Są o wiele tańsze w przygotowaniu niż mielone. Do tego o wiele zdrowsze

Szukasz pomysłu na mielone inaczej? Lepiej nie mogłeś trafić. Te kotleciki ziemniaczane to doskonały pomysł na bezmięsny obiad dla całej rodziny. Są tańsze i zdrowsze od tradycyjnych kotletów z mięsa mielonego.

Mielone inaczej na stałe zagoszczą w twojej kuchniMielone inaczej na stałe zagoszczą w twojej kuchni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Mielone bez mięsa, ale z innym białkowym składnikiem na stałe zagoszczą w twojej kuchni. Potrawa ta doskonale wpisuje się trend kuchni resztowej. Rzuć okiem na zawartość lodówki. Takie mielone inaczej zrobisz bez wizyty w sklepie, większość składników zapewne masz w swoich zapasach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini pulpety na ryżu. Zaskocz rodzinę ciekawym obiadem

Zdrowsze i tańsze niż kotlety mielone.

Nasza propozycja na mielone inaczej to superproste i tanie rozwiązanie na szybki bezmięsny obiad w duchu zero waste. Ich bazą są ziemniaki - doskonale sprawdzą się te z "wczorajszego" obiadu. Wystarczy nieco podkręcić ich smak smażoną cebulą i podstawowymi przyprawami. Masa na mielone wzbogacona jest również twarogiem, tym samym tworząc mieszaninę na kształt farszu do pierogów ruskich.

Takie mielone inaczej możesz urozmaicić dowolnymi świeżymi ziołami. Do masy ziemniaczano-twarogowej dodaj posiekany koperek, szczypiorek lub pietruszkę. Możesz też podsmażyć razem z cebulą dwa-trzy ząbki czosnku, które dodadzą wspaniałego smaku potrawie. Jeśli lubisz intensywne smaki, dopraw masę na mielone suszonymi ziołami: rozmarynem, tymiankiem lub majerankiem.

Jeśli masa na mielone będzie za luźna, możesz dodać do niej odrobinę bułki tartej lub mąki ziemniaczanej. Nie przesadzaj jednak z ilością mąki, by z kotleciki z miękkich i delikatnych nie przeobraziły się w twarde kluchy. Najlepiej, jeśli ich bazą są ziemniaki typu C, mączyste, czyli o dużej zawartości skrobi.

Mielone z ziemniaków to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów
Mielone z ziemniaków to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów © Freepik | freepik

Mielone inaczej. Przepis na kotleciki ziemniaczane

Składniki:

  • 800 g ugotowanych ziemniaków,
  • 300 g twarogu,
  • 2 cebule,
  • 1 jajko,
  • sól i pierz,
  • do panierowania: jajko i mąka.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ubij lub przepuść przez praskę.
  2. Cebulę pokrój w kostkę. Kiedy zeszkli się, odstaw zawartość patelni do ostygnięcia.
  3. Ziemniaki połącz z cebulą, twarogiem, jajkiem oraz solą i pieprzem. Wymieszaj wszystkie składniki na gładką masę.
  4. Z masy formuj niewielkie kotlety. Panieruj je w rozkłóconym jajku i mące. Smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
Wybrane dla Ciebie
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟