PrzepisSzybkie i tanieSą o wiele tańsze w przygotowaniu niż mielone. Do tego o wiele zdrowsze

Są o wiele tańsze w przygotowaniu niż mielone. Do tego o wiele zdrowsze

Mielone inaczej na stałe zagoszczą w twojej kuchni
Mielone inaczej na stałe zagoszczą w twojej kuchni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
06.11.2023 07:56

Szukasz pomysłu na mielone inaczej? Lepiej nie mogłeś trafić. Te kotleciki ziemniaczane to doskonały pomysł na bezmięsny obiad dla całej rodziny. Są tańsze i zdrowsze od tradycyjnych kotletów z mięsa mielonego.

Mielone bez mięsa, ale z innym białkowym składnikiem na stałe zagoszczą w twojej kuchni. Potrawa ta doskonale wpisuje się trend kuchni resztowej. Rzuć okiem na zawartość lodówki. Takie mielone inaczej zrobisz bez wizyty w sklepie, większość składników zapewne masz w swoich zapasach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zdrowsze i tańsze niż kotlety mielone.

Nasza propozycja na mielone inaczej to superproste i tanie rozwiązanie na szybki bezmięsny obiad w duchu zero waste. Ich bazą są ziemniaki - doskonale sprawdzą się te z "wczorajszego" obiadu. Wystarczy nieco podkręcić ich smak smażoną cebulą i podstawowymi przyprawami. Masa na mielone wzbogacona jest również twarogiem, tym samym tworząc mieszaninę na kształt farszu do pierogów ruskich.

Takie mielone inaczej możesz urozmaicić dowolnymi świeżymi ziołami. Do masy ziemniaczano-twarogowej dodaj posiekany koperek, szczypiorek lub pietruszkę. Możesz też podsmażyć razem z cebulą dwa-trzy ząbki czosnku, które dodadzą wspaniałego smaku potrawie. Jeśli lubisz intensywne smaki, dopraw masę na mielone suszonymi ziołami: rozmarynem, tymiankiem lub majerankiem.

Jeśli masa na mielone będzie za luźna, możesz dodać do niej odrobinę bułki tartej lub mąki ziemniaczanej. Nie przesadzaj jednak z ilością mąki, by z kotleciki z miękkich i delikatnych nie przeobraziły się w twarde kluchy. Najlepiej, jeśli ich bazą są ziemniaki typu C, mączyste, czyli o dużej zawartości skrobi.

Mielone z ziemniaków to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów
Mielone z ziemniaków to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów© Freepik | freepik

Mielone inaczej. Przepis na kotleciki ziemniaczane

Składniki:

  • 800 g ugotowanych ziemniaków,
  • 300 g twarogu,
  • 2 cebule,
  • 1 jajko,
  • sól i pierz,
  • do panierowania: jajko i mąka.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ubij lub przepuść przez praskę.
  2. Cebulę pokrój w kostkę. Kiedy zeszkli się, odstaw zawartość patelni do ostygnięcia.
  3. Ziemniaki połącz z cebulą, twarogiem, jajkiem oraz solą i pieprzem. Wymieszaj wszystkie składniki na gładką masę.
  4. Z masy formuj niewielkie kotlety. Panieruj je w rozkłóconym jajku i mące. Smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także