Puszyste, ciepłe i pachnące jabłkami. Te racuchy smakują jak u babci

Drożdżowe racuchy z jabłkami mają w sobie coś magicznego. Już sam ich zapach potrafi przenieść do czasów dzieciństwa. U mnie zawsze kojarzą się z obiadem u prababci. Przygotowywała je z miłością, bez pośpiechu, a cały dom pachniał jabłkami i drożdżowym ciastem. Po latach udało mi się odtworzyć ten smak w lżejszej, zdrowszej wersji, bez rezygnowania z przyjemności.
Gotowe racuchy z jabłkami przełóż na talerz.Racuchy z jabłkami można przygotować w lżejszej wersji

To klasyczne placuszki na bazie drożdży i jabłek, ale przygotowane w sposób dietetyczny. Są puszyste, delikatnie słodkie, miękkie w środku i złociste z zewnątrz. Idealnie smakują bez żadnych dodatków, choć można je też podać z jogurtem, dżemem bez cukru, masłem orzechowym, musem owocowym czy odrobiną cynamonu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placki ziemniaczane podaję tylko z takim sosem. Jeszcze lepszy niż gulasz czy pieczarkowy

Racuchy jak u babci w dietetycznej wersji

Jednym z głównych składników jest jabłko, owoc pełen naturalnej słodyczy i zdrowotnych właściwości. Dostarcza błonnik, który wspiera trawienie i daje uczucie sytości, a także witaminę C i K oraz potas. Co ciekawe, jabłka zawierają również bor, który poprawia pamięć, koncentrację i wpływa korzystnie na pracę mózgu. To świetny wybór zwłaszcza w sezonie, kiedy organizm potrzebuje więcej naturalnych składników odżywczych.

Racuchy przygotowuje się z kilku prostych składników, a ciasto drożdżowe potrzebuje jedynie chwili, by lekko wyrosnąć i nabrać odpowiedniej puszystości. W wersji light wystarczy odrobina oleju do smażenia lub można użyć patelni beztłuszczowej, by jeszcze bardziej obniżyć kaloryczność.

Przepis na drożdżowe racuchy z jabłkami (około 8-12 sztuk)

To przepis na racuchy z jabłkami, który łączy smak tradycji z nowoczesnym podejściem do jedzenia. Jeszcze idealny dla tych, którzy chcą zjeść coś domowego i jednocześnie nadal dbać o zdrowie i sylwetkę. Poznaj prosty przepis na drożdżowe racuchy z jabłkami!

Składniki:

  • 7 łyżek mąki pszennej (70 g),
  • 1 małe jabłko (70 g),
  • 1 jajko kurze (50 g),
  • 1/4 szkl. mleka 0,5 proc. (50 g),
  • 3 łyżki erytrytolu lub innego słodzika bez kalorii (30 g),
  • 10 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka drożdży instant,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego lub innego (5 g).

Sposób przygotowania:

Drożdżowe racuchy z jabłkami przepis
Wymieszaj składniki na ciasto

Krok 1. Mleko podgrzej do letniej temperatury (około 30 stopni Celsjusza). W miseczce umieść mąkę, mleko, słodzik i drożdże (instant lub pokruszone świeże). Wbij jajko i dokładnie mieszaj, ucieraj łyżką, aż otrzymasz gęstą, klejącą i jednolitą masę (bez grudek).

Drożdżowe racuchy z jabłkami przepis
Odstaw ciasto do wyrośnięcia

Krok 2. Wyrobione ciasto zostaw w misce i przykryj delikatnie natłuszczoną folią spożywczą lub ściereczką. Ciasto odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, np. do piekarnika rozgrzanego do 35 stopni Celsjusza (włóż do wyłączonego piekarnika!).

Drożdżowe racuchy z jabłkami przepis
Dodaj pokrojone jabłka

Krok 3. Po upływie wskazanego czasu przygotuj pozostałe składniki. Jabłko umyj i pokrój na ćwiartki. Obierz ze skórki oraz usuń gniazdo nasienne. Każdą ćwiartkę przekrój wzdłuż na pół, a później poprzecznie pokrój na dosyć cienkie plasterki. Plasterki jabłka dodaj do miski z ciastem. Dokładnie wymieszaj łyżką.

Drożdżowe racuchy z jabłkami przepis
Usmaż placki

Krok 4. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię na umiarkowanym ogniu. Rozpuszczaj i rozprowadzaj po całej powierzchni niewielkie ilości oleju, aby wysmażyć po kilka sztuk racuchów – nakładaj łyżką porcje ciasta i smaż na małym ogniu. Wszystkie placki smaż do otrzymania rumianego koloru i delikatnego urośnięcia, czyli przez około 2-3 minuty na stronę. Gotowe placki przekładaj na talerz.

Drożdżowe racuchy z jabłkami przepis
Gotowe racuchy z jabłkami przełóż na talerz

Krok 5. Zjedz od razu po przygotowaniu.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają