Słodkie kulki w kilka chwil. Pięknie pachną i bosko smakują

Kawa bez słodkiej przekąski to coś, co trudno sobie wyobrazić. Warto jednak zastanowić się nad zamianą kalorycznych ciast i czekoladek, które zwykle towarzyszą naszej popołudniowej kawie, na coś zdrowszego.

Kokosowe, proteinowe kulki mocyKokosowe, proteinowe kulki mocy
Źródło zdjęć: © Wydawnictwo RM

Zamiast ciastek pełnych cukru i tłuszczu, możemy wybrać zdrowy deser. Może to być owocowa sałatka, jogurt naturalny z miodem i orzechami, czy ciasto z mąki pełnoziarnistej. Są to tylko przykłady, ale możliwości jest wiele. Ważne jest, aby pamiętać, że zdrowe jedzenie nie musi być niesmaczne. Wręcz przeciwnie, może być równie satysfakcjonujące, co nasze ulubione przekąski.

Więc dlaczego nie spróbować? Może okaże się, że zdrowy deser do kawy to coś, co naprawdę pokochasz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto neapolitańskie z serduszkami. Idealny przepis na walentynkowy deser

Kokosowe, proteinowe kulki mocy - przepis

Składniki:

  • 50 g wiórków kokosowych + do obtoczenia
  • 30 g płatków migdałów
  • 1 łyżka mleka w proszku
  • 2 łyżki serka kanapkowego lub serka mascarpone
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • szczypta soli
  • 5–6 migdałów bez łupinek

Sposób przygotowania:

  1. Wiórki kokosowe, płatki migdałów, mleko w proszku, serek i syrop z agawy zblenduj do połączenia składników.
  2. Odrywaj kawałki powstałej masy i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Do środka każdej włóż 1 migdał i ponownie uformuj kulkę.
  3. Obtocz w wiórkach kokosowych.

Przepis pochodzi z książki Ewy Sypnik-Pogorzelskiej i Magdaleny Jarzynki-Jendrzejewskiej "Fit desery. Na słodko bez cukru"

Fit desery. Na słodko bez cukru
Okładka © Wydawnictwo RM
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki