoną ciecierzycę, obrany i pokrojony czosnek, pastę sezamową, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Dopraw do smaku mielonym kminem rzymskim, solą i pieprzem.
Krok 2. Zblenduj na masę o gładkiej i jednolitej konsystencji. W razie potrzeby dolej odrobinę wody. Przełóż do wygodnego naczynia. Przechowuj w zamkniętym pojemniku w lodówce do 2-3 dni.