Ludzie pytają, co to za smarowidło. Smakuje lepiej niż ze sklepu

Kto raz spróbuje domowego hummusu, już nigdy nie wróci do wersji sklepowej. Ten świeżo zrobiony, kremowy i lekko cytrusowy hummus ma zupełnie inny smak. Jest bardziej wyrazisty, świeższy i po prostu uzależniający. A najlepsze? Robi się go w kilka minut i z kilku prostych składników.
Domowy hummus to pyszne smarowidło do chlebaDomowy hummus to pyszne smarowidło do chleba
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Richard Semik

Domowy hummus to gładka pasta z ugotowanej ciecierzycy z dodatkiem tahini (albo np. masła orzechowego), czosnku, soku z cytryny i przypraw. Mój przepis to lżejsza wersja, z mniejszą ilością oliwy i tahini, dzięki czemu idealnie pasuje do codziennej diety, nawet odchudzającej. Jeśli nie masz tahini, to nic nie szkodzi. Masło orzechowe lub nawet odrobina jogurtu naturalnego sprawdzi się zaskakująco dobrze i doda ciekawy smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serek wiejski zamień w pyszny sos. O wiele lepszy niż majonez

Główny składnik pasty, czyli ciecierzyca, to nie tylko źródło roślinnego białka, ale też błonnika, żelaza, cynku, witamin z grupy B i innych mikroelementów wspierających odporność i dobre trawienie. W połączeniu z dodatkami hummus staje się świetnym uzupełnieniem kanapek, warzywnych przekąsek, wrapów oraz sałatek.

Jest idealny na zdrową przekąskę w ciągu dnia, lekką kolację albo dodatek do lunch boxa. A najlepsze w nim jest to, że można go doprawiać według własnych upodobań, od ostrego chili, przez curry, aż po słodką paprykę czy zioła prowansalskie.

Przepis na domowy hummus

To nie tylko zwykła pasta, ale smak, który naprawdę robi wrażenie. Dzięki niej zdrowe jedzenie staje się prawdziwą przyjemnością. Jak zrobić hummus w domu? Poznaj prosty przepis.

Składniki:

  • 4 łyżki ciecierzycy z puszki (80 g),
  • 2 łyżki tahini (20 g),
  • 1 ząbek czosnku (5 g),
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (10 g),
  • 1 łyżka soku z cytryny (6 g),
  • kmin rzymski mielony (kumin),
  • sól,
  • pieprz,
  • woda.

Sposób przygotowania:

domowy hummus przepis
Zblenuj wszystkie składniki

Krok 1. W pojemniku do blendera umieść odsączoną ciecierzycę, obrany i pokrojony czosnek, pastę sezamową, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Dopraw do smaku mielonym kminem rzymskim, solą i pieprzem.

domowy hummus przepis
Przełóż do wygodnego naczynia

Krok 2. Zblenduj na masę o gładkiej i jednolitej konsystencji. W razie potrzeby dolej odrobinę wody. Przełóż do wygodnego naczynia. Przechowuj w zamkniętym pojemniku w lodówce do 2-3 dni.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"