Są o wiele tańsze w przygotowaniu niż mielone. Do tego o wiele zdrowsze

Szukasz pomysłu na mielone inaczej? Lepiej nie mogłeś trafić. Te kotleciki ziemniaczane to doskonały pomysł na bezmięsny obiad dla całej rodziny. Są tańsze i zdrowsze od tradycyjnych kotletów z mięsa mielonego.

Mielone inaczej na stałe zagoszczą w twojej kuchniMielone inaczej na stałe zagoszczą w twojej kuchni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Mielone bez mięsa, ale z innym białkowym składnikiem na stałe zagoszczą w twojej kuchni. Potrawa ta doskonale wpisuje się trend kuchni resztowej. Rzuć okiem na zawartość lodówki. Takie mielone inaczej zrobisz bez wizyty w sklepie, większość składników zapewne masz w swoich zapasach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini pulpety na ryżu. Zaskocz rodzinę ciekawym obiadem

Zdrowsze i tańsze niż kotlety mielone.

Nasza propozycja na mielone inaczej to superproste i tanie rozwiązanie na szybki bezmięsny obiad w duchu zero waste. Ich bazą są ziemniaki - doskonale sprawdzą się te z "wczorajszego" obiadu. Wystarczy nieco podkręcić ich smak smażoną cebulą i podstawowymi przyprawami. Masa na mielone wzbogacona jest również twarogiem, tym samym tworząc mieszaninę na kształt farszu do pierogów ruskich.

Takie mielone inaczej możesz urozmaicić dowolnymi świeżymi ziołami. Do masy ziemniaczano-twarogowej dodaj posiekany koperek, szczypiorek lub pietruszkę. Możesz też podsmażyć razem z cebulą dwa-trzy ząbki czosnku, które dodadzą wspaniałego smaku potrawie. Jeśli lubisz intensywne smaki, dopraw masę na mielone suszonymi ziołami: rozmarynem, tymiankiem lub majerankiem.

Jeśli masa na mielone będzie za luźna, możesz dodać do niej odrobinę bułki tartej lub mąki ziemniaczanej. Nie przesadzaj jednak z ilością mąki, by z kotleciki z miękkich i delikatnych nie przeobraziły się w twarde kluchy. Najlepiej, jeśli ich bazą są ziemniaki typu C, mączyste, czyli o dużej zawartości skrobi.

Mielone z ziemniaków to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów
Mielone z ziemniaków to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów © Freepik | freepik

Mielone inaczej. Przepis na kotleciki ziemniaczane

Składniki:

  • 800 g ugotowanych ziemniaków,
  • 300 g twarogu,
  • 2 cebule,
  • 1 jajko,
  • sól i pierz,
  • do panierowania: jajko i mąka.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ubij lub przepuść przez praskę.
  2. Cebulę pokrój w kostkę. Kiedy zeszkli się, odstaw zawartość patelni do ostygnięcia.
  3. Ziemniaki połącz z cebulą, twarogiem, jajkiem oraz solą i pieprzem. Wymieszaj wszystkie składniki na gładką masę.
  4. Z masy formuj niewielkie kotlety. Panieruj je w rozkłóconym jajku i mące. Smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
Wybrane dla Ciebie
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki
Na Wszystkich Świętych robię cały gar. Po przyjściu z cmentarza wszyscy zajadają ze smakiem
Na Wszystkich Świętych robię cały gar. Po przyjściu z cmentarza wszyscy zajadają ze smakiem
Dodaj łyżkę do masy. Placki będą mięciutkie i delikatne jak chmurka
Dodaj łyżkę do masy. Placki będą mięciutkie i delikatne jak chmurka