Są o wiele tańsze w przygotowaniu niż mielone. Do tego o wiele zdrowsze
Szukasz pomysłu na mielone inaczej? Lepiej nie mogłeś trafić. Te kotleciki ziemniaczane to doskonały pomysł na bezmięsny obiad dla całej rodziny. Są tańsze i zdrowsze od tradycyjnych kotletów z mięsa mielonego.
Mielone bez mięsa, ale z innym białkowym składnikiem na stałe zagoszczą w twojej kuchni. Potrawa ta doskonale wpisuje się trend kuchni resztowej. Rzuć okiem na zawartość lodówki. Takie mielone inaczej zrobisz bez wizyty w sklepie, większość składników zapewne masz w swoich zapasach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zdrowsze i tańsze niż kotlety mielone.
Nasza propozycja na mielone inaczej to superproste i tanie rozwiązanie na szybki bezmięsny obiad w duchu zero waste. Ich bazą są ziemniaki - doskonale sprawdzą się te z "wczorajszego" obiadu. Wystarczy nieco podkręcić ich smak smażoną cebulą i podstawowymi przyprawami. Masa na mielone wzbogacona jest również twarogiem, tym samym tworząc mieszaninę na kształt farszu do pierogów ruskich.
Takie mielone inaczej możesz urozmaicić dowolnymi świeżymi ziołami. Do masy ziemniaczano-twarogowej dodaj posiekany koperek, szczypiorek lub pietruszkę. Możesz też podsmażyć razem z cebulą dwa-trzy ząbki czosnku, które dodadzą wspaniałego smaku potrawie. Jeśli lubisz intensywne smaki, dopraw masę na mielone suszonymi ziołami: rozmarynem, tymiankiem lub majerankiem.
Jeśli masa na mielone będzie za luźna, możesz dodać do niej odrobinę bułki tartej lub mąki ziemniaczanej. Nie przesadzaj jednak z ilością mąki, by z kotleciki z miękkich i delikatnych nie przeobraziły się w twarde kluchy. Najlepiej, jeśli ich bazą są ziemniaki typu C, mączyste, czyli o dużej zawartości skrobi.
Mielone inaczej. Przepis na kotleciki ziemniaczane
Składniki:
- 800 g ugotowanych ziemniaków,
- 300 g twarogu,
- 2 cebule,
- 1 jajko,
- sól i pierz,
- do panierowania: jajko i mąka.
Przygotowanie:
- Ziemniaki ubij lub przepuść przez praskę.
- Cebulę pokrój w kostkę. Kiedy zeszkli się, odstaw zawartość patelni do ostygnięcia.
- Ziemniaki połącz z cebulą, twarogiem, jajkiem oraz solą i pieprzem. Wymieszaj wszystkie składniki na gładką masę.
- Z masy formuj niewielkie kotlety. Panieruj je w rozkłóconym jajku i mące. Smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.