Nie żałuj sobie. To deser, który wspiera zdrowie i dobre samopoczucie

Kremowy deser chia z mango to letnia przyjemność zamknięta w słoiku. Lekki, odświeżający i pełen wartości odżywczych. To propozycja, która nie tylko zaspokaja ochotę na coś słodkiego, ale także dostarcza cenne składniki wspierające zdrowie i dobre samopoczucie. Idealnie sprawdzi się na lekki deser, szybką przekąskę w upalny dzień albo pożywne śniadanie, które nie obciąża, a długo syci.
Kremowy deser chia z mango jest idealny dla osób na diecieKremowy deser chia z mango jest idealny dla osób na diecie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Vladislav Noseek

Nasiona chia to produkt o imponującym składzie. Są źródłem błonnika, białka oraz zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3, których zawierają więcej niż łosoś. Ich regularne spożywanie może wspierać pracę serca, poprawiać perystaltykę jelit, a także pozytywnie wpływać na poziom cholesterolu i cukru we krwi. W kontakcie z płynem nasiona pęcznieją i tworzą przyjemnie żelową konsystencję, która idealnie łączy się z owocowymi dodatkami.

Mango wnosi do deseru nie tylko soczystość i egzotyczny smak, ale też witaminę A, C i E oraz antyoksydanty wspomagające odporność i wygląd skóry. Dopełnieniem całości jest mleko bogate w wapń, magnez, witaminy z grupy B i D, więc deser staje się bardziej kremowy i jeszcze bardziej odżywczy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Królewska pianka biało-czerwona. Słodkości bez włączania piekarnika

Przepis na kremowy deser chia z mango

To danie łączy w sobie lekkość, świeżość i zdrowie. Jeśli lato miałoby smak, z pewnością byłby to właśnie taki: delikatny, owocowy i pełen energii. Jeśli lubisz deserki z nasion chia – sprawdź też przepis na kremowy deser chia z jabłkiem.

Składniki:

  • pół mango (100 g),
  • 2 łyżki nasion chia (20 g),
  • 2/3 szkl. mleka 2 proc. (150 g),
  • 3 łyżeczki serka kremowego naturalnego (30 g),
  • 1 łyżka słodzika (10 g),
  • waniliowy aromat spożywczy.

Sposób przygotowania:

kremowy deser chia2
Wymieszaj nasiona chia z mlekiem

Krok 1. W naczyniu umieść mleko i nasiona chia. Dokładnie wymieszaj, przykryj naczynie i odstaw na minimum 6-7 godzin do lodówki. W trakcie pęcznienia nasion możesz kilka razy przemieszać deser, aby uzyskać lepszą konsystencję. Wyciągnij, gdy nasiona chia napęcznieją. Dopiero po napęcznieniu nasion przygotuj pozostałe składniki. 

kremowy deser chia
Wymieszaj serek ze słodzikiem i aromatem spożywczym

Krok 2. W miseczce umieść serek, słodzik i kilka kropli waniliowego aromatu spożywczego. Dokładnie wymieszaj. 

kremowy deser chia1
Serek połącz z nasionami chia

Krok 3. Serek dodaj do nasion chia z mlekiem. Dokładnie mieszaj i ucieraj, aż do połączenia. 

Kremowy deser chia z mango przepis
Pokrój mango

Krok 4. Mango umyj, obierz i pokrój w mniejsze kawałki (usuń pestkę).

Kremowy deser chia z mango przepis
Umieść masę z chia i mango w wygodnym naczyniu

Krok 5. W szklance lub słoiczku (opcja na wynos) umieść nasiona chia z serkiem i kawałki mango. Zjedz w ciągu kilku godzin po przygotowaniu.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀