Są o wiele tańsze w przygotowaniu niż mielone. Do tego o wiele zdrowsze
Szukasz pomysłu na mielone inaczej? Lepiej nie mogłeś trafić. Te kotleciki ziemniaczane to doskonały pomysł na bezmięsny obiad dla całej rodziny. Są tańsze i zdrowsze od tradycyjnych kotletów z mięsa mielonego.
06.11.2023 07:56
Mielone bez mięsa, ale z innym białkowym składnikiem na stałe zagoszczą w twojej kuchni. Potrawa ta doskonale wpisuje się trend kuchni resztowej. Rzuć okiem na zawartość lodówki. Takie mielone inaczej zrobisz bez wizyty w sklepie, większość składników zapewne masz w swoich zapasach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zdrowsze i tańsze niż kotlety mielone.
Nasza propozycja na mielone inaczej to superproste i tanie rozwiązanie na szybki bezmięsny obiad w duchu zero waste. Ich bazą są ziemniaki - doskonale sprawdzą się te z "wczorajszego" obiadu. Wystarczy nieco podkręcić ich smak smażoną cebulą i podstawowymi przyprawami. Masa na mielone wzbogacona jest również twarogiem, tym samym tworząc mieszaninę na kształt farszu do pierogów ruskich.
Zobacz także
Takie mielone inaczej możesz urozmaicić dowolnymi świeżymi ziołami. Do masy ziemniaczano-twarogowej dodaj posiekany koperek, szczypiorek lub pietruszkę. Możesz też podsmażyć razem z cebulą dwa-trzy ząbki czosnku, które dodadzą wspaniałego smaku potrawie. Jeśli lubisz intensywne smaki, dopraw masę na mielone suszonymi ziołami: rozmarynem, tymiankiem lub majerankiem.
Jeśli masa na mielone będzie za luźna, możesz dodać do niej odrobinę bułki tartej lub mąki ziemniaczanej. Nie przesadzaj jednak z ilością mąki, by z kotleciki z miękkich i delikatnych nie przeobraziły się w twarde kluchy. Najlepiej, jeśli ich bazą są ziemniaki typu C, mączyste, czyli o dużej zawartości skrobi.
Mielone inaczej. Przepis na kotleciki ziemniaczane
Składniki:
- 800 g ugotowanych ziemniaków,
- 300 g twarogu,
- 2 cebule,
- 1 jajko,
- sól i pierz,
- do panierowania: jajko i mąka.
Zobacz także
Przygotowanie:
- Ziemniaki ubij lub przepuść przez praskę.
- Cebulę pokrój w kostkę. Kiedy zeszkli się, odstaw zawartość patelni do ostygnięcia.
- Ziemniaki połącz z cebulą, twarogiem, jajkiem oraz solą i pieprzem. Wymieszaj wszystkie składniki na gładką masę.
- Z masy formuj niewielkie kotlety. Panieruj je w rozkłóconym jajku i mące. Smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.