Sekret domowych zapiekanek. Po patencie od koleżanki, aż chciałam wręczyć jej medal

Często robię zapiekanki w domu, choć za każdym razem mam wrażenie, że wychodzą trochę suche. Na szczęście moja koleżanka podzieliła się ze mną genialnym trikiem, dzięki któremu farsz i ser stają się ciągnące i kremowe.

Ten trik podbije smak twoich zapiekanekTen trik podbije smak twoich zapiekanek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Klasyczna zapiekanka, znana np. z dworcowych budek z jedzeniem, to długa bułka z cebulowo-pieczarkowym farszem, tartym serem i ketchupem. Jest to pierwsze polskie danie typu fast-food, a jego początki sięgają lat 70 XX wieku i rządów Edwarda Gierka. Każdy choć raz w życiu skosztował tego narodowego rarytasu. Jako fanka zapiekanek często przyrządzam je samodzielnie i teraz już wiem, że klucz do pysznego farszu i ciągnącego sera tkwi w dodaniu... serka śmietankowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kanapka z konfitowanym żółtkiem

Przepis na domowe zapiekanki

Wystarczy tylko dodać 2–3 łyżki serka śmietankowego do ciepłych, przesmażonych pieczarek, wymieszać i dopiero wtedy nakładać farsz na bułkę. Dzięki temu pieczarki nie są suche, a po zapieczeniu ser idealnie się ciągnie i stapia z całością. Podane składniki starczą na 4 zapiekanki. Przepis można dowolnie modyfikować, np. zamienić goudę na cheddar albo dorzucić do farszu trochę suszonego oregano.

Składniki:

  • 2 bagietki,
  • 250 g pieczarek,
  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżka masła lub oliwy,
  • 2–3 łyżki serka śmietankowego,
  • 100 g tartej goudy,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Pieczarki umyj i pokrój w plasterki, cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło lub oliwę, dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dorzuć pieczarki, posól lekko i smaż ok. 5–7 minut, aż zmiękną i odparują wodę.
  2. Gdy pieczarki będą podsmażone, dodaj 2–3 łyżki serka śmietankowego. Wymieszaj, aż składniki się połączą w kremową masę. Dopraw do smaku pieprzem, solą i ewentualnie ziołami.
  3. Przekrój bagietki wzdłuż i podziel na połówki, powinny wyjść 4 części. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej połówce rozsmaruj porcję pieczarkowego farszu. Posyp tartą goudą.
  4. Wstaw zapiekanki do piekarnika nagrzanego do 200°C (góra–dół) i piecz przez 10–12 minut, aż ser się roztopi i lekko zarumieni.
  5. Gorące zapiekanki podawaj z ulubionym sosem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej