Słodkie kulki w kilka chwil. Pięknie pachną i bosko smakują

Kawa bez słodkiej przekąski to coś, co trudno sobie wyobrazić. Warto jednak zastanowić się nad zamianą kalorycznych ciast i czekoladek, które zwykle towarzyszą naszej popołudniowej kawie, na coś zdrowszego.

Kokosowe, proteinowe kulki mocyKokosowe, proteinowe kulki mocy
Źródło zdjęć: © Wydawnictwo RM

Zamiast ciastek pełnych cukru i tłuszczu, możemy wybrać zdrowy deser. Może to być owocowa sałatka, jogurt naturalny z miodem i orzechami, czy ciasto z mąki pełnoziarnistej. Są to tylko przykłady, ale możliwości jest wiele. Ważne jest, aby pamiętać, że zdrowe jedzenie nie musi być niesmaczne. Wręcz przeciwnie, może być równie satysfakcjonujące, co nasze ulubione przekąski.

Więc dlaczego nie spróbować? Może okaże się, że zdrowy deser do kawy to coś, co naprawdę pokochasz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto neapolitańskie z serduszkami. Idealny przepis na walentynkowy deser

Kokosowe, proteinowe kulki mocy - przepis

Składniki:

  • 50 g wiórków kokosowych + do obtoczenia
  • 30 g płatków migdałów
  • 1 łyżka mleka w proszku
  • 2 łyżki serka kanapkowego lub serka mascarpone
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • szczypta soli
  • 5–6 migdałów bez łupinek

Sposób przygotowania:

  1. Wiórki kokosowe, płatki migdałów, mleko w proszku, serek i syrop z agawy zblenduj do połączenia składników.
  2. Odrywaj kawałki powstałej masy i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Do środka każdej włóż 1 migdał i ponownie uformuj kulkę.
  3. Obtocz w wiórkach kokosowych.

Przepis pochodzi z książki Ewy Sypnik-Pogorzelskiej i Magdaleny Jarzynki-Jendrzejewskiej "Fit desery. Na słodko bez cukru"

Fit desery. Na słodko bez cukru
Okładka © Wydawnictwo RM
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy